Hej härliga du! 

Jag får många frågor om hur jag håller mig så ung och det finns flera orsaker till det, och jag tar upp en av dem idag! 

Men först vill jag berätta att min bok är snart på gång och längtar tills den släpps i slutet av juli. Här kan du läsa mer om min kommande bok Happy Skin och lägg gärna till den som en favorit <3 

Idag skall jag ta upp om ämnet glutation och vad det gör för att hålla dig smidig och ung längre! 

Så håller du dig ung längre med glutation!

Glutation är en av kroppens viktigaste antioxidanter!

Den skyddar cellen och gör att du inte åldras lika snabbt. Du kan inte äta dig till ren glutation genom kosten, utan den bildas till glutation i levern av andra ämnen. Men äter du mer av aminosyrorna, cystein, glycin och glutamin, ökar det till bildningen av glutation i levern tillsammans med selen. Du får också en bättre rening på cellnivå när du har tillräckligt med glutation. 

Glutation har som uppgift att skydda levern, speciellt när den bryter ner giftiga ämnen. När levern bryter ner stora mängder gifter uppstår det stora mängder fria radikaler och levern kan utsättas för stor skada på grund av nedbrytningen. 

Extra mycket glutation går åt vid tungmetallsförgiftningar, eller när du dagligen äter mediciner (gäller även alvedon eller ipren m.fl.). Du kommer även göra dig av med mer glutation vid hög stress. 

Förutom att stödja leverns hälsa, är glutation också involverad i kroppsprocesser som att stödja immunsystemet, bygga och reparera huden och skydda mot oxidativt skada, vilket även gäller huden så den inte åldras i förtid, då åldringsprocessen förknippas med en minskning av glutationaktiviteten.

Dåliga livsvanor och ogynnsamma miljöförhållanden påverkar leverns funktion, vilket också leder till en minskad mängd glutation i levern och i hela kroppen.

Öka upp dina nivåer av glutation:

1. Lägg till mer svavelrika livsmedel i kosten, då de innehåller aminosyran cystein, en av de tre aminosyrorna som utgör glutation. Svavelrika livsmedel är bland annat vitlök och grönsaker som broccoli, brysselkål, grönkål och blomkål mfl.

2. Regelbunden rörelse och träning är viktig för att kunna bibehålla nivåerna av en bra glutation. Men för hård träning skapar mer oxidativ stress och skada. Om du tränar mycket har du ett högre behov av antioxidanter och speciellt glutation. Att träna längre än 60-90 minuter dagligen minskar på glutation betydligt i blodet. Om du tränar hårt kan det vara bra att komplettera med någon av de tre aminosyrorna som utgör glutation (glycin, glutamin eller cystein).

3. Se till att sova minst 8 timmar per natt, annars kan kroppens nivåer av glutation sjunka, vilket kan skapa ett kroniskt tillstånd av oxidativ stress.

4. Idag finns det bra tillskott av glutation. Det är viktigt att tillskottet har en hög kvalité och är framställt så den inte bryts ner av magsyran och matsmältningsenzymer, vilket möjliggör till en långsammare frisättning som ger en stabilare nivå i blodet av glutation. Den bästa jag vet är denna! 

Visste du att i utbildningen till Hälso och livsstilsterapeut får du bl.a. arbeta med alla delar i en helhet som ingår under begreppet hälsa. Du lär dig att rena och bygga upp kroppen på bästa sätt och också hur du kan hjälpa andra. 

För att veta mer om utbildningen kan du boka upp dig på ett kostnadsfritt upptäckarsamtal, där vi går igenom om utbildningen passar dig och ser vad du behöver och längtar efter. 

Börja din egen hälsoresa som 350 andra terapeuter redan har gjort!

Du kan boka ditt kostnadsfria upptäckarsamtal här! 

Kram

Johanna- Din Hälsohero

HälsaJohanna Bjurström