1. Minskar stress

Att skratta ofta och mycket är kan hjälpa dig att minska stress. Skrattet minskar nämligen stresshormonet kortisol och gör det enklare att slappna av. I början av skrattet ökar både andningen och hjärtrytmen, men efteråt får du en lugn känsla i kroppen. 

När du skrattar frisätter kroppen även hormonet dopamin. Det kallas ibland för “må-bra-hormonet” eftersom det är avstressande. Minskade nivåerna av kortisol och andra stresshormoner har även en positiv påverkan på vårt minne. Med andra ord kan ett gott skratt hjälpa dig att minnas bättre. 

2. Förbättrar sömnen

Eftersom skrattet gör dig mer avslappnad kan det leda till att du sover bättre. Efter att du skrattat slår hjärtat lite långsammare eftersom hjärtslagen styrs av det autonoma nervsystemet. Skrattet fungerar faktiskt ungefär på samma sätt som meditation och gör andningen lugnare, vilket bidrar till ett ökat välbefinnande.

Utöver att göra andningen lugnare kan skratt även sänka blodtrycket och förbättra genomströmningen av blod i kroppen. Detta gör att blodet får nytt syre snabbare, vilket i sin tur kan minska risken för exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar.

Läs också: 10 naturliga tips för en bättre sömn

3. Minskar smärta

Visste du att ett ordentligt skratt kan minska smärta för stunden? I skrattet frigörs nämligen endorfiner som lindrar smärtan. Som tidigare nämnt ger det också en känsla av välbefinnande. 

4. Stärker relationer

Att skratta tillsammans med vänner, familj eller din partner kommer garanterat att stärka era relationsband. Och starkare relationer till andra människor kommer i sin tur att förbättra din hälsa och göra dig lyckligare. Hälsosamma relationer är trots allt mycket viktigt för livskvaliteten. 

Skrattet skapar helt enkelt god sammanhållning och gör det enklare att knyta an till människor, även nya sådana. Sång, dans, musik, konst och kultur är exempel på aktiviteter som kan locka fram skratt tillsammans med andra. Så släpp loss och våga dela med dig av skrattet!

5. Bra för organen

Skratt är även bra för många organ i kroppen. Precis som träning ger skratt mer energi till organen och skickar uppiggande signaler till bade hjärtat, hjärna och lungor.

Om du skrattar ofta kan det exempelvis leda till högre aktivitet i flera delar av hjärnan. Detta kan i sin tur påverka smärtupplevelse, matsmältning, känsloreaktioner och mycket mer. 

6. Effektiviserar ämnesomsättningen

En måltid med många skratt är inte bara trevlig, det är även bra för hälsan. När du skrattar mycket ökar nämligen blodtillförseln till mag- och tarmkanalen, vilket faktiskt kan göra att magen blir lugnare. 

En lugn mage är bra för matsmältningen och bidrar också till att ämnesomsättningen mer effektiv. 

7. Förbättrar immunförsvaret

Det ligger faktiskt viss sanning i att man kan skratta sig frisk, även om det egentligen handlar om att skratta sig till ett lite bättre immunförsvar. 

När du skrattar släpper kroppen ut immunoglobulin, vilket är viktigt för att skydda kroppen mot bakterieangrepp. Och med ett starkt immunförsvar blir du mindre mottaglig för sjukdomar och infektioner. 

Läs också: 7 sätt att stötta ditt immunförsvar naturligt

8. Gör det enklare att hantera tuffa situationer

Skrattet är ingen universallösning på alla problem, men det kan faktiskt göra det lite enklare att hantera svåra situationer. Skratt lösa upp negativa tankar och kan istället ge en känsla av kontroll. 

Att skratta även när det känns hopplöst kan med andra ord få dig att inse att situationen faktiskt inte är så jobbig som du först trodde. 

Kort sagt, håll inte inne på skrattet!

Av Elsa Larsson

hälsaimmunförsvaretrelationerSkrattsömnstress