Visste du att om ett barn använder mobiltelefon i en minut är det en kvarstående effekt på EEG i en dryg timme! Detta och annat fick jag reda på när jag intervjuade professor Olle Johansson, vid Karoliska Inst och KTH, igår för min nya bok.

(15/12-09) EEG är en mätning av hjärnans elektriska aktivitet. Kvinnor som talar i mobiltelefon när de ammar barn är således riskabelt… Hands free är det enda som gäller för alla och undvik bil för där blir strålningen förstärkt ett par gånger pga metallhöljet.

Om man lägger på utifrån kommande energifält, t ex mobiltelefon, påverkar det hjärnan. Studier på råttor som utsätt för strålning av denna typ visar att de får ett försämrat närminne och sämre koncentrationsförmåga. Och vad är det de flesta lider av numera om inte just det? Hm det är ju en ordentlig tankeställare.

På både råtta och mus som utsätts för mobilstrålning ser forskarna skadade som döda nervceller, just i det område av hjärnan som hanterar korttidsminnet. Nu börjar man se koppling mellan magnetfält och utveckling av Alzheimer, troligen beroende på att strålningen ger läckage i blod-hjärnbarriären. Följdeffekter är påverkan på nattsömnen, med mkt sämre drömsömn eller REM-sömn. Det är den delen av sömnen när kroppen reparerar sig själv – självläkningens mekka om man så vill. Bieffekten på kort eller lång sikt kan bli påskyndat åldrande.

Han berättade en annan intressant sak: man har nyligen gjort en stor undersökning inom EU om vad som gör folk mest lyckliga – och vad tror du att det är? Det är det korta mötet med dem för oväntade människor! Får mig att tänka på den vackra låten av James Blunt “You are beautiful” … Jag håller med om att oväntade mötet är spännande!

I Sverige fick man blodad tand av detta och gick vidare och frågade barn o ungdomar vad de helst ville ha – iPod, dator, prylar eller? Vad alla ville ha var mer tid med mamma och pappa… Oups värt att tänka på i julstresstider.

I linje med detta är en ny undersökning som visar att 31% av svenskarna tyckte julruschen var trist, och man söker andra andliga dimensioner där shopping inte behöver ingå. Så mindre prylar, inte mobiltelefoner till barn och mer oväntade möten är dagens recept på lycka!

Dr Sanna Ehdins bloggSanna ord 2009