Ellinor Ladenberg är författare och föreläsare och certifierad inom neuroledarskap och klinisk nutrition. Hon vet vad som får stressen att rinna av oss till förmån för en vardag med mer flow och glädje. Till att börja med uppmanar hon dig att ta reda på vad du drivs av, vilka är dina värderingar?

Lär känna dig själv och vad som är viktigt för dig. En övning där du tar reda på vilka som är dina värdeord, likt den som finns i boken, hjälper dig att prioritera och säga nej till det som inte är viktigt för dig. När jag själv ska välja vad jag ska tacka ja till att göra brukar jag påminna mig om att jag tar beslut som stödjer mina värderingar. När du går i riktning mot dina värderingar blir du gladare och nöjdare med din vardag och ditt liv. Utveckling är ett av mina främsta värdeord och skulle jag inte leva efter det skulle jag känna en inre stress för att jag skulle vara på fel plats.

Välj och välj bort för ökat fokus

När vi lärt oss vad som är viktigt för oss behöver vi inse att vi inte kan göra allt. Acceptera om du är i en fas när barnen eller hälsan kräver mycket tid och energi. Det kanske inte är läge att samtidigt renovera huset och klättra i karriären? Välj ut de mål som är viktigast för dig att uppnå.

 Jag är själv ambitiös och sätter varje år mål men kanske inte är 15 mål utan två som istället är riktigt viktiga för mig. Jag fokuserar på dem och väljer borta andra saker så att jag kan få fokus på uppgiften. Ofta vill vi göra för mycket på en gång. När vi jobbar fokuserat och har stort intresse för det vi gör hamnar vi i flowtillståndet lättare.

Läs också: Aldrig mer bråk – med smidig kommunikation

Det är i pauserna det händer

Ellinor Ladenberg menar att vi behöver planera in pauser och reflektion. Det är en livsviktig del i att minska vardagsstressen.

Vi kan inte bara köra på. Ta inte din hjärna och dess superkrafter för givet. Gör rum för pauser och gärna en promenad utomhus utan din telefon. Lyssna inte på podd eller musik samtidigt. Om du exempelvis kör bil, gör då bara det och inget annat samtidigt. Ibland behöver vi bara sitta och tomglo – det gör underverk!

Som en övning i att stanna upp och reflektera, ta fram papper och penna eller din kalender och fråga dig:

 • Vad har jag gjort idag?
 • Vad har jag åstadkommit?
 • Vad har jag lärt mig?

Lägg märke till vilka tankar och känslor som kommer upp och använd informationen till att planera din vardag framöver.

Läs också: Har du superkraften HSP? Här är fördelarna + testa dig själv

Ellinors bästa tips för att minska vardagsstressen hemma

 • Tänk igenom, vad får jag energi av? Är det träffa vänner, gå ensam i skogen eller något annat?
 • Gör sedan mer av det som ger dig energi. Boka in tid med tjejkompisarna eller för att gå ut i naturen.
 • Rör på dig varje dag – helst utomhus. Vi sitter många timmar varje dag. För att balansera det behöver vi vara fysiskt aktiva.
 • Tänk igenom vad som är återhämtning för dig och se till att du får det. Ha gärna en dag i veckan med så lite planerat som möjligt. Det lämnar utrymme för att vara spontan.
 • Dela upp hushållssysslorna och delegera. En person ska inte göra allt, har du barn involvera dem också. 

Ellinors bästa tips för att minska vardagsstressen på jobbet

 • Rensa upp i mejlkorgen och tydliggör vilken som är dagens viktigaste uppgift. Skilj på vad som är bråttom och vad som är viktigt. En del uppgifter är både och, de ska göras direkt så att du får undan dem.
 • Planera mera. Desto mer vi planerar, ju lättare är det att släppa taget och hamna i flow. Innan arbetsdagen är slut, planera vad du ska göra nästa dag och vad som är viktigast. Då blir det lättare att mentalt släppa jobbet.
 • Röj undan distraktioner för att kunna fokusera. Tänk igenom vilka dina distraktioner är och ha en strategi för hur du ska minska dem. Sätt mobilen i flygplansläge och stäng av mejlen. Jobbar du på kontor kan du säga till kollegorna att du inte vill bli störd eftersom du har fokustid. Ha en plan för när du ska läsa dina mejl, det stjäl tid och fokus att hela tiden gå in och ut ur mejlboxen.
 • Reflektera över hur det går. Vad har varit bra? Vad har varit mindre bra? När vi fokuserar och planerar kommer vi åstadkomma mer. Att uppmärksamma det gör oss stolta och får oss att vilja fortsätta jobba på att hamna i flow.

Tipsen kommer från Ellinor Ladenbergs bok Flow power – mer fokus och mindre stress i livet”

Av Katarina Fornander

ellinor ladenbergflowFlow powerjobbpausstress