Kulturen vi lever i framhåller att det bästa är att vara social, tåla att ha många bollar i luften och full fart jämt. För de av oss som känner att det inte passar oss kan det ge en känsla av att det är fel på oss. Så är det inte utan upp till 20 procent av oss är medfött högkänsliga. Du är antagligen mer samvetsgrann, noga, uppskattar konst och musik, härliga dofter och smaker och njuter av ett rikt inre liv. Först får du här testa om du är högkänslig och sedan tips på hur du kan använda det som en superkraft i vardagen.

Läs också: Här är maten du ska äta eller skippa före sex

SJÄLVTEST: Är du högkänslig?

Forskaren och psykologen Elaine N. Aron har gjort flertalet studier kring HSP och tagit fram ett självtest. Svara sant eller falskt på frågorna, beroende på om det stämmer in på dig eller inte. Svarar du ja på sex eller fler av frågorna, är du troligen HSP.

1. Jag lägger märke till många detaljer i omgivningen. Sant/Falskt

2. Andra människors sinnesstämningar påverkar mig. Sant/Falskt

3. Vissa hektiska dagar behöver jag dra mig undan någon plats där jag kan vara för mig själv. Sant/Falskt

4. Jag blir lätt skrämd och hoppar ofta till. Sant/Falskt

5. Jag anstränger mig och är noga med att inte göra fel eller glömma saker. Sant/Falskt

6. Jag är känslig för koffein. Sant/Falskt

7. Jag planerar för att att undvika situationer som gör mig upprörd eller överstimulerad. Sant/Falskt

8. När jag var liten kallades jag känslig eller blyg av föräldrar eller lärare. Sant/Falskt

9. Konst och musik berör mig djupt. Sant/Falskt

10. Jag blir omskakad av förändringar i mitt liv. Sant/Falskt

Det här är ett utdrag av testet. Ju fler du påståenden du svarar ja på, desto troligare att du har personlighetsdraget. Du kan läsa hela testet på Elaine Arons hemsida.

Läs också: Egil Linge: “För mycket tid med din partner? Var mer nyfiken”

5 superkrafter högkänsliga har

  • Du är empatisk. Din förmåga att plocka upp signaler från omgivningen och använda din empatiska förmåga gör dig till ett stöd för många i din omgivning. Se upp så du inte ger för mycket av dig själv utan också laddar dina egna batterier.
  • Du har ett flexibelt tänkande. Att överväga många detaljer när du funderar på något är enkelt för dig. Du har mycket lagrad kunskap som kommer till nytta när du funderar ut lösningar eller fattar beslut. Ibland vet du inte varifrån informationen kommer och många med HSP kallar det intuition. Nackdelen är att det i längden kan göra dig mentalt trött.
  • Du är medveten om din omgivning. Med HSP har du en speciell förmåga att känna av när något inte står rätt till. Det kan rädda dig från att hamna i situationer där du eller andra blir lurade. Medvetenheten kan också hjälpa dig bedöma karaktären hos personer i din omgivning.
  • Du är kreativ. Med ett rikt inre liv har också tillgång till en kreativitet som du kan använda både för att skapa men också för problemlösning i allmänhet. Vi tänker inte på det men kreativitet är något väldigt vardagligt och något vi gör när vi lagar mat, planerar vår dag eller i vårt arbete.
  • Du är bra på att lyssna. Många högkänsliga är nyfikna på andra och uppskattar att lyssna på vad de har att säga. De flesta tycker att det är väldigt trevligt att bli lyssnad på och uppskattar din uppmärksamhet.

Av Katarina Fornander

Källa: Den högkänsliga människan, Elaine N. Aron, Egia Förlag
blygempatiskhögkänsligHSPkreativrelationer