Det är bra att starta det nya året med att äta lite lättare efter helgernas excesser. För vi är inte gjorda att äta samma hela tiden, och generellt sätt äter de flesta för mycket mat per måltid. I alla tider har människor fastat och rensat ut regelbundet som ett sätt för kroppen att hämta sig och avgftas. Det är oerhört vitaliserande för kroppen och helt essentiellt för en fungerande självläkning.

Ibland räcker det faktiskt med att äta mindre för att vi ska må bättre, eftersom kroppen får respit att rensa ut och kan läka om vi inte hela tiden trycker i oss mat. Det är grundtanken i den oerhört populära 5:2-dieten och intermittent fasta.

Vi är inte gjorda för den gödningsmat som serveras överallt, utan mer än någonsin behöver vi hålla igen och rensa ut regelbundet. Speciellt med tanke på alla syntetiska tillsatser, bekämpningsmedel och annat som den moderna maten innehåller. Många mår dåligt för att deras system är överbelastat, vilket ytterligare försämrar kroppens naturliga utrensnings- och läkningsförmåga. Det blir som att släpa runt på en massa bråte.

Redan på 1960-talet kände ryska forskare till att svält (fasta) emellanåt förlänger livet.

När din energi länge gått på sparlåga minskar även livslusten och glädjen. Allting känns trögt och jobbigt, och det blir svårt att tänka klart. Det ökar även risken för att du ska bli förkyld och sjuk.

Detoxa regelbundet

Att detoxa innebär just att man aktivt stimulerar kroppens avgftnings- och utrensningsorgan med olika örter och medel som stärker, rensar, dumpar och hjälper till att bygga nytt.

Tecken på att det är dags att detoxa är att huden är väldigt torr och rödbrusig, plufsig eller svullen. Det kan också visa sig mentalt, som att man o a är trött och seg, har koncentrationsproblem eller är glömsk. Andra tecken är om man svettas lätt och ymnigt, har huvudvärk, matsmältningsproblem, gaser, magont eller svullen buk.

Att detoxa är att ge sig själv en nystart!

Detox har flera välgörande effekter:

  • Svullnader minskar och man går ner i vikt.
  • Du blir piggare, får klarare tankar och bättre minne.
  • Det minskar eller tar bort förkylning och allergi.
  • Smärta, ledvärk och allergier förbättras oftast.
  • Humöret blir jämnare.
  • Huden blir mjukare, mindre torr och smidig.
  • Det ger starkare och vackrare hår och naglar.
  • Det minimerar eller eliminerar problem med gaser, magont och svullen buk.

.

Dr Sannas råd för bra och lugn matsmältning

1.  Lägg upp mindre (halva) portioner: Matsmälningen fungerar bättre om man äter lite mindre portioner, och slutar äta innan man är mätt (full i magen). Tänk på att magen inte är större än din knutna näve – och se vad du lägger på tallriken. Är det verkligen en rimlig mängd för din mage att kunna smälta…?

Käkmuskeln är kroppens starkaste muskel. Det är till för att användas, och behöver träning!

2. Tugga maten dubbelt så länge   Bara genom att tugga maten längre kan du få drastiska hälsoförbättringar. Det finfördelar maten, ökar saliv- och enzymproduktionen samt gör maten smakligare. I en pilotstudie 2014 bad jag 50 personer att under två veckors tid tugga maten dubbelt så länge som de brukar, och här är deras rapportering av resultatet: Hela 70–80 % angav att de blev mätta tidigare, var mätta längre, hungerkänslorna minskade, magen blev lugnare (mindre gaser) och maten smakade godare.

Tuggandet är vitaliserande också för hjärnan, så bra tips för att hålla sig vaken vid sent kvällsarbete eller nattarbete är att tugga i sig morötter!

3. Sitt ner och ät med ett positivt sinnelag. Det är mycket främjande för matsmältningen, så lös upp ev knutar innan måltiden eller  låt bli att äta om du är upprörd.

4. Drick helst bara vatten mellan måltiderna. Då späds inte magsyran ut, samt att man själv behöver tugga maten mer då.  

5. Att detoxa och även fasta regelbundet är till stor hjälp för magen och kroppen. Man kan även ta en paus på helgen och ta det lugnare, motionera och bara dricka vätska en dag – det är fantastiskt välgörande. Ta gärna UltraDetox eller aktivt kol som absorberar de gifter som frisätts.

6. Undvik socker och andra snabba kolhydrater för det göder en felaktig tarmflora, vilket skapar fler gifter och biokemisk obalans i kroppen och hjärnan. Det bildas så kallat endotoxiner, vilket gör att man kan känna sig bakis fast man inte druckit någon alkohol.

80% av immunförsvarets celler finns i mag-tarmregionen.

Dr Sannas Detoxprogram

Att fasta och detoxa rensar ut kroppen regelbundet, så att den kan hämta sig och avgiftas. Att detoxa innebär just att man aktivt stimulerar kroppens avgiftnings- och utrensningsorgan med olika örter och medel som stärker, rensar, dumpar och hjälper till att bygga nytt. Det är oerhört vitaliserande för kroppen och helt essentiellt för en fungerande självläkning.

Att genomgå detoxkurer och stimulera kroppens reningssystem höjer energin och ökar kroppens självläkande förmåga avsevärt. Rensning och näring ger kroppen goda möjligheter att regenerera och vitalisera sig själv och efter ett par veckors avgiftningskur märker de flesta att de mår mycket bättre och dessutom har gått ner i vikt.

Ställ eventuella frågor här så finns de kvar för alla att läsa, tack!

En man kommenterade: tack men jag har både en lever och bägge mina njurar kvar!

Svar: Du är tydligen inte insatt i att dessa organ kan vara överbelastade och fungera dåligt? Vi rensar även genom huden och lungorna. Vi har alla en massa miljögifter i blodet och med dålig el felaktig tarmflora kan en massa endotoxiner produceras. Samt att enzymerna i levern o njutar behöver näringsämnen och mineraler för att avgifta väl. Med moderna industrimaten, som ger mättnad för stunden med lågt näringsinnehåll, har många näringsbrister.

Svavel helt essentellt för leverns avgiftning, det är kroppens 4e största mineral och många har brist på den pga att industrimatens är näringsfattig. Vitlök och tillskott med MSM är bra källor för svavel. 
Så det är en god idé att ta pauser och minska input och stärka kroppens avgiftande processer.

Miljögifterna som är överallt är skrämmande, se här exempelvis  

.

 

Dr Sanna Ehdins blogg