1. Bättre kondition

För det första är dans en fantastisk form av konditionsträning. Oavsett om det är genom snabba steg i balett, pulsdrivande rörelser i zumba eller energisk freestyle-dans, får dansen hjärtat att pumpa snabbare. Det hjälper i sin tur till att stärka hjärtat (som ju är en muskel), samtidigt som det förbättrar lungkapaciteten såväl som blodcirkulationen. 

Kort sagt är dansen en perfekt aktivitet för dig som både vill stärka dina muskler, men också din kondition och uthållighet.

2. Ökad rörlighet

Förutom att göra dig starkare och mer uthållig kan dans också göra dig mer flexibel och öka rörligheten i kroppen. Genom att utföra olika danssteg och rörelser sträcker du ut musklerna på ett skonsamt sätt, vilket kan öka ditt rörelseomfång och göra dig mindre stel. Och eftersom många skador uppkommer på grund av just stelhet är det fördelaktigt att hålla kroppen smidig och flexibel – det kommer du framför allt ha nytta av när du blir äldre.

Läs också: Ekoappen retreat med Sweden Eco & Tony Irving: 9-11 juni

3. Bättre balans och koordination

En annan stor hälsofördel med dans är att den kan förbättra din balans och koordination. Dans kräver nämligen precision och kontroll av kroppens rörelser i takt med musiken. Så genom att träna på dans kan du alltså förbättra din kroppsmedvetenhet, men också balansen och koordinationen mellan olika delar av kroppen. Det här är extra viktigt för äldre människor eftersom det kan minska risken för fall.

4. Minskar stress och gör dig gladare

Utöver de fysiska hälsofördelarna som vi nämnt ovan kan dansen också ha en positiv effekt på ditt mentala välbefinnande. Dans är en alldeles utmärkt form av stressavlastning som kan bidra till att minska ångest och depression. Genom att röra oss i takt med musiken och engagera oss i dansens rörelser frigörs nämligen endorfiner, kroppens naturliga må bra-hormon, som gör att vi känner oss gladare och mindre stressade. 

Dans kan också vara en social aktivitet som ger oss möjlighet att träffa nya människor och bygga relationer.

Läs också: Tia Jumbe: “Jag älskar att skak-dansa”

5. Förbättrar din kognitiva förmåga

Slutligen kan dansen också ha en positiv effekt på hjärnan och dess många funktioner. Dans tränar faktiskt inte bara kroppen, utan också vår kognitiva förmåga. Att lära sig nya danssteg och koreografier kräver trots allt både minne, koncentration och reaktionsförmåga. Forskning har till och med visat att dans kan minska risken att drabbas av demens. Bara det tycker vi är en alldeles ypperlig anledning att börja dansa!

Testa dig fram för att hitta en passande dansform

Sammanfattningsvis kan dans inte bara vara en rolig och engagerande aktivitet, utan den erbjuder också en rad hälsofördelar. Den förbättrar din kondition, flexibilitet, rörlighet, balans och koordination samtidigt som den gör dig gladare och stärker din hjärna.

Idag finns det många olika typer av danser du kan testa, från zumba och balett till dancehall eller modern dans. Testa dig fram för att hitta en variant som du tycker om. Men kom ihåg att du kan ta del av dansens alla hälsofördelar oavsett om du väljer att dansa professionellt eller bara ha en dansfest med familjen i vardagsrummet!

Är du sugen på att komma iväg och dansa en helg?

Kom på Ekoappens retreat den 9-11 juni. På lördagen har Sweden Eco bjudit in Tony Irving.

Köp din biljett och läs mer här
Huvudsponsor: Sweden Eco

Delbetalning med Klarna är möjlig!
Din investering i dig själv är 5 990 kr och i priset ingår:

♥ Två middagar
♥ Tre luncher
♥ Två frukostar
♥ Två övernattningar i delat rum
♥ Alla föreläsningar och workshops
♥ Tillgång till kaffe, the och frukt
♥ Välfylld goodiebag 

Vill du få 2000 kr i rabatt?

Gå med i Ekoappens kostnadsfria medlemsklubb, så hittar du en rabattkod där.

Missade du en retreat? 

Se alla våra kommande retreats här.

Av Elsa Larsson

danskonditionstressfri