Om du ofta upplever illamående, hungerkänslor, magont och en brännande känsla i övre delen av magen, kan det vara tecken på magkatarr eller gastrit, som är den medicinska termen. Symtomen kan variera och obehaget kan kännas på olika sätt. Men du kan faktiskt lindra magkatarr med hjälp av lite ändrade livsstilsvanor.

Läs också: 8 livsmedel som hjälper att lindra magkatarr

Vad orsakar magkatarr?

Magkatarr uppstår vanligtvis av sämre matvanor, att du dricker för mycket alkohol och att du ofta stressar. Mycket kaffe och stark kryddad mat är andra faktorer som kan orsaka magkatarr.

Om du ändrar dina vanor kan besvären ofta gå över av sig själv. På så sätt kan du lindra magkatarr genom några livsstilförändringar. Däremot om du upptäcker blod i avföringen eller om den är svart, om du tappar vikt snabbt, har svårigheter att svälja eller upplever smärta i övre delen av buken, bör du omedelbart söka vård.

Lindra magkatarr med hjälp av en näringsterapeut

För de allra flesta är magkatarr ofarligt och du kan börja med att undvika fet mat, stek inte heller eller fritera maten, ät inte starkt kryddat mat, salt eller rökt mat. Låt bli juice, kolsyrade drycker och sur mat. Undvik kaffe och drick inte alkohol. 

All form av fysisk aktivitet kan lindra magkatarr, fasta mattider och att lära sig handskas med stress. En ökad känslighet i mage och tarm kan förvärras av stress och oregelbundna måltider. 

Tycker du att det är svårt att få ordning på kosten själv så är en rekommendation att ta kontakt med en näringsterapeut och få anpassad hjälp. En näringsterapeut kan göra ett födoämnestest och se om du har några intoleranser. Det bästa med ett sådant test är att du får reda på vilken mat du ska välja bort. Och det behöver inte vara de klassiska livsmedlen som mjölk och gluten, det kan vara något helt annat.

Kiselgel kan lindra magkatarr

Det är vanligt att magkatarren kommer och går i olika perioder och den kan variera i intensitet.  Är man extra känslig så är det viktigt att följa en striktare diet som inte utlöser skov.

Förutom att lägga om kosten kan du prova att dricka kamomillte. Testa att koka upp vatten på morgonen och dricka teet varmt eller kallt under dagen. Dessutom kan du njuta av teet mellan måltiderna.

Mineraliskt kisel, som finns i flytande form, har visat sig lugna oro i magen. Dessutom fungerar kiselgelen genom att binda gaser och retande substanser i mag-tarmsystemet. Samtidigt skyddar den magens och tarmens slemhinnor och har en positiv effekt på flera typer av mag-tarmproblem. Diarré, kräkningar och ballongmage, som kan vara symtom vid magkatarr, kan bli bättre med hjälp av kisel.

Läs också: Tips på 7 frukostar som gör gott för din mage

Lindra magkatarr genom att undvika:

  • Alkohol
  • Kaffe
  • Rökning
  • Stekt mat
  • Starkt kryddad mat
  • Sura drycker som läsk och juice

För att bli bättre i magen kan du:

  • Koka maten.
  • Äta långsamt och tugga maten väl.
  • Ät lite åt gången.

Om du följer dessa tips, ska du se att du troligen kan lindra din magkatarr och må bättre och bättre.

Av Inger Palm

livsstilmageMagkatarr