Kanske känns det mindre lockande att ta en promenad en gråmulen dag – men du kan ha minst lika stort utbyte av att spendera en stund i ditt närmaste naturområde. Ta med någon annan så får ni dela upplevelsen. Fördelarna för hälsan får ni på köpet, bättre minne, mer kreativitet, starkare immunförsvar och bättre humör är några av dem.

Bättre humör

Dagsljus får hjärnan att producera serotonin vilket är bra får vårt välmående. På kvällen ombildas detta serotonin till melatonin som hjälper dig att sova gott. Att vara utomhus är med andra ord viktigt för din dygnsrytm och en promenad ute, gärna tidigt på dagen om det går, kan få din kropp att ställa in sig på att vara pigg under dagen och sova på natten.

Mindre stress och oro

Om du är ute i skogen, påminn dig själv om att bara vara här och nu. Det kan bli en plats för mindfulness och där du släpper på stressen. Skogsbad är en japansk term och det går ut på att öva medveten närvaro i naturen. De som deltar i studier kring skogsbad rapporterar mindre oro och mer välmående.

Läs också: Därför minskar stressen i naturen

Skarpare minne

En studie visade att personer som vistades i naturen hade bättre minne än de som fick spendera samma tid i stadsmiljö. Minnet blev hela 20 procent bättre och det spelade ingen roll hur vädret var när promenaden togs. Du behöver heller inte njuta av promenaden i naturen för att den ska ge effekt. Men försök se det härliga i att vara ute, det kommer göra upplevelsen bättre.

Mer alert immunförsvar

Skogsbadare har mer aktivt immunförsvar, särskilt en del av immunförsvaret som är viktiga för försvaret mot cancer och virus. Ett besök i staden användes som kontroll men där såg man ingen ökning i immunförsvarets aktivitet.

Läs också: Så fungerar immunförsvaret – inflammation och cytokinstorm

Men tyvärr inte ökat vitamin D under höst och vinter

Ibland sägs det slarvigt att vi ska gå ut för att få vår dagliga dos av vitamin-D. Och det stämmer att vitamin-D kan bildas i huden när solens strålar träffar den. Det gäller bara när solstrålar når huden i en viss vinkel, mer uppifrån. Före april/maj och efter augusti/september bildar vi inte vitamin-D i huden oavsett hur mycket solen skiner.

Här är tips på vad du kan göra för att njuta av skogen

  • Lek mer. Plocka fina stenar, kasta macka i en skogssjö eller skriv en dikt om skogen.
  • Var uppmärksam på naturlivet. Ta med en kikare och var fågelskådare en stund. Eller sitt ner och bara iaktta naturen i stort och smått.
  • Plocka något gott att äta. Lingon, blåbär, fläder, svamp och aronia är bara några av det ätbara som finns i skogen just nu.
  • Gå en mindful promenad. Var ute i skogen utan något särskilt mål annat än att njuta av stunden. Känn, se, lyssna och dofta på skogen. Går du tillsammans med någon kan ni bestämma i förväg om ni ska prata eller vara tysta under promenaden.
  • Ta med ett barn. Se hur barnet gör när det upptäcker skogen. Kanske kommer ni inte längre än till skogsbrynet eftersom där finns så häftiga pinnar. Men vad gör väl det? Ha kul tillsammans och njut utan att känna att ni måste gå till en viss plats eller sträcka.

Av Katarina Fornander

Källa: Li Q. Effect of forest bathing trips on human immune function. Environ Health Prev Med. 2010;15(1):9-17. doi:10.1007/s12199-008-0068-3
humörimmunförsvarminneskogenstressvitamin D