Fråga

Hej,

Jag är 50 år och har haft RA sedan jag var 16 år och har ätit medicin sedan dess. Jag har dessutom två andra sjukdomar med autoimmun orsak ( tarm och sköldkörteln). Jag har nyligen börjat med periodisk fasta och har precis kört en VASS. Under min sjukdomstid har jag fått en mängd olika (ofta motstridiga) tips på kost.

Vad rekommenderar ni för kost? Jag vore tacksam för era tips om bra kost och mat man bör undvika.

Jag förstår självklart att rekommendation ges utan ansvar då allt är individuellt och en fråga för mig och min läkare (de har dock, enligt mig, inte så ingående kunskap om just kostens påverkan).

Tusen tack på förhand!

Mvh Lena

Svar

Hej Lena.

Tack för din viktiga fråga.
Det finns en amerikansk kosthållning som är helt framtagen mot just autoimmuna sjukdomar tillsammans med funktionsmedicinska läkare och olika terapeuter.
Mitt tips är att sätta dig in i den: https://healthsecret.com/category/autoimmune-disease/

Ett samband man oftast ser är en eller flera patogener som tagit sig in kroppen som t.ex. ett virus/bakterie och en tungmetall. Samtidigt som immunförsvaret inte fungerar optimalt och Th1 eller Th2 kan då inte skilja på din kropps vävnader och ämnet det egentligen ska attackera. Kroppen kan ju bland annat inte bryta ner kvicksilver som hamnat i kroppen. Detta kallas för molecular mimicry som du kan läsa mer om själv. T.ex. liknar dagens gluten vår sköldkörtels vävnader. Man behöver därför hitta vad kroppen är belastad av och få hjälp med att avlägsna detta.

De vanligaste att undvika är:
-Gluten
-Nötter (i början)
-Baljväxter (i början)
-Komejerier

Det kan även vara bra att ta ett test för att undersöka så du inte äter mat som kroppen inte tål. Samt om du har läckande tarm, vilket är det första som ska läka i så fall.

Hoppas du fått lite hjälp din väg för ett bättre mående.

//Anna