Fråga

Läste någonstans att man måste ta D-vitamin ihop med K-vitamin. Även hört att D ska tas ihop med fettsyror annars kan levern ta stryk. Stämmer något av dessa eller kan man som jag ta D3 som den är?

Svar

Hej.

Man bör aldrig ta ett speciefikt näringsämne ensamt under längre tid än 2-3 månader. Detta då du riskerar att trycka ner ett annat ämne som använder samma receptoer i cellerna så som övriga fettlösliga vitaminer. Om du har ett lågt intag av A-vitamin via kosten, vilket många har, så riskerar du att få för lågt av detta i kroppen.

D- och K-vitamin samarbetar i olika funktioner i kroppen och kan därför vara bra att ta tillsammans. Speciellt då K-vitamin bildas i vår tarm och många har problem i detta system.

Jag personligen brukar inte rekommendera att man tar D-vitamin dagligen om man inte har konstaterat underskott.Ta istället din dos 2-3 dagar i veckan. Kroppen ska inte bli “lat” och sluta med sin egen produktion för att lägga sin energi på något annat. Men du kan snabbt öka dosen och ta dagligen om infektion kommer och hälsar på.

Med vänliga hälsningar
Anna B-B