Ogräs du inte visste att du kunde äta som finns i det vilda. I våra trädgårdar gömmer det sig en hel del små guldklimpar. Alltså guldklimpar som vi kan äta och ha i vår mat! Jag tänkte tipsa om några stycken som du kanske inte har koll på och tänker en extra gång innan du rensar bort dessa godsaker. Mer ekologiskt än så här blir det inte!

Läs mer: 10 anledningar att välja ekologiskt

Rödklöver: Den här läkeörten kan du med fördel mixa ner i hälsodrinken eller varför inte torka blommorna och ha som té. Du kan läsa mer om rödklövern här!

Tusensköna: Den här fantastiskt vackra blomman brukar jag själv använda som ätlig dekoration på bakverk, funkar även fint i sallader. Du kan läsa mer om tusenskönan här!

Maskrosknoppar: Stekta i smör med salt och peppar! Otroligt smarrigt och det finns så mycket mer att göra med det här “ogräset”. Du kan läsa mer om maskrosen här!

Kamomill: Den här vackra blomman ser en lite överallt. Precis som namnet vilket många av oss känner till så kan du göra eget té av blommorna. Du kan läsa mer om kamomill här!

Löktrav: Bladen har en smak av gullök och vitlök. Man kan använda de till sallader, dipsåser eller varför inte göra en smarrig vinägrett. Du kan läsa mer om löktraven här!

Groblad: Här kan man hitta på en hel del så som att steka bladen som spenat. Växten sägs även ha läkande egenskaper både ytligt men även vid insidan så som rethosta. Du kan läsa mer om groblad här!

Nässlor: Det här är nog den mest populära ogräsväxten som det pratas om i syfte av att äta. SUPERNYTTIG och kan med fördel användas i smoothien, pesto eller annat som faller in. Du kan läsa mer om nässlor här!

Kirskål: Detta ogräs som många av oss har slagits med! Vad säger du om att äta växten istället? Du kan skörda, frysa in och använd den som du skulle använt spenat. Du kan läsa mer om kirskål här!

Några andra tips

Har du humle i din trädgård så går det bra att äta just humleskotten, de påminner en hel del om sparris nämligen.
Granskott är populärt när det kommer till att göra sirap, tänk dock på att be om lov innan du tar! I bästa fall så har du en egen gran att plocka ifrån.
Syren har blivit populärt på senare år! Gör saft eller socker på den här fantastiska blomman.

Av: Jennie Sjölin
Kika gärna in på mina andra kanaler!

HållbartJennie Sjölin