Gröna kuren lugnar magen och gör att svullnader försvinner från hela kroppen, putmagen försvinner och du får en lugn mage. Väldigt bra att göra med jämna mellanrum för att ge sin mage en paus.

Jag presenterade denna metod 2009 och har själv följt den nu sedan dess (med tillägg av morötter och lite färgglada grönsaker ibland), och mår strålande bra på den. Den gjorde mig mycket piggare, starkare, gladare, lättare och orkar betydligt mer. Gjorde att jag mådde bättre än någonsin – för att jag undvek all mat som var jäst eller kunde orsaka jäsningar i kroppen. Den maten innehåller även histamin, vilket kan trigga allergiska reaktioner.

Gröna kuren innebär att du tar en till tre månader där du äter en kost bestående av bara gröna grönsaker, fett och protein – dvs fisk, kött, bönor och ägg. Viltfångad fisk eller ishavsräkor, absolut inte odlad lax, och helst kött från gräsbetande djur eller vilt. Givetvis utan animaliskt protein om du är vegetarian, men ät gärna hampahjärtan samt spirulina, chlorella, vetegräs etc.

Bra fett och olja är smör (ghee, klarnat smör är ännu bättre) och kallpressade olivolja och kokosolja. Soppa på gröna ärtor och bra med fett (som i koppen ovan) går utmärkt!

Undvik således all frukt, sötsaker, bakverk, juicer och alkohol i alla dess former. Du ska även låta bli stärkelseprodukter som ris och pasta, potatis, tomat, morot, palsternacka etc. Alla grönsaker som inte är gröna tas bort för de med gula och röda färger är sötare. Ta även bort komjölksprodukter och speciellt ost, för mjölkprodukter är slembildande och det vill vi undvika.

Lite kaffe kan gå bra i form av “bulletproof coffee” med kokosolja men bättre att dricka grönt te, örtteer eller te gjort med färsk ingefära, basilika, timjan eller rosmarin t ex. IFD-kryddorna gurkmeja, ingefära, vitlök, röd och gul lök går alltid bra! (OBS om du är histaminkänslig bör du undvika grönt te, inlägg kommer om Histaminintolerans.)

I princip äter du när du brukar – men bara de saker som är OK för gröna kuren. Hur, vad och när du äter väljer du själv. När jag snart kommer med detox- och fasteprogram blir det mer strikt och angivet. Detta är en mjukstart till en övergång till att rena kroppen ordentligt, på djupet.

Allt som göder jäsningsprocesser tas bort i denna kur. Vill du få ett bra resultat behöver du vara konsekvent. Det är trots allt bara 1-3 månader…

Det låter radikalt – och det är det – för det ger din mage en radikal vila från jäsningar! Det är enda sättet att bli av med sura uppstötningar och PP-magen (put & pr-tt). Jag kan lova dig att det blir stor positiv förändring på din hälsa, inte bara en platt mage!

Våren en perfekt tid att göra det. Med allt det skira gröna som kommer upp ur jorden finns det stor rensande kraft. Plocka gärna nässlor, de är mycket näringsrika och renande.

Ta även följande sex näringstillskott

1. L-glutamin 1 tsk i ett glas vatten morgon och kväll – hjälper nya, friska celler att växa i tarmväggen.

2. Cellenzym i samband med måltiden 2 ggr per dag för mer effektiv matsmältning.

3.  Probiotika varje dag, jag rekommenderar en LactoVitalis pro om dagen för att tillföra hälsosamma tarmbakterier. Dessa har en unik formula som gör att en mycket hög andel är vitala efter magsäckens låga pH. Ny forskning visar att tarmbakterierna producerar det mesta av hjärnans neuropeptider och kroppens hormoner, så gynna en positiv tarmflora!

4. Kokosolja (kallpressad som finns i hälsokostaffärer eller Dr Sannas Shop) 1-3 msk per dag som mellanmål, men börja helst med en direkt på morgonen och drick en kopp hett vatten eller te sen. Innehåller mycket mellanlånga fettsyror som är mycket nyttiga för kroppen.

5. Fiskolja har hög halt av omega 3-fettsyror, vilket är bland det mest anti-inflammatoriska man kan äta. Det är essentiellt, kroppen kan inte tillverka det utan vi behöver tillföra det med kosten varje dag.

6. Dr Sannas Soldryck innehåller mat från örter och växter som är kraftigt anti-inflammatoriska: Gurkmeja, maca, nyponpulver, nässelpulver, kanel och svart peppar. Jag tar alltid ett kopp på morgonen med olivolja i, för det mättar och tar bort suget under dagen. Utmärkt även som snabblunch, och finns i 300 g och 600 g påse och lätt att ha med sig.

Gröna kuren hjälper kroppen att snabbt hitta tillbaks till balans, och du kommer att märka skillnad bara efter ett par dagar. Det gäller dock att hålla den konsekvent och vara lite disciplinerad – men det ger bra resultat! Dessutom blir du mätt och belåten och samtidigt går du ner i vikt på gröna kuren. Det är nära LCHF-kosten, men har ett annat syfte.

  • Här är ett recept på en enkel men god, nyttig och mättande spenatsoppa.

Minimera jäsningar

Det är Bitten Jonsson, addictionexperten och pionjären inom sockerberoende i Skandinavien, som utvecklat Gröna kuren och tipsade mig om att göra den – och jag intygar att den är fenomenal. Det kan vara ett par dagars omställning, kroppen blir lite rastlös när man ändrar bränsle men sen blir det lätt. Framförallt är det väldigt enkelt att handla – bara gröna grönsaker och protein ger mindre att fundera på!

Det kan verka radikalt men kolhydrater i alla dess former är nämligen näring för jästsvampar, liknande sådana du använder när du bakar bröd. Deras funktion är att rensa upp i tarmen, men när man äter för mycket kolhydrater så kan det bli för mycket jäsningar och man svullnar och blir trött och okoncentrerad av jästsvamparnas avfallsprodukter. Ungefär lite som man är bakfull.

Om du är mycket tung i huvudet och svullen, som om du var smått förkyld fast du inte är det, är det sannolikt för mycket jäsningar i kroppen…

Många går upp i vikt antingen för att de har skadad tarmvägg (av gluten eller aggressiva jästsvampar) eller för att de har tarmdysbios. Det senare innebär en ohälsosam tarmflora, vilket kan orsakas av flera saker: antibiotikakurer, slarv med maten, stress, man har blivit smittad av ohälsosamma bakterier eller parasiter via födan etc.

Varför gröna grönsaker?

De har högst näringstäthet! Enligt ANDI Skalan – Aggregate Nutrient Density Index, som är ett mått på innehållet av vitaminer och mineraler samman med andra nyttiga fytonutrienter – superfoods!!

Grönkål i topp, spenat, Bok Choy och broccoli! Frukt är pinsamt lågt, bär något bättre. Det är för mycket sötma per näringsinnehåll, men givetvis bättre än rent godis.

Vill du ha mer motivation till att göra Gröna kuren och välja bort allt sött 1-3 månader?

Var rädd om din dina lever! Visste du att stärkelsesirap (modifierad stärkelse eller fruktos) som finns i läsk, godis, bakverk, glass m.m. kan ge fettlever och samma skador som hos en alkoholist – fast man inte dricker någon alkohol? Det gör att levercellerna blåser upp som ballonger och sprängs – för att sedan inte repareras vilket levern annars gör (levern självläker sina skador). Man får alltså bestående, irreperabla skador…

Dr Sanna Ehdin

Anti-inflammation är det stora nya med kosten och vill du ha matinspiration googla på Sanna Ehdin och recept, eller läs min bok “Mat som läker“. Vill du veta mer om min bakgrund, klicka på mitt namn nedan.

Så här bloggade jag hösten 2009:

Jag har som sagt själv följt den sedan sept 2009 och mår strålande bra på den. Allt har förbättrats för mig, är starkare och stabilare rakt igenom helt enkelt. Den är suverän, och jag har även gått ner de extra fem kg som jag lagt på mig sista året (pga stress och alla resor, hotellmat etc). Det är väl skönt att veta att jag inte heller är perfekt!

Du tänker kanske ”hjälp vad ska jag äta till frukost?” , och det går utmärkt med omelett, tonfiskröra på romansalladsblad, wokade grönsaker med bönor, fisk eller kött alltså blir det lite asiatisk frukost! Kokt ägg och makrill i tomatsås är en god o bra snabbis! Glöm inte att det är en begränsad tid om du skulle misströsta…

.

Gröna kurenIFD-matenKost & hälsaKurerStärk självläkningen