I den grekiska mytologin är olivträdet gudinnan Athenas gåva till människorna. Traditionellt har kompresser och te på olivträdets blad används mot smärta, feber högt blodsocker och även ångest. 

Både olivolja och olivbladsextrakt innehåller polyfenolen oleuropein men bladens innehåll är faktiskt mycket högre.oleuropein brukar beskrivas som “en immunboost med antioxidantiska egenskaper”. Just oleuropein tros vara en anledning till varför medelhavskosten är så hälsosam, med sitt höga innehåll av olivolja.

Egenskaper hos olivbladsextrakt 

Det finns flera studier som visar vilka egenskaper olivbladextrakt har. Dessa är ibland visade i människa, men ofta även djur eller i celler. 

  • underlättar matsmältning
  • immunboostande 
  • skyddar hjärnan
  • antioxidantiskt
  • hindrar tillväxt av mikrober
  • hämmar cancerprocesser
  • smärtstillande 
  • antiinflammatoriskt.

Läs också: Oreganoolja: Svar på vanliga frågor + hur du använder den bäst

Olivbladsextraktets hälsofördelar 

Sammantaget gör de fantastiska egenskaperna att extraktet kan hjälpa till vid många typer av symtom.

Minskar herpes 

Om du vill prova olivbladsextrakt mot herpes kan du doppa 1 till 2 droppar på en bomullstuss eller en bit papper och trycka det mot såret. Studier visar att olivbladsextrakt försvårar för herpesvirus att sprida sig till omkringliggande celler. 

Skyddar hjärnan mot demens och Parkinsons

PÅ grund av det höga innehållet av antioxidanter skyddas våra hjärnceller och det kan leda till mindre skada på celler. När vi förlorar hjärnceller riskerar vi symtom, som exempelvis förlust av dopaminproducerande celler vid Parkinson.

Sänker risk för typ 2 diabetes

Flera studier med olivbladsextrakt och djur visar att det troligen kan hjälpa oss kontrollera blodsockret. Där ser man att det normaliserar blodsocker, minskar kolesterol, minskar mängden fria radikaler i blodet och normaliserar insulinnivåer. 

En studie med människor kunde bekräfta att blodsocker och fastande nivåer av insulin sänktes, men inte mängden insulin som utsöndras i samband med måltid. Därför behövs fler studier med människor.  

Mindre svåra luftvägsinfektioner

När idrottare fick prova tillskott av olivbladsextrakt i syfte att minska  övre luftvägsinfektioner kunde man se att de snabbare återhämtade sig och blev friska efter en infektion.

Sänker blodtryck

Många av våra antioxidanter är bra på att främja ett hälsosamt kärlsystem och så även olivbladsextrakt. Studier bekräftar att blodtrycket sänks vid tillskott av olivbladsextrakt.

Läs också: 9 effektiva sätt att sänka ditt blodtryck

Främjar viktnedgång

Kanske inte så förvånande med tanke på att det är bra för hjärtat och minskar risk för diabetes men extrakt kan underlätta viktnedgång. Det verkar som att tillskott kan minska hunger och påverka gener som styr ämnesomsättningen. 

Hämmar cancertillväxt

I studier med celler har det visats att olivbladsextrakt kan minska tillväxt av cancerceller. Det behövs dock fler studier för att bekräfta att det verkligen är effektivt vid sjukdom. 

Hur mycket ska jag ta? 

En vanlig dos är 500 till 1000 mg per dag men se efter vad tillverkaren av ditt tillskott rekommenderar. Du kan välja att börja försiktigt med en lägre dos och se hur du reagerar för att sedan öka dosen. 

Även te på olivbladen kan användas eftersom det ger dubbelt så mycket antioxidanter som motsvarande kopp grönt te. 

Av Katarina Fornander

Olivbladsextrakt

Holistic Olivbladsextrakt – Holistic Olivbladsextrakt består av en unik kombination av två standardiserade extrakt från olivblad samt vitamin D från alger. Vitamin D bidrar till immunsystemets normala funktion.

Thorne Olivbladsextrakt – Olivbladssextrakt är effektivt mot skadliga bakterier, virus och innehåller även kraftfulla antioxidanter med kärlstärkande effekt och positiva effekter på kolesterol och levern.

Källa: Olive tree (Olea europaea) leaves: potential beneficial effects on human health ,Olive Leaf Extract Attenuates Obesity in High-Fat Diet-Fed Mice by Modulating the Expression of Molecules Involved in Adipogenesis and Thermogenesis,Somerville V, Moore R, Braakhuis A. The Effect of Olive Leaf Extract on Upper Respiratory Illness in High School Athletes: A Randomised Control Trial. Nutrients. 2019;11(2):358. Published 2019 Feb 9. doi:10.3390/nu11020358
antioxidanterblodsockerblodtryckcancerolivbladsextraktoliverolivolja