Varje morgon börjar jag med ett glas vatten och sen en kopp lagom hett bärté, det är syrligt gott och friskt – och verkligen hälsosamt!

Bärté gör jag av en blandning torkade och malda bär samt malt fröpulver av mjölktistel. Det var det som jag köpte i Clarks hälsovaruhus förra veckan, då jag stod inför hundratals torkade örter och min intuition valde just mjölktistelfröpulvret och malda havtornsbär. Se, man ska följa sin intuition.

Sen jag började dricka detta varje morgon har min syn förbättrats avsevärt (på bara en vecka alltså). Det är jag mycket tacksam för, för den var perfekt innan jag började skriva alla böcker… Nu behöver jag läsglasögon hela tiden.

Första veckan tog jag bara en tesked vardera av havtorn och mjölktistel, men har lagt till en tesked av Oxant, en blandning av fem torkade bär (se nedan). Det är inte sött, tvärtom är det syrligt och friskt! Söta med stevia om du måste ha sötman, själv gillar jag det som det är. Det känns som ett så lätt och gott sätt att starta dagen med denna kopp!

Jag måste säga att de torkade bären är helt suveräna – perfekta som smaksättning i såser och andra maträtter. .

Före jag dricker bärblandning tar jag tar en tesked av kokosolja. Den går att köpa på www.sannashop.com och är en superb kvalité. Så egentligen vet jag inte vad som gjort synen bättre! Men eftersom jag ätit kokosoljan och bärblandning tidigare så bör det vara Mjölktistelfröna – viva sylimarin!

Fakta om Mjölktistel: Fröna innehåller många föreningar med motverkar inflammation och som stärkar och skyddar leverns celler – hepatocyterna. Viktigast är sylimarin, vilket är en sammansättning av biologiskt aktiva flavonidämnen som verkar positivt på alla leverproblem genom att stärka och stabiliserar hepatocytermas cellväggar och skydda dem mot olika toxiska faktorer.

Det stödjer även blodtillförsel i levern, motverkar strålningseffekter och järnöverflöde samt skyddar mot virus. Många tar mjölktistelfrön eller extrakt (sylimarin) vid strålningsbehandling av cancer.

Samtidigt stimulerar det proteinsyntesprocessen och stödjer levercellers regenerationsprocess. Ämnets effektivitet blev bevisad i många kliniska undersöknigar hos patienter med toxiska leverskador på grund av t.ex. alkohol- eller psykotropermissbruk. Efter två månaders sylimarinbehandling kunde man observera en stor förbättring i levercellers aktivitet och minskning av patologiska symptomer inom denna organ.

Det är väl fantastiskt bra! Inga rapporterade komplikationer, medlet tåls bra och är även utmärkt kosttillskott vid tunga måltider. Det finns i hälsokosten eller kan beställas via nätet.
Nedan är en forskningsrapport att läsa (Obs det är forskningsspråk så tät terminologi men du kan hitta fler abstract på forskning i högra spalten.)

artikeln här

Dr Sanna Ehdins bloggSanna ord 2009