Idag finns det olika behandlingar mot benskörhet som kan minska risken för benbrott. Men det finns också flera saker du kan göra för att förebygga att sjukdomen bryter ut. Läs vidare för att ta reda på hur du kan minska risken att drabbas av benskörhet. 

Vad orsakar benskörhet? 

Benskörhet kan bero på flera saker, exempelvis bakomliggande sjukdomar som glutenintolerans, anorexi och benmärgssjukdomar. Även läkemedel, till exempel kortisontabletter eller cellgifter, kan öka risken att drabbas.  

Sjukdomen behöver dock inte enbart bero på bakomliggande sjukdomar, utan kan bero på en rad andra faktorer. 

Detta kan öka risken för benskörhet:

 • Hög ålder – benskörhet är vanligare bland äldre
 • Kön – kvinnor drabbas i högre utsträckning än män, framför allt kring klimakteriet då östrogenproduktionen minskar. 
 • Ärftlighet – om sjukdomen finns i släkten är risken att drabbas högre. 
 • Rökning – även rökning kan vara en bidragande faktor till benskörhet. 
 • Smal kropp – personer med späd benstomme kan också vara mer utsatta för sjukdomen. 
 • Brist på vitamin D – D-vitamin spelar en viktig roll när det kommer till att bibehålla ett friskt och starkt skelett. 
 • Stillasittande livsstil – om du rör dig sällan kommer ditt skelett att bli svagare, vilket ökar risken för att utveckla benskörhet.   

Hur du kan förebygga benskörhet naturligt 

För att minska risken för benskörhet är det viktigt att du upprätthåller en hälsosam livsstil med bra kost och regelbunden motion genom hela livet. Här är några tips på vad du kan göra för att förebygga sjukdomen.

1. Ät en nyttig och varierad kost 

Genom att äta en nyttig och varierad kost kan du stärka kroppen inifrån, inte minst skelettet. Se framför allt till att få i dig tillräckliga mängder kalcium och D-vitamin, antingen via kosten eller genom kosttillskott. 

De flesta känner till att kalcium är viktigt för skelettet, men för att kroppen ska kunna tillgodose sig kalciumet behövs också D-vitamin. Några exempel på källor till D-vitamin är solljus, fet fisk, ägg, kött och mjölkprodukter. Även kalcium finns i mjölkprodukter, men också i broccoli, bönor och spenat. 

Läs också: Muskelavslappnande – 6 naturliga sätt att lindra muskelvärk

2. Håll dig aktiv

Regelbunden motion är viktigt både för vårt psykiska och fysiska välmående. Förutom att göra oss piggare och gladare kan träning stärka både våra organ, muskler, balans och skelett. Detta kan i sin tur minska risken att utveckla benskörhet.  

OBS! Tänk på att undervikt är en riskfaktor för benskörhet. Undvik därför att träna för mycket om du inte har möjlighet att öka ditt kaloriintag. 

Träning är även bra för dig som har konstaterad benskörhet eftersom det kan minska risken för fall och benbrott. Då är det dock viktigt att du konsulterar med en läkare för att ta reda på vilken träningsform som är lämplig för dig.

3. Fimpa en gång för alla

Visste du att det finns ämnen i röken från cigaretter som bidrar till nedbrytningen av benmassa? Om du vill förebygga benskörhet finns det alltså all anledning att sluta röka omedelbart. 

Läs också: Hur du känner igen artros – och hur du kan lindra det

4. Drick med måtta

Att dricka stora mängden alkohol kan vara en riskfaktor för att utveckla benskörhet. Det beror dels på att alkoholen kan påverka kalciumbalansen i kroppen, men också öka risken för fall. Därför är det viktigt att du konsumerar alkohol med måtta. 

För dig med konstaterad benskörhet 

Benskörhet går dessvärre inte att bota helt, men det finns åtgärder som kan minska risken för benfrakturer. Du som har konstaterad benskörhet kan till exempel: 

 • Kontrollera hemmet och ta bort saker du kan snubbla över 
 • Installera ordentlig belysning 
 • Lägga halkskydd under mattor eller använda tofflor inomhus 
 • Montera handtag vid duschen eller badkaret så att du kan hålla i dig 
 • Be om hjälp när du behöver nå saker högt upp 

Naturliga kosttillskott som kan förebygga benskörhet

Ekobutiken Basic Bone Nutrients är för benstomme, tänder och muskler! Benstommens celler har behov av näring precis som alla celler i våra kroppar. Det näringsämne som är viktigast att få in i benceller är kalcium.

Pureness Joint Complex innehåller C-vitamin som har en positiv inverkan på kroppens egna kollagenbildning samt benstommens välmående. 

Av Elsa Larsson

Benskörhet