Det finns många multivitamintabletter som är särskilt anpassade för kvinnors behov. Här kan du läsa mer om några av de vitaminer och mineraler som ofta rekommenderas till kvinnor.

Järn – för kvinnor i fertil ålder

Järn är en vanlig ingrediens i många multivitamintabletter för kvinnor, men det finns även särskilda järntillskott.

Ett tillskott med järn är lämpligt för kvinnor i fertil ålder som förlorar mycket blod vid menstruation. Järntillskott går att ta i samband med menstruationerna eller kontinuerligt baserat på det individuella behovet.

Det rekommenderade intaget av järn för kvinnor i fertil ålder är 15 milligram. Ett tips är att ta tillsammans med C-vitamin, exempelvis en citrusfrukt eller ett glas apelsinjuice, eftersom det kan underlätta upptaget av järn i kroppen.

Läs också: 10 tecken på järnbrist + så återställer du den naturligt

Folsyra – för gravida kvinnor

Folsyra och folat är två former av samma B-vitamin. Folsyra är den konstgjorda formen av folat och det är den som finns i kosttillskott medan folat finns naturligt i maten.

Om du planerar att bli gravid – eller om du redan är det – är det viktigt att du får i dig tillräckligt med folsyra eller folat. Det behövs nämligen för att fostret ska utvecklas ordentligt under graviditeten. Brist på folat kan dels leda till blodbrist, men också ökad risk för att barnet i magen ska få ryggmärgsbråck.

Alla som planerar att bli gravida rekommenderas att ta tabletter med 400 mikrogram folsyra per dag några månader innan de blir gravida. Rekommendationen för gravida är att fortsätta ta folsyratabletter med 400 mikrogram varje dag fram till tolfte graviditetsveckan. Därefter är det fortfarande viktigt att få i sig tillräckligt med folsyra eller folat under hela graviditeten.

Havtornsbär – för kvinnor med torra slemhinnor

Kvinnor som lider av sköra och torra slemhinnor, exempelvis i underlivet eller ögonen, kan ta tillskott som innehåller havtornsbär.

Det är ett gult bär som innehåller fettsyran omega-7 som återfuktar cellerna i slemhinnorna. Dessutom innehåller bäret många viktiga antioxidanter och vitaminer. Det är bland annat rikt på vitamin A, B, C, E och K.

Vitamin B12 och D – för kvinnor som är veganer

Om du inte äter animaliska livsmedel kan du behöva ett extra tillskott med vitamin B12 och D.

Vitamin B12 är en av få vitaminer som veganer inte kan få i sig via kosten. Därför är det viktigt att komplettera med ett bra B12-tillskott. Även vegetarianer, inklusive lakto-ovo-vegetarianer, kan behöva ta B12-tillskott eftersom även deras intag riskerar att bli för lågt.

D-vitamin finns bland annat i berikade mjölkprodukter, men även detta vitamin kan vara svårt för veganer och vegetarianer att få i sig tillräckligt av. D-vitamintillskott behövs framför allt under vinterhalvåret när det inte är möjligt att få i sig tillräckligt från solljuset. För stora mängder D-vitamin är dock inte bra, så håll dig alltid till doseringsanvisningarna!

Även som gravid eller ammande kvinna är det viktigt att du får ditt och fostrets dagliga behov av vitamin B12 och D tillgodoses.

Läs också: B-vitamin och tecken på brist

Multivitamintabletter

De flesta tillskott för kvinnor är så kallade multivitamintabletter som innehåller många olika mineraler och vitaminer som tillgodoser kvinnans speciella behov av näringsämnen. Utöver de ovannämnda mineralerna och vitaminerna så innehåller multivitamin för kvinnor oftast kalcium, magnesium, vitamin C, vitamin E och selen.

  • Kalcium är bidrar till normal benstomme och normal muskelfunktion.
  • Magnesium minskar bland trötthet och utmattning.
  • Vitamin C och E skyddar mot oxidativ stress.
  • Selen är bra för immunsystemet och verkar som en antioxidant mot inflammation. Det är även en viktig mineral för ämnesomsättningen.

Vitaminer för kvinnan

Holistic Thyrobalans är ett högdoserat multivitamintillskott, som även innehåller kolin, citrusbioflavonoider, Bioperine och speciellt utvalda källor till vitamin B2, B6, B12 och folat.

Lady Prelox innehåller viktiga naturliga ingredienser som arbetar tillsammans för att förbättra glädje, lust och komfort.

BioCare Female Multinutrient är ett avancerat multinäringsämne med hög styrka för kvinnors hälsa och hormonbalans under fertil ålder. Detta är en förbättrad formel som nu inkluderar metyleringsstöd och rosmarin.

Thorne Women’s Multi har skapats för den mogna kvinnans behov har Thorne skapat Women’s Multi 50+. Produkten består av en väl sammansatt blandning av vitaminer och mineraler.

MegaFood Multi for Women 55+ är en multivitaminmineral speciellt framtagen för kvinnor 55 år och äldre. Multi for Women 55+ innehåller whole food vitaminer och mineraler av högsta kvalitet.

Av Elsa Larsson

FolsyraHavtornsbärJärnKvinnaMultivitaminerVitamin B12vitamin D