“Minska saltet” som basuneras ut med jämna mellanrum – och stämmer det verkligen? Ja, för vanligt bordssalt (98-99% NaCl) som det även finns mycket i industrimaten. Men hjärtläkare varnar för att många tyvärr har saltbrist idag, och förordar att vi äter mineralrikt havssalt som innehåller ett 70-tal mineraler och spårämnen. Det är viktigt därför att havssalt skyddar mot en massa saker som insulinresistens, hungerkänslor, typ 2-diabetes och hjärtsjukdom. Vi behöver havssaltets alla mineraler för att aktivera enzymer till matsmältning, nervernas aktivitet och för att tillverka saltsyra i magsäcken. Så rätt salt – havssalt – är nyttigt! 

Visste du att saltbrist i kroppen ger sötsug?

“Mindre salt”

Ständigt denna saltfråga, och’ jag skrev denna blogg första gången i juli 2017 när det precis hade diskuterats i Almedalen hur vi kan “dra ner på saltet”. Nu uppdaterar jag den – fast inget har ändrats hos Livsmedelsverket. De säger exakt samma idag på sin hemsida om salt nu fem år senare “Mindre salt! Välj mat med mindre salt. Använd mindre salt när du lagar mat, men använd salt med jod.” Inte en rad om skillnaden mellan NaCl och havssalt, de rek bara att byta till örtsalt och äta mindre salt.
  • Så stämmer verkligen de råden?

Vi behöver ta bort är rent natriumklorid (99% NaCl) – dvs. släng allt vanligt bordssalt med klumpförebyggande medel i (!) för det är ohälsosamt då det ger bara NaCl och inga övriga salter och mineraler som finns naturligt i havssalt. Bordssalt innehåller klumpförebyggande medel: E 535 Natriumferrocyanid, E 536 Kaliumferrocyanid, E 538 Kalciumferrocyanid – alltså cyanider, de är ju giftiga ämnen! (Tidiga symtom på cyanidförgiftning inkluderar huvudvärk, yrsel, snabb puls, andnöd och kräkningar.) Samt för varje gram natriumklorid som du inte blir av med, måste kroppen använda tjugotre gånger (23 ggr) mer vatten från cellen för att försöka neutralisera saltet…

  1. Låt bli all industriell färdigmat och halvfabrikat – för de hör till de största bovarna med högt innehåll anrikat NaCl. Följer du slv råd att undvika mat med mycket salt betyder det “låt bli industriprocessde maten”.
  2. Salta istället med havssalt – för det innehåller massor av näringsrika mineraler som kroppen behöver – ca 60-80 mineraler och även lite jod i havssalt. Himalayasalt går också bra om det är av hög kvalitét, för det finns tyvärr skräpsorter nu med bara NaCl i.
Ungefär fyra femtedelar (80 %) av allt salt vi får i oss är dolt i de färdiga livsmedlen vi köper hem. 

.

Vi behöver havssalt

Den som äter mycket snabba kolhydrater men för lite havssalt har sannolikt en kropp som inte är i balans. Det har blivit tydligt hur många som har brist på havssalter då de inte flushar med Saltvattenflushen utan kroppen absorberar allt salt och vätska! .

Saltbrist är allvarligt därför att brist på viktiga mineraler och olika salter gör att nerver och celler fungerar dåligt. Nerverna är beroende av natrium och kalium, för skillnader i halterna inuti och utanför nervcellen skapar en spänning över membranen som driver nervimpulserna. Tröga nervimpulser ger trög kropp och trötthet. Samt att havssaltets mineraler och spårämnen behövs för mängder av enzymer i kroppen, låg funktion på enzymer ger också långsamma processer och låg energi.

Salta gärna mer med havssalt, för många har saltbrist och det kan skapa sug (begär) efter skräpmat och ge trötthet.

Ett skäl till att fisk är så nyttigt är att den badar i havsvattnets alla mineraler, 80-100 olika mineraler och spårämnen. Vilket INTE finns i våra urlakade odlingsjordar idag.

FAKTA:

När de första livsformerna tog sig ur havet och upp på land bar de också med sig en del av havet i sina organismer. Därför har den extracellulära vätskan utanför cellerna – vilket utgör en femtedel av kroppsvikten – ett liknande mineralinnehåll som det förhistoriska havet. Kroppen stjäl från sina olika depåer, inklusive skelettet, för att bibehålla mineralinnehållet i den extracellulära vätskan. Det kan förstås leda till mineralobalanser inne i cellerna.

.

Öka havssalt & minska socker

Visste du att ett ökat intag av havssalt kan hjälpa dig att bli av med sötsug, gå ner i vikt, få bättre fysisk prestanda och ett starkare och friskare hjärta? Men då behöver du äta havssalt, som innehåller cirka 80 olika mineraler och har samma mineralkoncentration som urhavet människans ”förfäder” en gång kom ur. Den extracellulära vätskan innehåller exakt samma koncentration, fascinerande eller hur? Kostdoktorn Andreas Eenfeldt säger:

“Höga insulinnivåer gör att kroppen håller kvar salt, vilket kan resultera i högt blodtryck. Om du har högt blodtryck kan det vara en bra idé att börja äta LCHF, som sänker insulinet. Då behandlar man orsaken, inte bara ett symtom.”

Men på grund av dagens moderna kost och myndigheternas kostråd har mycket satts ur spel. För de personer som ligger på det genomsnittliga svenska sockerintaget på knappt 1 kilo i veckan och lika mycket vetemjöl, är det lämpligt att man först förändrar sin kost i minst ett par månader innan man fastar. Man gör en Födofasta, lämpligt för fastenivå 1-2, som jag beskriver kapitel 4 i Sannas fastebok

Socker är också starkt beroendeframkallande och påverkar hjärnan precis som opiaterna gör. Därför är det viktigt att:

  • först minska på och sedan undvika alla snabba kolhydrater.
  • se till att din kropps saltbalans är bra, för brist på mineralerna i havssalt kan ge sockersug och ha en negativ påverkan på kroppens vätskebalans, blodtrycksreglering och nervsystem.
  • åtgärda eventuella fettbrister genom att äta mer naturliga (icke industriprocessade) fetter och oljor.

Den ledande hjärtkärl-läkaren James DiNicolantonio vänder i sin bok Salt Fix upp ner på lågsaltsmyten, och han menar att salt snarare kan vara lösningen på – än orsaken till – den stora ökningen av kroniska sjukdomar. Salt skyddar mot en massa saker: som insulinresistens, inre hungerkänslor, diabetes typ 2 och hjärtsjukdom. Dr DiNicolantonio menar att man med ökat intag av havssalt kan bli av med sötsug, gå ner i vikt, få bättre fysisk prestanda och starkare och friskare hjärta. Läs mer om boken Salt fix här.

FAKTA bordssalt vs. havssalt:

Det är stor skillnad på bordssalt och havssalt. Bordssalt kommer från saltgruvor och går genom omfattande bearbetning som avlägsnar många mineraler. Havssalt kommer från förångat havsvatten, och de två typerna av salt skiljer sig i sina komponenter, smak och struktur. Det specifika innehållet av havsalt varierar något beroende på geografiskt ursprung, men det har en stark mineralprofil. Enligt bl a Western Analysis, Inc. kan havssalt innehålla upp till 75 olika mineraler och spårämnen.

Respons:

Respons från en läsare, Annika Assarsson: “Var med om att göra blodanalys i grupp om ca 12 personer. Samtliga hade vi saltbrist och vi var minst sagt förvånade. Vi konsumerade vanligt bordssalt eller flingsalt men ingen åt Himalaya salt eller rent havssalt. Numera använder jag inget annat än Himalaya salt och sötsuget är i princip borta.

  • Så salta du med havssalt och goda, nyttiga örter, ät mycket fett och speciellt mättat fett från kokosolja och MCT-olja (som är nyttigt) och smör (ghee) – men låt bli alla snabba kolhydrater, stärkelsesirap, carbs och speciellt industriprocessat fett (undvik alla industriella transfetter) – så lever du länge, gott och lyckligt! 😀👍🏼
  • Saltvattenflushen är en enkel och effektiv metod för att skölja (flusha) tarmen. Läs mer här!

Dr. Sanna Ehdin

Läs mer:

Dr Sanna Ehdins bloggEnkla hälsorådMat & näring