Gurketti

Tomatsås med gurketti och linfröstössel utgör en färgsprakande lunch med ett superbt näringsvärde. Nyttigheter som karoten, lycopen, C-vitamin, kostfibrer och Omega-3 bidrar alla till att höja rättens näringsinnehåll till skyarna. Värt att nämna är även rättens underbara smak, vilken bidrar till att lämna både ditt sinne samt dina smaklökar tillfredsställda.

Ingredienser
1 person

Tomat 3 st
Paprika 1/2 (röd)
Vitlök 1 st
Citron 1 tsk (saft)
Scharlottenlök 1 st
Oregano 2 msk
Dadlar 2 st (torkade)
Morot 1 st
Gurka 1/2

Linfröströssel
Linfrön 1/2 msk
Vetegroddar 1/2 msk

Gör så här:

Tomatsåsen:
Mixa tomater, vitlökklyftan, scharlottenlöken och dadlarna till en någorlunda slät kräm och tillsätt citronsaft och oregano. Hacka nu paprikan och blanda med tomatsåsen.

Guketti:
Skala morot och hyvla den och gurkan med en skalare till spagettiliknande strimlor. Blanda nu morot och gurkstrimlorna  med tomatsåsen samt strö över linfrön och vetegroddar.

Näringsinnehåll

Tomatoes

 

Tomat innehåller en av de absolut starkaste antioxidanterna, nämligen lycopen. Lycopen gör oss lyckliga och bidrar även till att stärka kollagenproduktionen och skydda huden mot UV-strålar. Tomaten innehåller dessutom C och A-vitamin samt mindre mängder kalcium, magnesium och järn.

Green_paprika

 

Paprika sägs ha positiva effekter vad gäller blodtryck samt cirkulation, då den innehåller enorma mängder av C, A, B6, folsyra och mangan. Mangan är en mineral som även verkar positivt för kroppens omsättning utav kolhydrater och fetter.

 

Garlic

 

Vitlök har förekommit frekvent inom traditionell läkekonst under hundratals år. Vitlöken sägs motverka bakterier och svamp, samt stimulera immunförsvaret. Den verkar även antioxiderande och sägs förebygga hjärt och kärlsjukdomar. Dessutom kan svavelföreningarna i vitlök hjälpa kroppen i processen då den gör sig av med tungmetaller.

Cucumber

 

Gurka består till 90 procent av vatten. Detta medför utrensande effekter, vilket innebär att den lämpar sig särskilt väl för att nyttjas under reningskurer. Gurkan bidrar även med K-vitamin, vilket dels bygger upp skelettet, men även viktig för att blodet skall kunna levra sig.

 

Carrots

 

Morot är främst mycket rik på karoten, en antioxidant vilken levern omvandlar till A-vitamin. A-vitamin förebygger grå starr samt åldersförändringar på näthinnan. Morötter även bra för huden, samt bidrar till att förse vår hud med en jämnare solbränna.

 

Flax_seeds

 

Linfrö är en utav denna rätts viktigaste beståndsdelar. Den tillför nyttigt fett i form utav Omega-3, och medför även att kroppen kan tillgodose sig de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. Linfrön är dessutom mycket rika på protein och är gynnsam för våra tarmar.

Wheatgerm

 

Vetegroddar har ett förvånadsvärt högt innehåll av protein. Även vitamin E samt magnesium är näringsämnen som finns i dessa groddar.

Recept