(23/6-09) Solen är på väg ner så sakteliga över en fin sommardag. Är på landet nu, för mitt blivande hem i Los Angeles var inte färdigrenoverat så jag tog två veckor till i Sverige. Inte alls fel, det är härligaste ljusa tiden nu. Dessutom får jag tid att stanna upp och landa innan det blir andra dimensioner.

Det har varit lite mycket resande detta halvår som hemlös. Räknade ut att jag bott på ca 25 ställen, lite mycket och inte planerat. Men en bra övning i att vara i the flow, släppa på kontrollen och ha tillit. Samt världens bästa pryldetox – rekommenderar det varmt. Har minskat mina ägodelar till hälften (rensat i magasinet) och tappat mitt behov att köpa nytt. Men jag köpte ett par cerise smårutiga bomullsservetter förra veckan o det kändes nästan högtidligt! Jag gläds faktiskt åt dem varje gång jag använder dem.

Jag älskar lugnet på landet, att öppna fönstret och dofta gräset o blommorna. Vakna kl 3 på morgonen av att koltrasten tror den är en näktergal och sjunger för hela nejden… (Somna om sen förstås.) Plocka in stora rosor att dofta på. Köra och handla på mina favoritställen, vilket innebär sisådär fyra-sex ställen för fisk, grönsaker, ägg, bär och andra livsmedel. Det är lycka för mig. Det är livskvalitét!

Lagade precis ett gott kvällsmål av nypotatis som jag fått av grannen, ruccola, lättrökt lax m pressad citron och olivolja. Och så förstås smör till potatisen. Har hittat det underbara gourmetsmöret, ekologiskt o gjort på gammeldags vis. Köp det eller be din handlare ta hem det!

Hittade en kokbok i huset jag hyr. Det är en kokbok från ICA-förlagets provkök från 1950 (har de funnits så länge?) och det är fullt av massor av riktig hemlagad mat. Den innehåller allt av det som för många är utdött numera, inklusive filbunke som min mormor satte varje kväll. Det är kejsarsoppa gjort på ett rostbiffsben med massor av goda rotfrukter o grönsaker – därför kallas det för restsoppa. Finns många recept som det står restmat under rubriken, vanligt att laga så då.

Det är alla möjliga spännande recept och variationer på sådant som folk knappast äter längre som till exempel bräserad oxtunga och lungmos gjort på hjärtslag (!!). Det är tydligen bröstkorgen på kalv, lamm eller ko som köps o tillreds hemma. Det har inte ens jag sett, än mindre skulle jag fundera på att köpa det. Lungorna går visst ner i korven nuförtiden, men det äter jag inte hellre. Köpte däremot lite torsk (med gott samvete) idag som jag tänkte tillreda imorgon med kokt nypotatis, hackade hårdkokta ägg och skirat smör… Tid å njuta var det. Vem stressar korna på fälten? Inte jag i vart fall.

Det intressanta är att sektionen med godsaker är bara fruktkrämer och lite tårtor, och sen är det två sidor med karameller, kola och knäck. Det var visst andra bullar som gäller nu. Sötsakerna har en stor plats i mångas liv – för att det är så lätt att köpa. Tittade på tidningssektionen vid kassorna på stora ICA där jag bor, och när jag vänder mig om är det plockgodis från golv till tak… Ganska osmakligt måste jag säga. Och så industriellt. Undrar om folk skulle äta så mycket godis om de fick göra det genom att sakta sjuda socker och vatten tills man kunde göra ett kulprov och rulla det o handen… osv. Eller om de verkligen tog in så mycket syntetiskt och ohälsosamt skräp det är i plockgodis… En del bakterier måste ju frodas där också.

Tillbaka till rutiga gamla kokboken. Vet du förresten vad Messinatårta är? Med sockerkaksbotten, apelsiner och glasyr på – det har jag aldrig prövat. På den tiden var ju apelsiner exklusivt. Glaserad brödpudding, fruktsufflé och vaniljglass gjort för hand med vev i träkar på is med salt osv. det är intressant läsning. Undrar om jag inte ska experimentera fram några nyttiga kokostoppar, de är ju glutenfria… Eller så tar jag en skål av de färska, obesprutade hallonen från torget. Livet kunde inte vara bättre! Ha det gott!

Dr Sanna Ehdins bloggSanna ord 2009