Hej! 

Hoppas att du mår bra och har en fin sommar! 

Idag tänkte jag ta upp något som jag får mycket frågor om, och det är håravfall, som tyvärr många har problem med idag. 

Stress är något som kan orsaka till mer håravfall och det är viktigt att hitta verktyg till avslappning och lugn och ro. När vi stressar ökar utsöndringen av stresshormoner i från binjurarna, vilket i sin tur kan sätta könshormonerna ur balans.

Något som kan orsaka hårbortfall är hormonet DHT, som är härrörande från testosteron. Det kan orsaka inflammatoriska skador på cirkulationssystemet, vilket minskar på näringsämnen till hårsäckarna. Hårsäckarna får nämligen sin näring via blodet och stryps tillförseln, så kan håret lossna.

Det kan finnas många skäl till varför man tappar hår. I många fall handlar det om att ändra vanor, som att ta det mer lugnt, äta mer näring och motionera mer.

1. Avslappning
Utöva meditation och avslappning dagligen. Hitta verktyg för att minska på eventuell stress. Djupandas och ha egentid där du kan hämta kraft och energi.

2. Motion och rörelse
Motion är viktigt och att röra på sig minst 30 minuter varje dag. Det ökar upp cirkulationen och ger mer näring både till huden och håret. Hitta någon rörelse du tycker är kul. 

3. Ät tillräckligt med proteiner
Proteiner är uppbyggande och stärkande och främjar till ny blodkärlstillväxt. Du hittar bl.a. bra fullvärdiga proteiner i quinoa, hampa, bovete samt chia.

4. Massera hårbotten
Massera hårbotten när du tvättar håret och avsluta med kallt vatten över huvud och nacke, som ökar upp till en mer cirkulation. Undvik att borsta håret efter att du tvättat det och låt det lufttorka. Kamma ut håret lite lätt med fingrarna om du måste, eller kamma håret framåt mot ansiktet för att undvika mer dragkraft mot hårfolikarna. Du kan även massera hårbotten med eterisk rosmarinolja (Doterra har mycket bra och rena oljor) som också ökar cirkulationen, men blanda ut den i en bärarolja innan du smörjer med den (exempelvis mandelolja). Skaffa dig en svinborste, det ökar cirkulationen och näringen till hårsäckarna och massera hårbotten med den en gång om dagen. 

5. Tillsätt extra näring
Näringsämnen som är extra bra att inta vid håravfall är omega 3, A och C-vitamin, biotin, kisel, MSM, magnesium, järn, zink och även homeopatiska läkemedlet Arnica montana D30, som kan öka upp cirkulationen till hårsäckarna. Ta bort mat som bildar till mer inflammation, som allt det vita (socker, mjöl, mjölk och hårt uppstekt mat). Och öka upp med grönsaker och bra fetter som avokado, kokosolja, hampaolja och olivolja.

För att veta exakt vilka näringsämnen som du behöver kan jag varmt rekommendera att söka upp en Hälso och livsstilsterapeut eller en Advanced Skin Therapist som jag har utbildat.
Du hittar en nära dig här!

Kram
Johanna – Din hälsohero

HälsaHolistic Health AcademyJohanna Bjurström