Mjölet du ska undvika i pastan

Som tidigare nämnt finns det många glutenfria pastasorter att välja mellan på den svenska livsmedelsmarknaden. Många av dem är dock tillverkade av mjöl som dels påverkar smaken, men som också kan vara irriterande för mage och tarm.

Nedan ska vi gå igenom tre mjölsorter du bör undvika i pastan om du vill tillaga goda pastarätter samtidigt som du bibehåller en normal tarmflora.

Vetemjöl

En av de främsta anledningarna till att många väljer glutenfri pasta är helt enkelt för att deras magar inte tål veteprotein eller för att de till och med har utvecklat en veteallergi.

Vete innehåller lektiner som dels kan irritera tarmen, men som också kan hindra upptaget av andra viktiga näringsämnen. Lektiner, som är en grupp proteiner specifika för olika sockergrupper, finns även i baljväxter (exempelvis bönor, linser och ärtor) som är kända för att orsaka obalans i tarmfloran.

Läs också: Sugen på detox? Välj bland 15 dagliga vanor som rensar ut

Majsmjöl

Ett vanligt alternativ till vetemjöl i pasta är majsmjöl. Även majs kan dock påverka magens balans, framför allt i större mängder, eftersom det innehåller både proteiner och lektiner som kan vara svåra för kroppen att bryta ned.

Majs innehåller dessutom betydligt fler mycotoxiner än övriga sädesslag. Mycotoxiner är ett svampgift som uppkommer av olika mögelsvampar och som kan orsaka svåra skador på inre organ.

Råris- eller fullkornsris

Fullkorns- och råris är nyttigt, men innehåller väldigt mycket fibrer (betydligt mer jämfört med vitt ris), vilket kan vara problematiskt för personer med känslig tarmflora. Fibrer är viktiga för vår matsmältning, men bör i första hand komma ifrån frukter och grönsaker, inte från sädesslag.

Bortsett från det innehåller ris ofta en högre andel arsenik än övriga grödor. Detta gäller framför allt rå- och fullkornsris eftersom mängden arsenik är högst i risets grodd och skal. Vanligt vitt ris är polerat och innehåller därför inte samma arsenikmängd som fullkornsvarianter.

Rispasta är minst problematiskt

Pasta tillverkad av mjöl från vitt ris är det mest skonsamma alternativet för dig med mag- och tarmproblem. Vitt rismjöl har nämligen en låg lektinhalt, men också en låg andel anti-nutrienter som försvårar upptaget av olika näringsämnen.

Eftersom vitt rismjöl innehåller betydligt mindre fibrer jämfört med andra mjölsorter är det enklare för magen att smälta. Studier visar dessutom att rismjöl även kan hjälpa oss att bibehålla en normal leverfunktion.

Läs också: Mer selen i blodet innebär minskad risk för hjärt- och kärlsjukdom

Ekologiskt och glutenfritt – men på italienskt vis

Med Greatlifes unika glutenfria pasta kan du tillaga mängder av goda pastarätter utan att bekymra dig för att skapa obalans i magen. Den smakar minst lika gott som vanlig pasta och många användare menar att det till och med är detta är den bästa glutenfria pastan de någonsin testat.

Greatlifes pasta är tillverkad på traditionellt vis av ett italienskt familjeföretag med vitt rismjöl och vatten. Riset odlas i Italien och har extremt låga halter av antinäringsämnen. Den är dessutom helt ekologisk och fri från både majs, soja och fullkornsris som kan rubba tarmbalansen.

Oavsett om du ska laga en god pasta till dig själv efter träningspasset eller om du ska bjuda hem hela familjen kan Greatlifes glutenfria pasta vara ett utmärkt alternativ.

Rispasta Penne

Greatlifes ekologiska och glutenfria Rispasta Penne kommer från ett litet familjeföretag i Italien som tillverkar den bästa glutenfria pasta vi har smakat. Riset odlas i Italien och är extremt lågt på antinäringsämnen, fritt från majs, soja och fullkornsris som annars kan ge besvär med tarmarna. 

Ris- och teffpasta Penne

Greatlifes ekologiska och glutenfria Ris- och teffpasta Penne kommer även den från familjeföretaget i Italien. Pastan är extremt lågt på antinäringsämnen, fritt från majs, soja och fullkornsris som annars kan ge besvär med tarmarna. Ris-och teffpasta Penne är proteinrik. 

Av: Redaktionen

ekologisktgreatlifePasta