Låt dig dock inte skrämmas av att frukt innehåller socker – de innehåller nämligen massor av nyttiga vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer som är viktiga för våra kroppar. Men om du är en av dem som exempelvis äter LCHF och vill hålla nere på kolhydrater och sockerarter kan det vara bra att känna till hur mycket socker varje frukt faktiskt innehåller.

Vilka frukter innehåller minst socker?

Låt oss börja med att titta på några frukter och bär som innehåller minst socker per 100 gram. 

  • Hallon -ca 4 gram socker. Hallon är fiberrika bär som ger en större mättnadskänsla med färre kalorier och bidrar till en jämn blodsockernivå. De är utmärkta att äta som snacks, strö över gröten eller göra smoothie med.
  • Nätmelon (cantaloupemelon) -ca 5 gram socker. En törstsläckande frukt som är god att äta som den är eller i en smoothie. Eller varför inte en sallad?
  • Jordgubbar – ca 6 gram. Jordgubbar har inte bara en låg sockerhalt, utan är också fyllda med nyttig C-vitamin.
  • Lime – ca 0,6 gram socker. Lime är perfekt för att ge ditt vatten godare och roligare smak eller för att göra ett gott te. Dessutom är lime rikt på vitamin C och är en bra källa till antioxidanter. 
  • Björnbär – ca 6 gram socker. Björnbär har likt hallon ett högt fiberinnehåll, vilket är bra för tarmfunktionen och gör att du känner dig mätt längre. 

Läs också: Högfruktossirap den nya sockerdöden

Vilka frukter innehåller mest socker?

Nu vänder vi blicken till andra sidan av skalan. Nedan hittar du några exempel med högt sockerinnehåll per 100 gram. 

  1. Mango – ca 14 gram socker. Mango är en väldigt söt och god frukt som är rik på antioxidanter. Den kan bland annat stärka immunförsvaret och skydda mot UV-strålning från solen.
  1. Röda vindruvor – ca 16 gram socker. Röda vindruvor räknas också till frukterna med högt sockerinnehåll. De är samtidigt rika på både fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter.
  1. Banan – ca 12 gram socker. Banan är en frukt som är rik på vitaminer och mineraler, men som också bidrar med kolhydrater och därmed massor av energi. Det gör banan perfekt att äta i samband med fysisk aktivitet. 
  1. Ananas -ca 10 gram socker. Ananas innehåller också mängder av vitaminer och mineraler, bland annat vitamin C och A, fosfor och kalium. Denna tropiska frukt är också rik på fibrer och bromelain, en naturlig sammansättning av proteinsmältande enzymer som hjälper till vid matsmältningen. 
  1. Bigarråer – ca 15 gram socker. Bigarråer är rika på fibrer som gör att mättnadskänslan håller i sig längre. De är dessutom rika på B-vitaminer.

Läs också: Socker och sötningsmedel – Vad är vad?

Frukt är naturligt sött

Även om exempelvis en glass kan ha lägre sockerhalt än en frukt får du så mycket annat nyttigt på köpet när du äter en frukt. Dessutom mättar frukt betydligt bättre.  

Det är också viktigt att komma ihåg att socker i frukt inte är 100 procent sukros, alltså vitt strösocker. Man rekommenderas att minska intaget av tillsatt socker, men det är inte samma sak som att vi ska begränsa konsumtionen av frukt och bär. En banan fungerar till exempel väldigt bra som naturlig sötning i gröt, pannkakor eller smoothies, men också som en snabb energikälla. 

Så istället för att stilla ditt sötsug med raffinerat socker, välj naturens godis i form av frukt och ät med gott samvete!

Av Elsa Larsson

antioxidanterfrukt och gröntmineralersockervitaminer