(28/8-09) Jag hann inte uppdatera för att tala om att det var debatt igår kväll på Debatt kl 22 i Svt1. Det var för att diskutera alternativmedicin tillsammans med bl a prof Martin Ingvar, läkaren Christina Doktare och homeatriker Monica Swärd. Du kan se programmet nedan om du inte hade möjlighet att se det.

Det är på tiden att alternativmedicinen lyfts fram, även om vinkeln är spikmattor. Det finns nämligen så oerhört kvalificerad kompetens, metoder och terapeuter inom området. Det intressanta är att s.k. alternativ medicinen inte längre är alternativ, utan den är mainstream.

Integrera hela människan

Den har omformats till integrativ medicin, som tar med hela människan – vilket är just det första som utmärker alternativmedicinen. Vi består inte bara av kropp och det fysiska utan i än högre grad av känslor, tankar och själen. Man tar hänsyn till hela existensen i sin bedömning.

Det andra viktiga är att den är förebyggande.

Inom alternativmedicinen arbetar man med att detektera brister, obalanser och blockeringar samt åtgärda dessa innan de lett till något yttre fysiskt symtom. Till exempel är funktionsmedicin och näringsmedicin helt inriktade på detta. Energimedicin är ett annat, nyare och snabbt växande område som kan detektera problem och åtgärda dem i god tid.

Kom ihåg att människan är ingen exakt vetenskap, och att vi är individuella.

Det är det tredje viktiga som alternativmedicinen (och den traditionella medicinen som är flera tusen år gammal) sysslar med. Man klumpar inte samman människor och försöker hitta en sjukdom – ett piller eller en behandling. Man ser till individen och försöker rätta till dess obalanser så att människan snabbare kan läkas.

Du vet väl att vi gör all läkning själva! Ingen annan kan göra det åt oss, men det kan dock snabbas på av att höja energin på olika sätt och ta bort blockeringar. Att bli frisk är också en aktiv handling, du kan inte vila dig frisk… Fick ett sådant fantastiskt mejl på Facebook i veckan av en kvinna som tagit in när jag sa så, och efter att ha försökt vila sig frisk i ett par år (varit konstant trött o nedstämd) är hon nu i full gång, socialt aktiv och gör mycket. Hon skrev att nu var hon fortfarande trött men hon var lycklig! Just så är det… Jag kallar det för Meryl-effekten o ska förklara det en annan gång.

Det intressantast är dock att alternativmedicinen är en helt konsumentdriven verksamhet. Det har inte funnits några statliga anslag eller subventioner eller annat, utan den har tillkommit och vuxit sig stor för att folk önskar det. För att de är trötta på att höra att ”det finns inget man kan göra”. För att de är villiga att pröva sådant som inte är vetenskapligt testat för att själva kunna göra sig en bedömning om det är bra eller inte. Sedan lovordar jag förstås att det testas och prövas vetenskapligt, det är en del av utvecklingen. Men det måste pengar till det.

Martin Ingvar försöker avfärda all alternativmedicin med att det handlar om omsorg, så att den aktuella behandlingen inte spelar någon roll. De ord han använder för att avfärda olika alternativmedicinska behandlingar är: ”orimliga”, ”okontrollerade” och ”resultaten beror på att patienten är inställd på att få en behandling och blir omhändertagen.” Lite mer öppenhet skulle gagna den integrativa gruppen på KI. Jag tror att Martin är rädd för att bli förknippad med alternativmedicin, det vekar ju vara ett skällsord på anrika Karolinska.

Det jobbigaste är dock att många från den sidan verkar tycka att allmänheten är en skock lättlurade får som faller offer för scharlataner titt som tätt om de inte styr upp. Min uppfattning om svenska folket är precis tvärtom, och det grundar jag på att ha föreläst för 75 000 människor och träffat och talat med många tusentals runt om i landet under 15 års tid.

Människor är ytterst kapabla att bedöma vad som är bra för dem, de är villiga att pröva saker men har också sunt förnuft. Man får betänka att de flesta inte har så mycket extra pengar att röra sig med, och att de slantar man lägger på alternativmedicinen betalar man ur egen ficka. Att påstå att folk är lättlurade är en überattityd…

Ytterligare en faktor som talar för alternativmedicinen är att de första och flesta brukarna är de som har högre utbildning, och också många som har det bättre ekonomiskt ställt. De har verkligen möjlighet att göra en begåvad bedömning av en specifik behandling. Sedan finns det ju både bra advokater och dåliga advokater, bra tandläkare och dåliga tandläkare – och är man inte nöjd med sin terapeut söker man sig till en annan, eller hur?

Slutligen vill jag citera den äldre och kloka läkare som sa till mig att ”är man tyst och lyssnar tillräckligt länge så ställer patienten själv sin diagnos”.

Se programmet här

Dr Sanna Ehdins bloggSanna ord 2009