Hur började ditt intresse för fasta? 

– Fasta kom in rätt sent i mitt liv. Jag kommer från ett hem med stort matintresse, inklusive matens beståndsdelar. Vi åt alltid en hälsosam, hemlagad mat – inklusive kruskagröt och ett aktivt friluftsliv – men ingen fasta. Det kom jag i kontakt med i 20-årsålder och testade att då juice- och buljongfasta men det passade mig inte alls. Därför att det är bantning, som tillför främst kolhydrater, vilket inte var bra då jag då hade fettbrist och blodsockerhalten var min svaga punkt. Det senare försvann helt när jag slutade med socker, vitt vetemjöl och andra snabba kolhydrater 32 år gammal, jag har alltså ätit lågkolhydratskost och lågt GI i snart 30 år! 

– Men när jag började fasta med juicefasta 2016 hade jag även kompenserat fettbristen med mer LCHF-kost, och jag mådde fantastiskt bra av att inte äta under flera dagar. På den tiden hade jag stora problem med magen, svullnad, känslighet, ökande allergier, histaminintolerans med mera. Jag visste inte vad det berodde på eller hur det åtgärdades, men jag mådde fantastiskt bra av att inte äta. 

– Så då började jag dels att fasta regelbundet och dels att träna på gym 3-5 gånger i veckan, jag juicefastade med jämna mellanrum, och utvecklade en gourmetfasta eftersom smaklökarna förstärks vid fasta – så varför inte njuta av det? Men jag var fortfarande rädd för att vattenfasta, för det kändes som svält på riktigt. Påminde mig om bestraffning i barndomen, upp på rummet utan middag om man hittat på bus… och jag var rätt påhittig och initiativrik redan då, säger Sanna och skrattar.

När bestämde du dig för att fasta första gången och varför?

– Förutom det ovan så gjorde jag min första fastevecka 2011, för jag blev tvungen. Jag blev allvarligt matförgiftad under en skrivresa till Mexiko 2011 och sedan fungerade tarmen knappt alls. Ett par oturliga saker till, inklusive fästingbett med borrelia och hudangrepp, resulterade ett par månader senare i hälsokollaps med ett stort antal olika parasitangrepp i kroppen. 

Hon fortsätter att berätta:

– Det var traumatiskt, för jag fick kämpa för livet och skakade hand med döden. Tarmen är ju central för en god hälsa och därför jag började direkt att fasta en vecka och en rad tarmsköljningar med Colonicsapparat hos terapeut. Sedan blev det detox och strikt diet i två år. 

– Jag hade ont i huden i nio månader, och tänkte att jag fått denna upplevelse för att veta hur det är att vara kroniskt sjuk… När man inte vet om man någonsin läker eller inte. När man inte vet något om hur livet blir sedan. Det var en enorm utmaning, och det gjorde mig ödmjuk.

– Långsamt gav det läkning, men kvar fanns en ökad känslighet mot mat och svåra tarmbesvär. Utifrån mina djupa kunskaper om självläkande livsstil letade jag flera år efter en naturlig metod att bli av problemen, som inkluderade SIBO och histiminintolerans. Den stora lösningen blev saltvattenfluschen som jag startade med 2019 och att inta bitterörter – och det visade sig då att tarmen var fylld av inälvsmask! De hade orsakat de flesta av mina problem och det kunde inte diagnosticeras av sjukvården trots flera försök. Trots att jag lämnade avföringsprov med mask i kom det tillbaka negativt…

– Den positiva effekten infann sig omgående, och det var en makalös befrielse! Men det var först med hjälp av saltvattenflush och den VASS-vattenfasta Sanna Special som jag utvecklade som stora genombrottet kom och symtomen försvann. Då blev jag liksom 15-20 år yngre i kroppen på relativt kort tid!

– Detta fantastiska kan jag nu dela med mig i Sannas Fastebok och genom att utbilda Fasteterapeuter. Det är en stor glädje för mig att kunna använda min egen enormt utmanande läkningsresa för att kunna hjälpa andra. Sex av tio personer eller fler har stora utmaningar med magtarm-kanalen idag – så detta behövs. Enkla metoder som man kan lära sig, göra hemma och få ordning på hälsan samt underhålla en god hälsa till låg kostnad. 

Varför är det bra att fasta? 

Korrekt utförd vattenfasta har dig potential att ge:

 • djup läkning
 • föryngring
 • viktminskning
 • minskad hunger och försvunnet sug
 • starkare muskler
 • klarare tankar, minne och intellekt
 • slätare och friskare hud
 • stabil blodsockerhalt och förbättrad insulinkänslighet
 • ökat självförtroende, personlig styrka och motståndskraft

Sveriges första utbildning för fasteterapeuter startar snart – vad kan man förvänta sig? 

– Att bli utbildad och certifierad i det allra senaste om fasta och speciellt vattenfastans effekter på kroppen. Därefter kan man leda och hjälpa andra i fastegrupper och individuellt till en lyckad fasteupplevelse och goda resultat. 

Man får först lära sig grunderna i anatomi och hur magtarm-systemet är uppbyggt, så att inga förkunskaper behövs. Därefter går vi igenom varje kapitel i boken, så Sannas Fastebok är läroboken. Det är en fördel att ha läst den ordentligt innan utbildningen.

Varför valde ni att göra en hel kurs om fasta? 

– För alla de fantastiska hälsofördelar som vattenfasta ger! Men ämnet fasta är omfattande och en djup kunskap, så det behövs guidning för de ovana. Det är underbart roligt och känns mycket motiverande nu kunna utbilda hundratals, kanske tusentals Fasteterapeuter i Sverige. Det är nordens första utbildning av Fasteterapetuer baserad på den senaste forskningen och mina nya fasteprotokoll, och vi är nog rätt unika i världen också.

– Rätt utförd vattenfasta är nummer ett för självläkningen, det aktiverar autofagi och produktion av mycket främjande  tillväxthormoner stamceller. Dessutom är min nya VASS-fasta demokratisk, för det kostar mycket lite med havssalt, bikarbonat, aktivt kol till exempel – så alla har råd att göra det. Men folk behöver hjälp och guidning för att starta och göra rätt. Dessutom är det mycket enklare och roligare att fasta i grupp, vilket jag rekommenderar att fasteterapeuterna sätter upp.

– Därför att ett vanligt fel många gör är att bara sluta med att äta utan att ha förberett kroppen. Man avsätter inte tid för att genomföra fastan på rätt sätt, och då blir det oftast en plågsam och negativ erfarenhet. Det blir herx-reaktioner med något av följande symtom:

 • Stor trötthet och matthet (svaghet) 
 • Muskelsmärta och allmän ömhet 
 • Influensaliknande symtom 
 • Huvudvärk, illamående och magbesvär.

– Det kan vara svårt att fasta om man har ett sockerberoende eller lider av salt- eller fettbrist. Detta bör ställas till rätta innan man påbörjar sin fasta, så jag rekommenderar födofasta som start för alla. Tänk på att alla inte ska fasta och därför desto viktigare att guida folk rätt med fasta och vattenfasta så de får en positiv upplevelse.

– Därför är det viktigt att fasteutbildade och kunniga faasteterapeuter leder, coachar och guidar. De kommer att fylla en mycket viktig roll. Det är min första utbildning också – vilket känns väldigt roligt! Meningen är att de som lärt sig av de fasteterapeuter som jag utbildar, ska integrera detta i en hälsosam livsstil. 

Hur har du lärt dig allt om fasta som den expert du faktiskt är? 

– Genom att studera andras erfarenhet, experimentera och pröva olika saker på mig själv! När jag skrev Sannas Fastebok läste in mig på all den senaste forskning som publicerats, och det var fascinerande och en stor ögonöppnare för mig. Då förstod jag att nästan alla skulle vilja göra vattenfasta och följa mina nya protokoll. Så jag fick lägga till kapitel om att finna sin hälsonivå så man börjar rätt med fasta, födofasta och förfasta. Med betoning på hur viktigt det är med rätt förberedelser. Tiden fanns på grund av pandemibegränsningarna, så boken växte sakta men säkert till 550 sidor! Hela tiden experimenterade jag och testa nytt på mig själv – så jag utvecklade VASS – Vattenfasta Sanna Special och de andra protokollen som underlättar fasta.

Vattenfasta väcker alltid känslor hos människor – varför då?

– De två huvudskälen är rädsla för att vara utan mat, och vilka känslor det väcker som ensamhet och övergivenhet. Samt att buken är vårt stora känslocenter, så vattenfasta väcker känslor – det är ofrånkomligt. Plus att vi fått lära oss att vi måste äta tre gånger om dagen plus helst två mellanmål, när det i själva verket är destruktivt för våra stenålderskroppar. Vi är gjorda för att INTE äta med jämna mellanrum, så att den livsviktiga autofagin kan kicka in. Fasta tar oss på en djup personlig resa. När giftet lossnar från cellerna genom vattenfasta lossnar även fastlåsta känslominnen. Det kan vara tufft i stunden men enormt befriande i längden. Du behöver inte göra något än att acceptera de eventuella känslor som kommer upp, var med i det som sker, som ett vittne. Känn känslorna och låt dem passera.

Jag upplevde själv hur allt blev lättare, friare och friskare i min kropp. När du medvetet väljer att skapa en hälsosam livsstil, så förbättras din hälsa – oavsett din ålder. Den kan förbättras drastiskt var du än är med hälsan just nu och vilka dysfunktioner du än bär på. Ju tidigare du börjar, desto bättre är det förstås – men det är aldrig försent att skruva tillbaka klockan. Våra kroppar kan förnyas i alla åldrar. Vi har makten att skapa nya celler och förnya våra organ och vävnader. Vi kan alltid föryngra vår kropp och bli friskare!

Del två av intervjun med Sanna Ehdin kommer inom kort!

Vill du veta mer om att fasta?

Efter snart ett år av arbete kan det gladeligen meddelas att det snart kommer lansera en fasteutbildning! För mer information anmäl ditt intresse här!

Av redaktionen

dr sanna ehdinfastaSanna Ehdin