Hej!

Idag tänkte jag dela med mig av kroppens språk via huden. När något är i obalans i kroppen visar den det på huden. Olika hudtillstånd kan vara ett rop på hjälp från kroppen.

I min bok Happy Skin får du ta del av den kunskap som jag också lär ut till mina elever i mina utbildningar till Hälso och livsstilsterapeut och Advanced Skin Therapist. Vill du veta mer om utbildningarna kan jag varmt rekommendera att boka upp ett kostnadsfritt upptäckarsamtal med någon i mitt team.

Men nu lite djupdykning i hudens språk!

Se på huden hur du mår!

Huden är kroppens sätt att prata med oss, men vi har inte lärt oss språket. Därför tycker jag att det är mycket viktigt att det blir fler som kan tyda det. Det är en av anledningarna till att jag vill sprida detta vidare. Genom att behandla grundorsaken till problemet, kommer också huden må bättre.

I kina har de läst av ansikten i flera tusen år och det är verkligen ett fantastiskt sätt att se vad kroppen försöker och vad den vill säga oss. 

Idag tänkte jag lära dig 3 saker som du själv kan tyda på ditt ansikte

1. Problem med magen
Att ha en bra tarmhälsa är oerhört viktigt för huden. Mår inte tarmen bra är det väldigt vanligt att det syns på huden. Man kan titta på ansiktet och utgå i från olika zoner som kan härleda vart problemet kan tänkas komma ifrån. För att göra det tittar du i ansiktet på zonerna för magsäck, tunntarm och tjocktarm.
Har man en indikation på magsäckens zon, kan det vara att man kan ha obalanser med magsyran (antingen för låg eller för hög). Zonen för magsäcken i ansiktet sitter på de så kallade ”äppelkinderna”, och det mest vanliga är att det uppstår en rodnad eller man kan få utslag över området. Det är mer vanligt att  man har en låg magsyra, viket kan vara en anledning till att man kan få akne eller utslag över den zonen.

Är så fallet, tugga maten ordentligt och man kan behöva se över vissa näringsämnen som bl.a. B1 och jod.
Är det tarmen som är problemet, är det mer vanligt med akne eller eksem på kinderna eller i pannan.

Tarmen vill ha goda bakterier, fibrer och bra fetter. Den mår sämre av inflammationsbildande kost som socker, mjölk, vete och hårt uppstekt mat. Fyll upp tallriken med det gröna, ta bort det andra och ha olivolja på maten! Det gröna innehåller massor med fibrer och blanda gärna ihop med syrade grönsaker, för mer goda bakterier.

Zonen för levern sitter mellan ögonbrynen, och där kan man se tecken som en djup linje eller man kan ha en fetare hud över området. En inflammerad tarm medför en överbelastad lever, och när du avlastar tarmen kommer även levern att må bättre.

2. Hormonella obalanser 
Hormonella obalanser kan ses som utslag på hakan, eller att man får en rodnad över området.  Pigmenteringar är också mer vanligt när man har hormonella obalanser och dessa kan sitta lite över allt i ansiktet. Iaktta vilken zon pigmenteringen sitter på i ansiktet. Här kan även levern behöva mer stöttning och man bör även minska på stress. 

Utsöndring av för mycket stresshormoner kan visa sig som akne längs med haklinjen. Här är det även viktigt att ta bort kemikalier i från rengöringsprodukter och hudvårdsprodukter och bara använda sig av naturliga och ekologiska samt syntetsfria ingredienser.

Att minska på stress är väldigt viktigt för det endokrina systemet, som styr mycket av dina känslor och reaktioner. Goda tankar gynnar signalsubstansen dopamin, som har många fördelar på huden. Negativa tankar kan göra att binjurarna utsöndrar mer kortisol (stress hormon), som främjar till mer inflammation i huden.

Här kan man bl.a. tillsätta GLA (nattljusolja), B6 och zink som är extra viktiga, samt ta bort inflammationsbildande mat. Ta det lugnt och meditera dagligen tillsammans med djupandning. När vi har hormonella obalanser åldras vi också mycket snabbare.

3. Känslig och irriterad hud
Idag är det vanligt att vi har olika hudtillstånd. Dessa kan komma ifrån att man äter en fel kost, stressat under en längre tid och använt för starka hudvårdsprodukter (oftast är det kombinationen av alla dessa). Rosacea, periodal dermatit, eksem m.fl. har oftast sina orsaker i från dessa problem.

Undvik starka syror eller exfolierande behandlingar från utsidan. Många som får dessa problem, kan behöva specifika näringsämnen som svavel, probiotika, omega 3, zink, A, B, C och E-vitamin.

Summan av kardemumman:
Meditera, djupandas, ha egentid, sköt om din tarm genom att äta bra mat, tugga maten noga och tänk goda tankar! Då kommer du också få en mer balanserad hud 🙂

Följ mig gärna på Instagram för mer tips & inspiration – @johannabjurstrom & @holistichealthacademy.se för mer info om våra utbildningar.

Kram
Johanna – Din hälsohero

Johanna Bjurström