Hej 

Hoppas att allt är bra med dig!

Många frågar mig vilka näringsämnen som är extra bra för huden. Men innan vi går in på ämnet, du har du väl inte missat mitt Instagram konto, där du får mer tips om hälsa, skönhet och personlig utveckling!? Är du intresserad av ännu mer kunskap och vad mina elever säger om utbildningarna vi har hos Holistic Health Academy, så skulle jag bli så glad om du även vill följa det kontot.

Näringsämnena som gör skillnad för huden!

Huden behöver rätt förutsättningar både från insidan och utsidan för att må bra. När jag tänker hudvård tänker jag alltid inifrån och ut och i den ordningen.

Så klart behöver huden fukt och näring även från utsidan, men om insidan inte får den näring den behöver kommer dina organ och dina olika system inte optimalt, vilket också kommer att påverka huden negativt.

När du stressar, äter en ensidig kost eller för lite mat, kan det påverka hudens kvalité. Först och främst är det bra att se över kosten, samt hitta verktyg för att komma ner i varv och stressa mindre. I bland kan du också behöva tillsätta extra näringstillskott för att boosta upp kroppen under en tid, så dess olika funktioner fungerar bättre. Jag kan varmt rekommendera att söka upp en Hälso och livsstilsterapeut eller en Advanced Skin Therapist som jag har utbildat och att du gör minst en årlig kontroll av din hälsa. Du hittar en terapeut när dig här.

Även fast all hälsa och skönhet är individuell så finns det vissa näringsämnen som är extra bra för huden. Många kan du läsa mer om i min bok – Happy Skin.

Idag delar jag med mig av mina favoriter som jag själv använder flitigt nu under vintern, då de ger en extra kick för en trött och blek hud.

1. Stärk upp tarmen
Genom att tillsätta probiotika för tarmen och utesluta all inflammationsbildande kost ökar du förutsättningen att både tarmen och huden mår bättre. Många av dina goda bakterier befinner sig både i tarmen och på huden, och dess samspel är väldigt viktig.

Kollagen kan stärka upp tarmslemhinnan, vilket förbättrar näringsupptaget till huden. Kollagenpeptider stödjer inte bara hudens elasticitet, utan även slemhinnorna. Så kallade hydrolyserade kollagenpeptider har visat sig hjälpa till att främja kroppens naturliga produktion av kollagen och andra molekyler som utgör huden, som elastin och fibrillin – vilket utjämnar fina linjer och ger en ökad återfuktning av huden.

2. Antioxidanter 
Antioxidanter är extra viktiga för huden (även hela kroppen så klart). Några jag använder extra av är, C-vitamin som ger huden en jämnare hudton och främjar kollagenproduktionen och ger därmed en ökad fasthet i huden. 

E-vitamin stärker upp hudbarriären, medans A-vitamin stärker slemhinna och hud så ålderstecken som fina linjer och rynkor minskas.

Sulforaphane glucosinolate (SGS, eller vanligen kallad sulforafan) är en uppstickare bland antioxidanterna och inom hudvården. Sulforaphane glucosinolate finner du i broccoli, kål, blomkål och brysselkål mfl. Denna familj av grönsaker innehåller svavelhaltiga föreningar, som kallas glukosinolater. När matsmältningen bryter ner glukosinolaterna producerar den många föreningar, varav en kallas sulforafan. Sulforafan stödjer kroppens naturliga avgiftningssystem, då sulforafan bland annat aktiverar enzymer i kroppen som plockar upp föroreningar från blodomloppet och spolar ut dem via urinen. Vilket gör att huden får ett renare blod och därmed mindre belastning av gifter (din hud kommer stråla mer).

Även antioxidanten Astaxantin är en nyckelspelare när det kommer till att minska på fina linjer och åldersfläckar. Den ger en ökad elasticitet och därmed en förbättrad hudstruktur och mer fukten i det yttersta hudlagret. 

Zink är hudens viktigaste mineral och har du en brist på den kan det sänka immunförsvaret i huden. Den hjälper till att bygga upp hudens vävnad och reparerar skadad hud. Är extra bra till en hud med akne och eksem. Zink finns bland annat i groddade mungbönor, vetegroddar, spenat, sesamfrön och pumpafrön.

3. Biotin
Biotin är extra bra för att boosta hud, hår och naglar för att de skall hålla sig friskare och starkare. En brist på biotin kan leda till grå hud, sprött hår och en nedsatt förbränning.

4. CoQ10 (ubiquinol)
Coenzym Q10 är en annan effektiv antioxidant som är viktig för huden och dess åldrande och vitalitet. Du bildar den själv i kroppen och den behöver fett för att kunna tas upp och därför är det viktigt att du äter tillräckligt med fett. Idag har tyvärr många brist på detta viktiga näringsämne och man ser lägre nivåer av Q10 med stigande ålder. Q10 är även viktig för att stödja en bättre mitokondriell hälsa, för att få en jämn energi under dagen. Den är även viktig för munhälsan och för en frisk hudvävnad. Ju äldre du blir, desto viktigare kan det vara att tillsätta Q10 som ett tillskott och helst i formen ubiquinol, då den lättare absorberas i tarmen och är mer biotillgänglig än vanlig Q10.

Två veckors intag av 60 milligram Q10 per dag kan minska dina linjer runt ögat med hela 33 procent. Dock har inte Q10 någon effekt på kollagenproduktionen av typ I i fibroblasterna. Men eftersom cellerna i huden och dess cellmembran blir mer elastiska och vitala, leder det till en fastare och yngre känsla. Q10 finns naturligt i framförallt feta livsmedel som sardiner, jordnötter, blomkål, morötter, broccoli, spenat och sötpotatis.

Ha en fin fortsatt vecka och ta hand om dig! 

Kram
Johanna – Din Hälsohero

HudvårdJohanna BjurströmNaturlig hud- och hårvård