Vanlig natriumbikarbonat, som är den aktiva ingrediensen i bakpulver, förbättrar pH-balansen och syresätter cellerna i kroppen. Syre behövs för att skapa ATP – den energi som driver cellernas alla processer. Därmed kan bikarbonat lyfta kroppens egen självläkning, viket är mycket främjande. Forskning visar även att bikarbonat ger högre syresättning, uthållighet och performance vid lätt till hård träning. Bikarbonatkuren innebär att du dricker ett glas vatten med en tesked bikarbonat nedrört innan läggdags under två veckors tid. Det är enkelt och effektivt, nedan redogörs för hur man gör och bra resultat. 

 • Detta är den 4e mest populära av mina bloggar under 2022. Ursprungligen publicerad: 22/12 2017 och nu uppdaterad.

Många nya dieter som raw food, vegetarisk mat, juicing med flera har just som syfte att göra kroppen mer basisk, men ingenting kan jämföras med den snabba basande och syresättande effekten hos bikarbonat. Självbehandling med natriumbikarbonat är den absolut snabbaste metoden att syresätta kroppen och påverka kroppens pH-balans. Men et är viktigt att även göra kost- och livsstilsändringar som minskar inflammation i kroppen, så att vi fortsatt håller pH inom den hälsosamma ramen. Samt bara göra Bikarbonatkuren i två veckor, och låta det integreras sen.

 • pH-balansen viktig Kroppen behöver hålla blodets pH-värde 7,35 konstant, och det finns därför starka, inbyggda buffrande mekanismer. Läs mer nedan. och även om naturligt basbildande mat längst ner.
 • Du skaffar enkelt bra kvalitét bikarbonat här. Beställ havssalt samtidigt, för det viktigt att använda i maten! Undvik bordssalt som innehåller endast NaCl och även nervgiftet arsenik (klumpförebyggande). Många har idag saltbrist, och saknar naturligt havssalt, blogg om det.

Bikarbonat tillför syre

Denna enkla process sker när vi intar bikarbonat – och det är balanserande för vår kropp.

Bikarbonatets effekter är flera; att minska försurning och göra kroppsvätskorna basiska samt tillföra syre snabbt. Just ökad syresättning i kroppen äv viktigt, och ny forskning visar att intag av bikarbonat kan öka prestanda vid måttlig fysisk träning och förhindra att man får lokal syrebrist i musklerna (mjölksyra eller smärta).

Dessutom har bikarbonat sådana egenskaper att det absorberar tungmetaller, dioxiner och furaner (cancerframkallande föreningar). Eftersom cancervävnad har visat högre koncentration av toxiska kemikalier och pesticider än vanlig vävnad, har bikarbonat flera användningsområden.

Att höja pH i kroppen kan bli som ett gift för cancercellen, eftersom labförsök har visat att vid pH 7,4 blir cancercellen vilande och vid pH 8,5 så dör den, medan hälsosamma celler lever och frodas i basisk miljö. Dr Otto Warburg fick redan 1931 nobelpriset för sin upptäkt att cancerceller inte kan överleva i basisk miljö, men att de trivs i syrefattig och försurad miljö.

Man kan även dricka ett glas med bikarbonat om man börjar känna sig hängig och förkyld. En läkare som börjat forska om andningsträning berättar: ”Jag provade med bikarbonat bara under dag två med influensa och dagen därpå kände jag mig så frisk igen att jag kunde genomföra ett yogapass i fyra timmar. Spännande om det kan vara så enkelt men onekligen värt fortsätta utforska.”

Att basa kroppen med jämna mellanrum kan vara en bra balanserande åtgärd i en friskvårdande livsstil.

Bikarbonatkuren

Bikarbonatkuren innebär att man intar en tesked bikarbonat i ett glas vatten innan läggdags i två veckor, och många har fått en rad olika positiva hälsoeffekter av detta. Man kan också ta en halv tesked först på morgonen men viktiga att ta det minst en timme innan man intar mat – eftersom pH ska vara lågt i magsäcken för att smälta maten väl. Bikarbonatet ger bara en tillfällig höjning av pH i matsäcken, sedan stimuleras till mer saltsyraproduktion. Övre delen av tunntarmen producerar bikarbonat ändå, för att neutralisera saltsyran från magsäcken, så detta är inga konstigheter utan helt naturligt.

Bra bikarbonat kan köps lämpligen i hälsokostaffärer. Det ska vara ren bikarbonat, inte bakpulver som är uppblandat med stärkelse.  Bikarbonat är billig och dryg produkt. Samarin innehåller precis detsamma bikarbonat – men kostar 425 kr per kilo!! Hoppsan. 

 • När du köper bikarbonat för invärtes bruk, se till att den är aluminiumfri. Bra kvalitet finns i hälsokosten eller här t ex bikarbonat.
 • OBS! Bikarbonatkuren är två veckor, sedan behöver man uppehåll ett tag/veckor.
 • Det är viktigt att ändra din kost och livsstil också till mindre inflammation/försurande.
 • Effektivt mot dålig doft i munnen: Vid munsköljning ta 1 kryddmått bikarbonat och 1 matsked vatten och skölj 1-2 minuter. Du kan även borsta tungan och gommen med blandning av hälften bikarbonat och hälften halvssalt. Gurgla väl och spotta ut, upprepa. 

Bikarbonat vid träning

Bikarbonatbad

Det går även att använda bikarbonat utvärtes. Koldioxidbad är vanligt i Japan och Tyskland, både i naturligt varma källor som innehåller mängder av koldioxid och i konstgjorda koldioxidbad där de sprutar in koldioxid i gasform i vattnet. 

Bikarbonat (HCO3-) innehåller stora mängder koldioxid (CO2). Ett bad i bikarbonat blir som ett egentillverkat koldioxidbad, då vi tar upp en del koldioxid genom huden. Koldioxid verkar genom att:

 • vidga blodkärlen så att cirkulationen till hud och muskler ökar
 • sänka pH i blodet så att mer syre levereras till vävnaden (Bohr-effekten)

Genom att bada i det eller spreja det på huden finns det möjlighet att få bukt med till exempel envisa eksem och kronisk värk och slippa träningsvärk efter träning. Att även duscha iskallt efter träning är ett utmärkt sätt att motverka träningsvärk (dvs. inflammation)

Dosering för utvärtes bruk: Vid bad ta 1 dl till ett halvfyllt badkar. Vid fotbad ta 1 matsked till ca 5 liter vatten och sitt i 10 minuter.

pH-balansen viktig

Kroppen behöver hålla blodets pH-värde 7,35 konstant, och det finns därför starka, inbyggda buffrande mekanismer. När blodets pH-värde sjunker under 6,95 inträder koma. Eventuellt syra-överskott lagras på platser i kroppen där det inte påverkar blodets pH-värde: såsom bindväv (leder), skelett och celler. En felaktig syra-bas balans (försurning) kan därför ge upphov till fibromyalgi, cancer, reumatiska sjukdomar, gikt etc.

Alla funktioner och kemiska reaktioner i kroppen styrs av enzymer, vilka är helt beroende av kroppens pH-värde. De arbetar effektivast vid ett pH på drygt 7, vid avvikelser fungerar enzymerna sämre och alla reaktioner i kroppen sker långsammare. Då fungerar såväl näringsupptag som avgiftning sämre.

Till slut kan kroppen inte fungera som den ska, och på sikt uppstår sjukdomar. För om kroppen inte kan eliminera slagg och gifter lagras dessa i kroppen, vilket på sikt kan ge förgiftningssymtom.

Lackmuspapper är bra för pH-mätning av morgonurin. Mät i fem dagar för att få ett medelvärde, och det bör vara minst 6,8 – 7,0.

Samt: Kopplingen bikarbonat-koldioxid är ju väldigt intressant. Koldioxid används ju också inom livsmedelsindustrin för sin anti-bakteriella verkan. Till exempel förpackas ost och bröd i 100 % koldioxid. Ett par svenska karolinska-forskare menar att 100% koldioxid som tillförs ett operationssår under operationen ger en snabbar återhämtning och minskar riskerna för blodpropp.

Basbildande mat

Det är de flesta grönsaker, alger, bär, havssalt, örter och örtte, hirs, frön (utom sesamfrö), färskpressad saft av citron och lime, skalade mandlar, äppelcidervinäger. Frukt bör ätas i begränsad mängd eftersom den numera är mycket söt. Ät helst nyskördad frukt vid säsong. OBS om man sockrar frukten blir den syrabildande. Frysta svenska bär eller “vinteräpplen” är det bästa på vintern.

 • bra kvalitét bikarbonat finns här och beställ havssalt samtidigt, för det är en kvalitativ produkt att använda i maten! Undvik bordssalt som bara innehåller NaCl och även nervgiftet arsenik (klumpförebyggande).
 • Läs mer om Syra-basbalansen.
 • Du kan även inta Holistic BasBalans för den innehåller speciella mineralföreningar för att balansera kroppens pH-värde.
 • Visste du att bikarbonat också är ett gammalt klassiskt universalmedel som tar bort lukter, fläckar, används även mot myror i hemmet m.m. En burk med litet bikarbonat under diskbänken eller i kylskåpet absorberar dålig lukt.

Läs mer:

 • Bakterier vs miljön – fel sida vann. Om Miljöteorin, vilken betyder att om kroppen är välmående, näringsfylld och balanserad, dvs att kroppen har en frisk miljö, så kommer främmande bakterier att hanteras av kroppen utan att orsaka sjukdom. Bakterier är en naturlig del av livet och miljön, och vår egen naturliga bakterieflora kan konkurrera ut ev angripande bakterier samman med immunförsvaret. Det stämmer också, visar modern forskning.

Den terapeutiska betydelsen av syra-basbalans

Bakpulver och vinäger har använts som huskurer i generationer och idag är vi bara ett musklick ifrån påståenden om att bakpulver, citronsaft och äppelcidervinäger är mirakelmedel mot allt från cancer till covid-19. Trots dessa konstiga påståenden är det terapeutiska värdet av att kontrollera syra-basbalansen obestridligt och är grunden för Food and Drug Administration-godkända behandlingar för förstoppning, epilepsi, metabolisk acidos och magsår. I denna narrativa genomgång presenterar vi bevis till stöd för det nuvarande och potentiella terapeutiska värdet av att motverka lokala och systemiska syra-basobalanser, av vilka flera faktiskt involverar administrering av bakpulver (natriumbikarbonat). Vidare diskuterar vi läkemedels biverkningar på syra-basbalansen samt inverkan av syra-basstatus på läkemedels farmakokinetiska egenskaper. Vår granskning tar hänsyn till alla större organsystem samt information som är relevant för flera kliniska specialiteter såsom anestesiologi, infektionssjukdomar, onkologi, tandvård och kirurgi. Referens: BioChem Pharmacology  2021 Jan;183:114278.

EksemEnkla hälsorådSjälvläkningStärk självläkningen