Många undrar vilka kosttillskott man bör ta, och jag börjar genom att berätta vad jag brukar ta. Min hälsofilosofi baseras på modern forskning som bevisat att god hälsa och välbefinnande hänger helt samman med vår livsstil – och att vår näringsstatus är helt avgörande för immunsystemet, hjärnan, ja hormonerna, ja allt. Den genetiska koden är bara ett utkast till vad vi blir – för vi är resultatet av den omgivande miljöns epigenetiska påverkan på våra gener! Där vår näringsstatus och motion är bland de viktigaste.

Sedan barnsben har jag tagit kosttillskott och ätit en nyttig och mestadels hemlagad mat, vilket har byggt en stark och robust hälsa för mig. I perioder av anspänning, stress och prestation – som när jag är på föreläsningsturné eller i slutfasen av bokskrivande – så tar jag minst dubbel dos av allt. För vid stress åtgår det en hel del näring (se tidigare artikel).

Här är en typisk laddning som jag beställer till mitt ”Friskapotek” – för jag har hela livet följt principen att förebygga det sjuka och stärka det friska genom att tillföra bra kost och näringstillskott. Det är en sorts Functional foods i koncentrat.

Jag har alltid konsekvent undvikit läkemedel, mer än enstaka antibiotikakurer och bedövning/smärtstillande vid operation. Du ser resultatet av min livs- och hälsofilosofi på mig, och jag lever, tränar och äter så här fortsatt.

Nu vid 56 års ålder bygger jag den hälsa som jag ska leva på när jag är 75 plus! 

Här finns samlat vad dessa mina dagliga näringstillskott gör för gott i kroppen och sinnet! Länk till min källa för kosttillskottet finns nederst.

Det är aldrig försent! Nittioåringar som börjar motionera och tar kosttillskott får en kondition som en sjuttioåring efter bara ett par månader!

D-vitamin (2000IE per tabl) förbättrar upptag, transport och användning av kalcium och fosfor, vilket är viktigt för ben- och tandbildning, upprätthåller ett stabilt nervsystem och normala hjärtslag, viktigt för sköldkörteln och blodets koagulering. D-vitamin behövs för emotionell och psykisk stabilitet, för att få ett stabilt nervsystem och normala hjärtslag. Det är väsentligt för sköldkörtelns funktion (produktion av tyroxin) och brist ger lägre energinivå. Det hjälper huden att andas och är stärkande för lever och galla. Hela 60 procent av de som har typ 2-diabetes har D-vitaminbrist.

Det är helt nödvändigt för immunförsvarets funktion så att vi kan undvika förkylning och influensor. Vitamin D har även visat sig ge 60 procent skydd mot en rad cancerformer visar ny forskning, och personer som utvecklar cancer har ofta låga halter D-vitamin i blodet.

Eftersom UVB filtreras bort i atmosfären när solen står lågt, kan vi på våra breddgrader bara bilda D-vitamin under sommarhalvåret. Under vinterhalvåret kan vi överhuvudtaget inte bilda något D-vitamin så viktigt att ta tillskott!

Staten borde dela ut gratis D-vitamin som sjukdomsförebyggande åtgärd!

LactoVitalis är en probiotika som tillför hälsosamma tarmbakterier. I tarmen finns mer än 500 olika arter av bakterier, och totalt finns 10 gånger fler bakterier i tarmen än det finns celler i hela din kropp. LactoVitalis innehåller 6 miljarder mjölksyrabakterier från 10 olika stammar. Samtidigt skyddas bakterierna av en pH-känslig matris, så de klarar den sura magsäcken och kommer ner till på rätt ställe i tarmen. Detta är unikt på marknaden och gör att över 80 procent kommer fram oskadda. I jämförelse innehåller Yoghurt vanligen bara en eller ett par olika bakteriestammar och dessa skyddas inte mot magens låga pH.

Tugga maten dubbelt så länge så får du betydligt bättre matsmältning! (pga ökad enzymproduktion och salivutsöndring)

Kokosolja är stimulerande för magen, hjärnan och immunförsvaret samt skyddar mot virus- och bakterieangrepp. Den är rik på mellanlånga fettsyror, särskilt den viktiga laurinsyran och kaprylsyran. Den innehåller dessutom vitaminer, mineraler och andra nyttiga ämnen. Den tas inte upp av fettcellerna utan tillför snabb och bra energi till cellerna, vilket är bra för sköldkörteln och kroppens energiomsättning.

En bra kokosolja kallpressas under 38 grader. Pressning och tappning sker för hand utan metallverktyg inom högst tre dagar efter skörd. Från öppnande till pressning förlöper max en timme.

Glutamin är bästa medlet för att läka en skadad tarm.

Glutamin L-Glutamin är den vanligaste aminosyran i kroppen och är nödvändig bl a för att bygga muskler, för tarmens hälsa och immunförsvaret. Det är den främsta energigivaren för tunntarmens enterocyter, lymfocyter, makrofager och fibroplaster – alltså viktig funktion för tarmens immunförsvar. Glutamin förbättrar koncentrationsförmågan och har visat sig mycket användbar vid alkoholism, för att förbättra beteendet hos äldre psykiskt sjuka patienter, och för att förbättra intelligensen hos mentalt svaga barn.

Brist på L-glutamin kan öka risken för en rad nerv- och hjärnrelaterade tillstånd som alkoholism, mentalsjukdom, autism, beteenderubbningar, Parkinsons sjukdom, anorexi, depression, irritation, dålig koncentration, dåligt minne, sug efter sötsaker samt problem med mag-/tarmsjukdomar.

Cellenzym innehåller matsmältningsenzymer som tas i samband med måltider för att enzymerna understödjer matsmältningen, bryter ner stora molekyler i födan och hjälper till att öka upptaget av näring från födan. En tablett innehåller 12 olika enzymer, bl a Proteas, Amylas, Invertas (sukras), Alfa-galaktosidas, Laktas, Lipas och Cellulas.

När man blir äldre går kroppens processerna långsammare eftersom produktionen av enzymer minskar och enzymernas aktivitet går ner. Därför är det viktigt att fylla på!

C-vitamin detta är en buffrad askobinsyra, vilket betyder att den har ett pH- värde över 7 så att även personer som är känsliga för askorbinsyra kan ta den. C- vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot förkylningar, influensa, infektioner och cancer, krävs för proteinsyntesen, motverkar för tidigt åldrande, befrämjar hälsa i ben, kollagen vävnad, tänder och gom.

Till skillnad från de flesta djurarter kan människan inte tillverka C-vitamin utan måste tillföra det! Viktiga matkällor till C-vitamin är nypon, paprika, persilja, nässla, havtorn, broccoli, vinbär, bladkål, tomat, hjortron, rönnbär och citron.

Res gärna på dig och sträck ut lite, andas djupt för det är en riktig energigivare till kroppen!

Mega-B komplex  B-vitaminer bidrar till mental uthållighet, stabil fysisk energi och ett jämnt humör. De är nödvändiga för nervcellernas utveckling och livskraft. De fyra som är viktigast för hjärnan är B12, B6, B1 och folsyra.En hel grupp av B-vitaminer behövs för centrala funktioner i kroppen såsom omsättningen av kolhydrater, fett och protein, celldelning, immunförsvar, antioxidation, matsmältning, nerv- och hormonfunktion.

Det går åt mer B-vitamin när man stressar och jag tar alltid extra mycket när jag har intensiva arbetsperioder. En vanlig orsak till neuroser är undernäring, orsakad av för stor konsumtion av industriellt framställd och raffinerad mat – vilket leder till flera olika B-vitaminbrister. Vilket ger stress, och sen föder stressen mer brister…

Vi står och faller med kroppens näringsstatus.

Vitamin B-12 Brist på B-12 kan göra att man blir trött, hängig eller deprimerad. Det kan även leda till svår blodbrist som man blir trött och retlig av, få andnöd och hjärtklappning vid kroppsansträngning. Brist på Vitamin B12 kan också leda till allvarliga nervskador. Underskott på vitamin B12 kan ge tvångsföreställningar och tvångsmässigt beteende. 

Brist på vitamin B12 förekommer hos nästan en ärdedel av alla mellan 60 och 69 år och hos nära 40 procent över 80 års ålder enligt en omfattande undersökning. Brist på vitamin B12 är 300 procent vanligare bland människor som inte äter vitamintillskott.

Multivitamin Vitaminerna ingår i många enzymer, vilka påskyndar nästan alla reaktioner i kroppen. Därför är vitaminerna viktiga i regleringen av ämnesomsättningen. Jag tar det i kombination med Holistic MultiMineral-tablett. I Kalifornien gjordes en undersökning av 615 skolbarn där en del fick multivitamin- och mineraltillskott, som innehöll 100–200 procent av rekommenderat dagsintag, och andra fick placebo (overksamt sockerpiller). I den första gruppen fick 45 procent av barnen en ökning av IQ med över 15 enheter jämfört med placebogruppens ökning på 4,4 enheter. I say no more…

Den biologiska åldern minskade med i snitt 30 år efter endast två månaders multikosttillskott, visade en pilotstudie på 125 personer utförd av professor emeritus Per-Arne Öckerman.

Humic-fulvic acid/humussyra innehåller 70-80 mineraler och spärämnen och har bevisat anti-viral effekt. Innehåller extrakt av humussyra, vilket är en naturlig syra som finns i markens humuslager. (Köper utomlands o ska leta bra i Sverige).

Fiskolja tillför de essentiella omega 3-fettsyrorna varje dag. Alltid i flytande, inte kapslar som lätt härsknar, och jag tar denna som innehåller liten andel olivolja med atarka antioxidanter i: kontrollerad fångst med fiskolja från ArcticMed.

Chlorella Den gröna algen Chlorella är naturens mest näringsrika växt. Den innehåller mer än 60 procent proteiner samt alla aminosyror, vitaminer och mineraler plus alla essentiella fettsyror, inte minst omega-3!  Den innehåller dessutom mer klorofyll än något annat livsmedel i världen (4–5 gånger mer än Spirulina). Det gröna klorofyllet är renande, stärkande och stimulerande på blodet och kroppen.

Försurning av kroppen ökar risken för förkylning, infektioner och smärta.  

Basbalans Syra-bas-balansen (pH-värdet) är en av kroppens viktigaste jämnvikter. Holistic BasBalans innehåller speciella mineralföreningar för att balansera kroppens pH-värde. Dessa är: natriumbikarbonat, magnesiumlaktat, natriumfosfat, kaliumcitrat, kaliummalat, zinkmalat, kiseldioxid.  

pH-papper kan användas för att avgöra om en person är försurad, dvs har lågt pH- värde i kroppen. Apotekets pH-stickor har för stort intervall mellan de olika pH- stegen för att vara relevanta (intervallet är 1,0 enheter). De pH-remsor Holistic säljer är i området 5,6-8,0 med intervallet 0,2 enheter.

UltraDetox  Försurning och tillstånd av lokal eller central förgiftnings är en viktig orsak till sjukdom i kroppen, och första hjälpen borde vara att basa kroppen och detoxa. Denna produkt rekommenderar jag för den innehåller örter och fibrer som stärker leverns avgiftning, tarmens rening och en rad andra stärkande och rensande funktioner i kroppen. I vår tid med gifter från luft, vatten, mat och jäsningsprocesser i vår egen tarm är det viktigt att detoxa sig regelbundet. UltraDetox består av en helt naturlig blandning av 35 örter som stöder kroppen.

Slutligen: Den gemensamma nämnaren för de allra flesta välfärdssjukdomar är energibrist, vilket ger nedsatt flöde, lokal försurning och inflammation i kroppen. Det bäddar för åkommor, angrepp och infektioner som gör att kroppen kan brytas ner i förtid. Det främjar tillväxt av skadliga mikroorganismer i vår kropp, för ingen är skyddad mot det som händer vid låg energinivå. Se till att fylla på med bra energi och rör på dig!

Your reality is shaped by what you believe in. Believe in good and do good – and all will change.

  • God hälsa kommer inifrån.

.

Enkla hälsorådFriskfaktorerKost & hälsaKurerStärk självläkningenUltraDetoxVitaminer & MineralerVitaminer & Mineraler