Hej! 

Förra torsdagen var jag med på TV4 Nyhetsmorgon och pratade om min bok Happy Skin – Ung hud hela livet. Missade du det, så kan du se det här! 

Jag är så glad för alla fina recensioner jag fått om boken och jag delar gärna med mig av ett här från Nina: 

“Vilken underbar bok Happy Skin är. Detta är ingen ytlig bok och det är så mycket tänkvärt. Har rosacea och kommer läsa boken och plocka ut saker och göra något bra för mig.”⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Idag tänkte jag ta upp några faktorer som kan påverka att du kan ha problem med din hud och varför hudproblemen ökar i världen. 

Varför har vi så mycket hudproblem idag?

Vi har aldrig någonsin i vår historia använt oss av så mycket hudvårdsprodukter som nu och vi har heller aldrig haft så mycket hudproblem. Vi blir mer känsliga i huden och denna känslighet ökar hela tiden. – Hur kommer det sig? När syramanteln på huden kommer i obalans kan du få olika hudutslag. Dina bakterier både på huden och i tarmen spelar en avgörande roll för hur stark och motståndskraftig hudbarriär du har. Anledningen till att hudproblemet inte försvinner är att det även har blivit en läckande hud. Det har hänt något de senaste 100 åren: vi har stört vårt mikrobiom.

Det beror på flera faktorer;

1. Huden har inte hunnit anpassa sig efter den mat vi äter, stressen vi lever i och de hudvårdsprodukter vi använder oss av idag. 

2. Det finns vissa saker i livsstilen och miljön som gjort att du tappat cirka 30 procent av dina goda bakterier på huden. En av dem är att när du spritar händerna för att ta bort de patogena bakterierna, kommer du även att ta bort de goda bakterierna. Det många inte vet är att de bakterier som först återkommer till den sterila platsen är tyvärr de patogena. Det leder till ett sämre immunförsvar med tiden och också en avsaknad av viktiga bakterier.

3. Idag föder vi oftare med kejsarsnitt, vilket gör att barnet inte får de viktiga lactobacillusbakterier som kommer från mammas slida och som ska stärka och bygga upp barnets immunförsvar fram tills barnet är tre år. Man har sett en direkt koppling mellan de som föds med kejsarsnitt och de som får akne och/eller eksem som barn men även som vuxen.

4. Vi har även överkonsumerat antibiotika, vilket gjort att många av våra livsnödvändiga bakterier har försvunnit Detta har skapat en obalans i tarmen, vilket även kan skapa en så kallad läck- ande tarm. Tarmbarriären blir då mer genomsläpplig och främmande ämnen som bland annat matpartiklar, bakterier och virus kommer ut i blodbanan och påverkar immunsystemet negativt. Din hud liknar nämligen tarmen, genom att den också har en barriär som är avsedd att skydda den från föremål och organismer som kommer utifrån. Den är uppbyggd av samma epitel. 

5. Den ökade användningen av antibiotika har resulterat i en ökning av antibiotikaresistenta bakterier runt om i världen, vilket är ett stort hot för oss. Antibiotika är dock nödvändigt när skadliga patogena bakterier tar över och man inte kan hejda dessa på annat sätt.

6. Tyvärr består många hudvårdsprodukter på marknaden idag av syntetiska ämnen som gör att produkten löddrar eller innehåller olika konserveringsmedel. Har produkten även ett fel pH-värde, lägre än 4 eller högre än 6, påverkas de goda mikroberna negativt. Det kan ta upp till 18 timmar för huden att få tillbaka sitt normala pH-värde efter tvålanvändning.

7. Vi vistas numera mer inomhus än utomhus och den torra och konstgjorda luften utsätter huden för mer skada. Att vara ute i naturen är något både kroppen och huden mår bra av och det ökar även mångfalden bakterier i huden och i tarmen. 

Vad kan du göra redan idag så din hud får bättre förutsättningar? 

Kram

Johanna – Din hälsohero 

Böcker & MediaJohanna Bjurström