I det senaste avsnittet av podden Hälsa kommer inifrån, har Holistic bjudit in Katarina Woxnerud som gäst för att vi ska få fördjupa oss mer i hur hormoner styr oss. Fokuset är framför allt kvinnliga hormoner och hur man kan leva i bättre samklang med sina hormoner genom livet, bland annat kopplat till träning. De tar också upp varför en del kvinnor får mer pms-relaterade problem än andra och vilken funktion hormonerna fyller i olika stadier av livet, till exempel vid en graviditet.
Hormoner som styr
– Man kan säga att vi är som en enda stor hormonfabrik, där hormonerna arbetar dygnet runt oavsett om vi märker det eller inte, menar Katarina Woxnerud. Hon är legitimerad naprapat med inriktning mot kvinnors hälsa, och har bland annat startat kliniken Hela kvinnans klinik i Stockholm. Dessutom skriver hon böcker och jobbar ständigt med att utvecklas inom kvinnors hälsa kopplat till motion.
Nästan allt som händer i kroppen styrs av våra hormoner. Hur vi växer, hur vi mår och känner oss. Har vi rubbningar kan det skapa oro, ångest och dålig sömn. På vilket sätt kan vi leva med våra hormoner och bidra till att skapa balans genom exempelvis motion? Och när det kommer till träning – behöver vi över huvud taget ta hänsyn till våra hormoner då?
Träning i samklang med menscykeln
– Det har faktiskt kommit en hel del nyare forskning kring att just träna anpassat till menstruationscykeln, bekräftar Katarina och förklarar mer om hur hormoncyklerna påverkar kvinnor varje månad.
– Under de första 14 dagarna i menstruationscykeln har vi en slags uppbyggande fas i kroppen med mycket östrogener. Just i den uppbyggnadsfasen är det tacksamt att passa på att lägga på mer styrketräning, eftersom hormonerna jobbar tillsammans med dig för att få ut mer av styrketräningen. Under senare halvan av cykeln får du istället en ökad mängd progesteron i kroppen, vilket bland annat kan ha samband med PMS-besvär. Då kan det istället vara en bättre idé att fokusera på konditionsträning, säger Katarina.
För den som inte tränar idag och vill komma igång, påpekar dock Katarina att man inte behöver fundera så mycket på att tajma det med menscykeln, utan istället fokusera på att bara påbörja träningen.
Hormonförändringar vid till exempel mens märks tydligare ju äldre vi blir för en del kvinnor. Det förklarar Katarina med att med stigande ålder, desto fler menscyklar har man bakom sig och därmed har man också lärt sig att bättre känna igen sin egen kropp och dess signaler.
Lyssna på podden
Hälsa kommer inifrån är en podd framtagen av det svenska hälso- och kunskapsföretaget Holistic.
Lyssna här:
Poddtoppen
Spotify
Acast