Hej härliga du!

Jag träffar många som har eksem på kroppen och det kan ha fler olika sin grundorsaker.

Vad kan eksem bero på och vad kan du göra åt det?

En hud som drabbats av eksem är tunnare och mer känslig mot infektioner, då hudens immunförsvar har blivit rubbad och skapar till inflammation i hudens yttre barriär. När huden är torr och det uppstår sprickor är det lättare för bakterier att ta sig in och de skapar då inflammation. Ett atopiskt eksem uppkommer ofta på arm -och knäveck, vilket kan bland annat förklaras av förändringar i hudens mikrobiom (ditt mångfald av bakterier). Därför är det viktigt att inte använda tvål eller uttorkande tvålar som tar bort delar av dina goda bakterier på huden. 

Anledningen till att du kan få eksem är många och här kommer några:

* Huden är torr med en nedsatt hudbarriär med fel mikrobiell uppsättning
* Försurning på och i kroppens vävnader eller cellmiljön har fel pH-värde
* För mycket koppar i förhållande till zink
* Brist på framförallt A-vitamin, C-vitamin och zink
* Brist på bra fettsyror, främst omega 3 och 7
* Saltsyra och enzymbrister
* Matallergi och intoleranser
* Trög tarm med förstoppning
* Hypotyreos (underfunktion i sköldkörteln)
* Överbelastade utsöndringsorgan, speciellt lever och njurar
* Parasiter
* Tungmetaller
* Känslighet för kemikalier och kontaktallergi av olika slag
* Du kommer i kontakt med ett ämne på huden som du inte tål 

Vad kan du göra? 
Det bästa du kan göra är att stärka upp huden både från insidan och utsidan. Börja med ett steg i taget och när det sitter går du över på nästa tills alla stegen sitter som en rutin.

Steg 1 – Drick minst 10 glas med rent vatten varje dag och helst mellan måltiderna för en bättre matsmältning. När du dricker mer vatten, renar du kroppen från gifter och ökar upp energin och tillsätter mineraler. Bra för att motverka en torr hud. Vatten är energi och livskraft för dig! 

Steg 2 – Rör på dig minst 30 minuter och utför 20 minuter mindfulness varje dag. Rörelse är viktigt för att få igång huden inifrån för ett ökat upptag av näring. Mindfulness och tacksamhet hjälper dig att slappna av ett aktivt och spänt nervsystem. När du slappnar av får huden mer näring! 

Steg 3 –  Öka upp med minst 50 procent grönsaker på tallriken, och dra ner på det andra. Ta bort allt det vita (vete, socker, mjölk och bordssalt) som skapar inflammationer och glöm inte att tugga maten minst 30 gånger. En låg magsyra kan göra att du släpper in ovälkomna gäster i systemet, vilket leder till ett lägre immunförsvar och binjurarna får arbeta hårdare. Till slut har kroppen svårt att läka ut pågående inflammationer, och det kan även gälla eksem på huden. 

Steg 4 –  Sov 8 timmar varje natt och djupandas minst i 10 minuter morgon och kväll. När du får din skönhetssömn har du mer energi och huden mår bättre. När du djupandas ventilerar du ut gammal koldioxid och slaggämnen som annars belastar systemet negativt. Djupandning ger syre och näring till cellerna, och därmed en bättre hudkvalité!

Steg 5 – Se till att huden får det bästa även från utsidan och tillsätt goda bakterier till ett bättre försvar. Jag kan varmt rekommendera Sapienics produkter och du hittar dem här!

Jag utmanar dig att börja med dessa 5 steg i 30 dagar. Du kommer att känna och se skillnad. Fortsätt gärna sedan med dessa rutiner varje dag, även efter dessa 30 dagar.

Kram 

Johanna – Din hälsohero! 

Holistic Health AcademyJohanna BjurströmSkönhet