Visst blir vi glada av att hjälpa andra, det kan många känna igen sig i. Även om det inte är det främsta skälet till att volontärarbeta kan det vara bra att känna till att det kommer till nytta hälsomässigt även för den som är givare. 

13 000 amerikaner fick svara på frågor om sin hälsa och de som volontärarbetade i genomsnitt två timmar i veckan mådde bättre både fysiskt och mentalt. Det är dock ingen mirakelkur och forskarna fann inget samband mellan exempelvis hur ofta de som volontärarbetade hade cancer, diabetes eller stroke. 

Läs också: När din partner har psykisk ohälsa

Fördelarna med att volontärarbeta

Vilka är då fördelarna som associerades med att arbeta som volontär två timmar i veckan? Forskarna ger oss följande lista: 

 1. Lägre risk att dö 
 2. Färre fysiska funktionshinder 
 3. Mer fysiskt aktivitet
 4. Bättre psykosociala 
 5. Oftare kontakt med vänner 
 6. Färre känslor av ensamhet 
 7. Ökad optimism
 8. Tydligare mening i livet 
 9. Mindre hopplöshetskänslor
 10. Färre symptom av depression

Detta var en observationsstudie och vissa av fördelarna med att volontärarbeta kanske snarare är en förutsättning för att göra det. Som att du inte har några fysiska funktionshinder, inte är deprimerad eller är en extrovert person. Men andra studier har bekräftat personer som börjar volontärarbeta kan få positiva förändringar i delar av hjärnan som associeras med psykiskt välmående.

Läs också: Aldrig mer bråk – med smidig kommunikation

Hitta din grej

Vill du prova volontärarbete? Det är enkelt eftersom behoven av personer som vill hjälpa till är stort. Några sätt att hitta frivilligarbete nära dig:

 • Börja med att fundera över vad du tycker om att göra. Prata med personer som har behov av det, bidra till att barn kan aktivera sig under idrott eller organisera en hjälpsändning. 
 • Är du medlem i någon organisation? Kanske de behöver hjälp. 
 • Leta på hemsidor där behov av volontärarbete annonseras. 

Av Katarina Fornander

Källa: Eric S. Kim, Ashley V. Whillans, Matthew T. Lee, Ying Chen, Tyler J. VanderWeele. "Volunteering and Subsequent Health and Well-Being in Older Adults: An Outcome-Wide Longitudinal Approach." American Journal of Preventative Medicine (First published online: June 11, 2020
volontär