Tyvärr kan vi människor inte producera vårt eget C-vitamin utan vi behöver få det via kosten eller tillskott, minst 2–13 gram C-vitamin/dag enligt experter. Forskare säger att miljoner av människor har diagnosticerats med C-vitaminbrist världen över, och tillskott av C-vitamin kan förbättra blodtryck, tandhälsa och leder (bindväv) m.m.

Ordet vitamin kommer av latinets vita som betyder ”liv”. Vitaminerna ingår i många enzymer, vilka påskyndar nästan alla reaktioner i kroppen. Därför är vitaminerna viktiga i regleringen av ämnesomsättningen. Det finns fettlösliga vitaminer (A, D, E, F och K) och vattenlösliga vitaminer (B, C och H). 1938 fick Albert Szent-Györgi Nobelpriset i medicin för hans studier av askorbinsyrans biologiska funktioner.

Vårt behov av C-vitamin

De flesta växter och djur, från insekter till däggdjur, kan syntetiseras askorbinsyra (C-vitamin) ur den enkla sockerarten glukos. En råtta producerar 4 gram vitamin C per dag utan stressexponering, och vid stress 20 gram (omräknat till per 70 kg kroppsvikt så man kan jämför med oss). En get producerar hela motsvarande 100 g vitamin C vid stressexponering!

Utifrån djurens C-vitaminproduktion menar flera forskare att människors dagsbehov är minst 2–13 gram C-vitamin – beroende på ålder, stressnivå och sjukdomar.Men vi människor har dock en enzymdefekt som gör att vi inte kan tillverka egen C-vitamin, utan måste få det via kosten eller kosttillskott. Man kan kalla C-vitaminet för en anti-stressvitamin, och exempelvis är toppidrottsmän som tar C-vitamintillskott mer sällan förkylda än kolleger som inte äter vitamin C. 

Livsmedelsverkets rekommendation 75 mg (0,075 gram) per dag är satt för att hålla skörbjugg borta, men det varken motsvarar kroppens behov eller bidrar till att bygga god och starkt hälsa. C-vitamin är även värmekänsligt och förstörs vid upphettning över 42 grader, så därför är det viktigt att ta tillskott. Denna centrala vitamin motverkar för tidigt åldrande och det främjar hälsan i ben, kollagen vävnad, tänder och gom – så en rad fördelar av att höja intaget av C-vitamin. Jag har tagit C-vitamintillskott sedan barnsben, 0,5-1 gram per dag eller mer, och jag är mycket tacksam för det.

Vitamin C skyddar cellerna

C-vitaminets två huvudfunktioner är dels en kraftfull antioxidant och dels att det fungerar också som en kofaktor för enzymprocesser, så den kan skydda celler, cellmembran och slemhinnor i kroppen. Lindrig brist på C-vitaminer kan ge blödningar i tandköttet (vilket kan leda till tandlossning), försämrad sårläkning, trötthet, muskelsvaghet och ökad infektionsrisk. Allvarlig brist av vitamin C ger skörbjugg. Långvarig, låggradig stress är tyvärr rätt vanligt idag, och då åtgår det höga doser C-vitamin.

Under historiens gång har många människor dött av skörbjugg, och i det amerikanska inbördeskriget dog 30 000 soldater av denna orsak. Under medeltiden härjade digerdöden, vilket var en bakteriell infektion, samtidigt som många insjuknade i lunginflammation på grund av skörbjugg. Totalt kom 25 miljoner människor att avlida i dessa sjukdomar – en fjärdedel av Europas befolkning.

År 1753 bevisade sir James Lind att citrusfrukter botar skörbjugg (som beror på C-vitaminbrist). Men det dröjde ända till 1795, efter det att 100 000 brittiska sjömän dött av skörbjugg, innan den brittiska flottan gav sina sjömän citrusfrukter.

C-vitaminterapi

1937 och 1938 utdelades Nobelpriset till tre forskare som fastlagt askorbinsyrans struktur och biologiska funktioner. Man experimenterade då med att ge högre doser av kemiskt framställda vitaminer i medicinsk terapi. Den dubble nobelpristagaren Linus Pauling var bland de första att inse vitaminernas och mineralernas avgörande betydelse för en god hälsa. Pauling är mest känd för att ha rekommenderat stora dagsdoser av vitamin C för att förebygga förkylningar och sjukdom. På senare tid har höga doser intravenös C-vitamin rönt stort intresse för behandling av cancer, som i filmen Vitamin C: the unsung molecule.

Forskning har bevisat att C-vitamin neutraliserar fria radikaler som annars förhindrar produktionen av kväveoxid i blodkärlens väggar (endotel). Därmed förbättras blodkärlens flexibilitet, vilket utjämnar högt eller lågt blodtryck mer effektivt. Miljoner människor har diagnosticerats med C-vitaminbrist världen över, och tillskott av C-vitamin kan förbättra blodkärlens funktion och motverka högt blodtryck.

Naturliga källor

Eftersom C-vitamin är värmekänsligt är det bra att äta en del råkost varje dag. Vitkål är ett exempel på en bra C-vitaminkälla i Norden, och den innehåller 36 mg C-vitamin per 100 g vilket är tre gånger så mycket som potatis. Pepparrot är den mest C-vitaminrika rotfrukten med 152 mg per 100 gram, vilket är 25 gånger mer än morot (som innehåll mycket främjande A-vitamin och betakaroten).

Rikligt med C-vitamin finns i nypon, färsk chilipeppar, torkad papaya, persilja, pepparrot, svart vinbär, havtorn, citronskal och grönkål.

Att dricka apelsinjuice tillför inget, såvida det inte är färskpressad från solmogna apelsiner då vitaminerna bildas i slutfasen av fruktens mognad. Men den mesta frukt skördas ju omoget nuförtiden och fraktas över halva jorden… En kvart efter pressning är vitaminerna borta ur juice, så det är bara ett dyrt sockervatten.

Ta tillskott

Säkrast är att inta tillskott dagligen för det hjälper till med cellföryngringen. Jag intar 2-5 gram C-vitamin om dagen och högre doser tillfälligt vid påfrestning och när folk i omgivningen är förkylda. Bra form för högre doser är syraneutralt C-vitamin i pulverform. Inta tillskott i så ren form som möjligt, så undvik brustabletter.

I omgångar tar jag riktigt höga doser, upp till 15–20 gram per dag under någon vecka. Det kan då ha en laxerande effekt, så då minskar jag nivån. Detta är endast under kort tid och enstaka gånger, när jag behöver det.

Det mest effektiva att tillföra högre doser C-vitamin samman med andra näringsämnen. Kroppen försvarar sig mot de fria radikalernas angrepp genom ett koppel av antioxidanter – till exempel C-vitaminer, bioflavonoider, betakaroten, E-vitamin och glutation. Dessa arbetar tillsammans som ett team, och därför hjälper det inte att bara få i sig en eller två av dem utan man måste ha alla för att antioxidationen ska fungera.

Så ett fullgott spektrum på näring är alltid det bästa, och naturlig källa med mat är en förutsättning. Jag tar alltid kosttillskott och för punktinsatser vid ökad stressnivå, fysiska påfrestning eller vid förkylning eller sjukdom.

Vitaminer & Mineraler