Smoothies som läker är Sannas recept på smoothies som stärker den självläkande människan. Det är koncentrerad näring i dryckesform. Genom att utgå från råvaror och tillsätta olika kosttillskott och stärkande örter förhöjer man både effekten och smaken av drycken. Det är enkelt, snabbt och mättande – för det är bra näringsinnehåll som ger mättnad som varar!

När min Smoothiebok först gavs ut 2010 var det en helt nydanande bok; med den andra generationens smoothies och juicer. Fram tills dess var smoothies bara något läskande med söt, fruktig smak. Men jag gjorde om hela konceptet genom att tillsätta olika kosttillskott och stärkande medel eller örter för att förhöja effekten av dryckerna.

Smoothies är perfekt här att snabbt ge koncentrerad näring i dryckesform – och man utgår från färska råvaror eller skonsamt torkade och malda råvaror.

Smoothies är lätt, enkelt, smakar mer och går fort – perfekt för alla!

Jag är mycket förtjust i smoothies och juicer och varierar friskt. Nu blir det mycket med stjälkselleri som bas, men man kan ta en spenatsmoothie och varierar med ruccola, fänkål, morötter, grönkål eller vitkål.  Avocado gör det krämigt och mer mättande. Samt tillsätt alltid något fett som olivolja eller kokosolja (MCT-olja går bra också).

Jag har alltid haft ett genuint intresse för hälsosam kost. Var i världen jag än befinner mig ser jag till att ha en mixer för att kunna göra den powerdryck jag önskar. Inspirationen har inga begränsningar. Genom att använda smaker från hela världen kan man få mängd kombinationer av råvaror som på olika sätt stärker kroppen.

Låt därför fantasin flöda utifrån mina recept – och släpp in många nya smaksensationer i ditt liv!

Det står bland annat om:

 • lista på Smoothie ingredienser
 • mer energi med raw food
 • handla ekologiskt
 • hur du själv enkelt gör nöt- eller frömjölk och Havremjölk
 • tillskott som ökar din potential och deras effekter
 • test för att mäta ditt välmående

Köp boken i bokhandeln eller här!

.

Smoothies är en hälsodryck

Smoothies som läker är för dig som har insett att hälsodrycker är det perfekta sättet att komprimera näring på ett både smidigt och smakligt sätt. Den innehåller 43 recept som är utvecklade av mig utifrån på vad vetenskapen säger ger oss optimal hälsa.

Foto Paulina Westerlind

Efter succén med relanseringen av boken  Mat som läker  släpptes Smoothieboken om nyutgåva i lågpris 2017. Den här vackert illustrerade boken erbjuder enkla och läckra recept på smoothies och juicer, som t ex Tropisk nötmousse, Valentinsmoothie, Piña chocolada och Blåbärsdröm. Du kan även läsa om olika ingrediensers nyttiga effekt på kroppen.

Dessa recept innehåller ingredienser som var för sig bevisats kunna bidrar till att höja energinivån, rena kroppen och stärka immunförsvar. Det gör det enkelt att må bra och Dr Sanna visar dig vägen.

Pigg på en vecka!

Boken innehåller även mitt veckoprogram som gör att du redan efter en vecka att uppleva de positiva hälsoeffekterna. Genom att följa detta program i en vecka höjer du din energinivå och blir avsevärt mycket piggare.

.

Rödbetssmoothie

Det är lätt att bara använda frukt och bär i smoothies; det gjorde jag också i början. Men sedan började jag experimentera med grönsaker och upptäckte att det är lika gott! Den här drinken är laddad med nyttigheter. Rödbetan är rik på B-vitaminet folsyra, som är viktigt för cellbildningen, och mycket fibrer, vilka håller igång magen och ger en lång mättnadskänsla. Dessutom kan man köpa svenska, ekologiska rödbetor hela året om!

Olivolja är en mycket nyttig olja med rätt fettsyror och bland annat rik på vitamin E som förbättrar syreförsörjningen hos musklerna. Vitlök är en annan kraftig antioxidant med bevisad antibakteriell effekt. Havssalt ger lite extra skjuts till smaklökarna och är rikt på naturligt jod. Det är ett ämne som behövs för sköldkörtelns hormonproduktion, som bland annat reglerar ämnesomsättningen i kroppen.

 • 1 medelstor rödbeta (rå eller kokad)
 • en gnutta chili (valfritt)
 • lite vitlök
 • 2 msk proteinpulver
 • havssalt
 • 1 msk olivolja
 • 2 dl vatten
 • Skala rödbetan och skär i bitar (den färgar av sig lätt, så var försiktig!). Lägg allt i mixern och blanda väl.

.

Juicer

Juicer är som smoothies fast utan proteinpulver och tillsatt fett. Numera kan man köpa färskpressade juicer nästan överallt, men jag rekommenderar skonsamt kallpressade och ekologiska – läs mer om dessa juicer här!

I mina juicerecept använder jag främst färska grönsaker, frukt och örter som blandas i mixer med vatten till en dryck som är lite matigare än vanlig juice. Jag rekommenderar det som ett alternativ till smoothie. Det är verkligen friskt och gott!

Gurkcocktail

Det här är mitt piggelinmedel – perfekt om du behöver en kick på morgonen! Gurka har flera renande och stärkande effekter på kroppen. Den innehåller bland annat erepsis – ett matsmältningsenzym som bryter ner proteiner och rensar tarmkanalen. Inom skönhetsvården används gurka för att ta bort svullnader och rena huden. Mynta ger en härligt frisk smak och har varit en uppskattad läkeväxt sedan antiken vid till exempel gallbesvär, magkatarr och förkylning.

 • 1/2 gurka, skalad eller oskalad enligt eget önskemål
 • 1 dl myntablad
 • 2 dl vatten

Mixas och serveras som en svalkande måltidsdryck.

Korianderjuice à la mousse

Den här läckra, friska juicen är full av nyttigheter och kan ätas som förrätt. Avokado är en mycket bra källa till vitamin E, vitamin B3 och många mineraler. Koriander kan hjälpa kroppen att rensa ur tungmetaller som kvicksilver, aluminium och bly. Och selleri verkar kylande på kroppen och främjar matsmältningen.

 • 2 portioner
 • 1/2 grapefrukt
 • 1/2 avokado
 • 1 stor stång selleri
 • 1 knippe korianderblad (cirka 1 dl och bryt stjälken i delar)
 • 4 dl vatten

Skala grapefrukt. Skär grapefrukt, avokado, och selleri i bitar. Lägg bitarna och alla de andra ingredienserna i en mixer och kör tills det blir en slät dryck. Häll upp och servera i glas med en liten sked. Njut!

Sellerijuice

Sellerijuice är omåttligt populärt nu och jag gör ett stort glas varje morgon genom att mixa sönder stjälkselleri med vatten och sedan filtrera det genom finmaskig sil. Därefter tillsätter jag lite Alkaline greens, för att power-up – förstärka – grönkraften i drycken! Enkelt och lätt och väldigt näringsrikt!

God Smoothie- och juicekraft!

Böcker & MediaBöcker & MediaSannas Smoothies