Läs vidare för att lära dig mer om oregano och dess många hälsofördelar!

Kort om oregano

Oregano är en aromatisk ört som tillhör familjen Lamiaceae och är nära besläktad med mynta. Den förekommer främst i Medelhavsområdet och används traditionellt som en krydda i matlagning (inte minst på pizza), men också för sina medicinska egenskaper.

Oreganoplantans små blad är gröna till färgen och har en karakteristiskt pepprig och aromatisk doft. De kan antingen användas färska eller torkade som smaksättare i en mängd olika maträtter, inklusive soppor, såser, sallader, pizza och pasta. Det gör oregano till en extra vanlig ingrediens i det italienska köket.

Utöver dess användning som krydda är oregano även populär ört inom folkmedicin för att behandla olika åkommor. Den innehåller nämligen flera bioaktiva föreningar, inklusive fenoler och flavonoider, som ger den både antioxidativa, antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper.

Läs också: Kryddnejlika ger hälsa

Oregano har många hälsofördelar

Det finns många bra anledningar till att äta mer oregano. Här listar vi några av de främsta!

Antioxidantrik

Oregano är som tidigare nämnt en bra källa till kraftfulla antioxidanter som hjälper till att bekämpa överskott av fria radikaler i kroppen. För mycket fria radikaler kan orsaka oxidativ stress och öka risken för bland annat hjärt-kärlsjukdomar, cancer och tidigt åldrande. 

Antibakteriella och antifungala egenskaper

Oregano är också känt för sina starka antibakteriella och antifungala egenskaper. Örten innehåller föreningar som carvacrol och thymol, vilka har visat sig kunna bekämpa olika typer av bakterier och svampar. Att använda oregano som ett naturligt antibakteriellt och antifungalt medel kan alltså hjälpa till att stärka ditt immunsystem och minska risken för infektioner.

Antiinflammatoriska egenskaper

Inflammation är en naturlig reaktion i kroppen, men kronisk inflammation kan vara skadligt och öka risken en rad allvarliga sjukdomar. Oregano innehåller ämnen som rosmarinisk syra och betakaroten som båda har starka antiinflammatoriska egenskaper, vilket hjälper till att förebygga inflammation i kroppen.

Rik på näringsämnen

Oregano är en utmärkt källa till flera viktiga näringsämnen. Örten är bland annat rik på vitaminer som A, C, E och K, men också mineraler som järn, kalcium och magnesium. Dessa näringsämnen spelar en viktig roll i kroppens funktioner och kan bidra till att förbättra immunförsvaret, skelettstyrkan och cellhälsan.

Läs också: Gurkmeja lindrar IBS enligt studie

Matsmältningsfrämjande egenskaper

Oregano har traditionellt använts för att främja matsmältningen och lindra olika mag- och tarmbesvär. Det kan till exempel hjälpa till att minska gasbildning och lindra magkramper, men underlättar också nedbrytningen och absorptionen av näringsämnen genom att stimulera produktionen av matsmältningsenzymer.

5 sätt att inkludera oregano i din kost

Det finns flera sätt att använda oregano för att dra nytta av dess smak och hälsofördelar. Här är några tips på hur du kan inkludera oregano i din kost:

  1. Krydda maträtter. Oregano är en vanlig ingrediens i italienska rätter, särskilt i tomatsåser, pizza och pasta. Tillsätt torkad eller färsk oregano till dina favoriträtter för att ge dem en kryddig och aromatisk smak!
  2. Salladsdressing. För att ge din salladsdressing en extra smakboost kan du tillsätta en nypa torkad oregano. Det fungerar särskilt bra i salladsdressingar med olivolja och citron.
  1. Marinera kött. Oregano passar perfekt att använda när du ska marinera kött. Blanda torkad oregano med andra kryddor som vitlök, lök och paprika, olivolja och citronsaft för att skapa en läcker marinad för både kyckling, nötkött och lamm.
  2. Örtsmör. Blanda färskhackad oregano med smör och lite salt för att göra ett smakrikt örtsmör. Använd örtsmöret för att smaksätta grillat kött, grönsaker eller bara bred på nybakat bröd.
  3. Te. Det går också att koka te på färsk eller torkad oregano för att dra nytta av oreganos hälsofördelar. Lägg bara några teskedar oregano i en kopp varmt vatten och låt dra i några minuter.

Oregano kan även intas som kosttillskott och du kan hitta oregano i kapslar här.

Av Elsa Larsson

antiinflammatoriskmatsmältningoreganooreganooljaParasiter