Vad är superfoods?
Från början myntades ordet superfoods i marknadsföringssyfte för att kunna påverka mattrender och öka försäljningen av produkter. Livsmedelsindustrin ger framför allt superfood-märkningen till extra näringsrika livsmedel som har en förmodad förmåga att påverka vår hälsa på ett positivt sätt.
Viktigt att förstå är dock att det inte finns någon enskild mat som har nyckeln till hälsa eller förebyggande av sjukdomar, även om många livsmedel kan beskrivas som ”super”.
Livsmedel som brukar klassas som superfood är mestadels växtbaserade, men även fisk och mejeriprodukter är inräknade. Dessa livsmedel innehåller en mängd viktiga näringsämnen så som antioxidanter, nyttiga fetter, fiber och fytokemikalier.
7 typiska ”superfoods”
Termen superfood är inte ett ord som är på väg bort inom den närmsta framtiden. Låt oss därför ta en närmare titt på sju livsmedel som ofta brukar klassas som just superfoods.
Läs också: 9 livsmedel som hjälper immunförsvaret
1. Mörka bladgrönsaker
Mörka bladgrönsaker som grönkål, mangold och spenat är utmärkta källor till näringsämnen som zink, folat, kalcium, järn, vitamin C och fibrer. De innehåller även höga halter av antiinflammatoriska föreningar som kallas karotenoider.
Vissa av dessa bladgrönsaker kan ha en bitter smak om du äter dem som dem är, men det går också att vara kreativ genom att addera dem i soppor, smoothies eller olika röror och såser.
2. Bär
De flesta bär – så som jordgubbar, blåbär, björnbär, tranbär och hallon – är fulla av vitaminer och mineraler, fiber och antioxidanter. De är utmärkta för den allmänna hälsan och kan även bidra till att förbättra matsmältningen.
Bär är enkla att få i sig genom att toppa sin gröt eller yoghurt eller genom att använda dem i smoothies och i bakverk.
3. Nötter och frön
Nötter och frön är rika på både fibrer och nyttiga fetter, men är också en utmärkt vegetabilisk källa till protein. De har dessutom antiinflammatoriska egenskaper och innehåller antioxidanter som kan skydda mot oxidativ stress.
Några exempel på nyttiga nötter och fröer är mandel, pekannötter, valnötter, cashewnötter, paranötter, solrosfrön, pumpafrön, chiafrön och linfrön.
4. Ingefära
Ingefära kommer från roten av en blommande växt från Kina och är populär att använda som smakförstärkare i maträtter och bakverk. Det är också vanligt att använda ingefära i huskurer mot exempelvis förkylning då den innehåller antioxidanten gingerol som bland annat har antiinflammatoriska egenskaper. Ingefära sägs också vara bra för att lindra och förebygga diverse magproblem.
Läs också: 15 av de nyttigaste livsmedlen
5. Gurkmeja
Gurkmeja är en ljusgul krydda som är nära besläktad med ingefära och som ursprungligen kommer från Indien. Kurkumin är den aktiva föreningen i gurkmeja som är rik på antioxidanter och som dessutom har kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper.
För att kroppen ska kunna tillgodogöra sig kurkumin på bästa sätt av kroppen är det bra om du kombinerar den med ämnen som förbättrar absorptionen, exempelvis svartpeppar. Många tillskott med kurkumin brukar faktiskt vara förstärkta med just svartpeppar. Du kan också använda gurkmeja i din matlagning, till exempel för att smaksätta riset.
6. Kefir (och yoghurt)
Kefir är en fermenterad dryck gjord av mjölk som är en naturlig källa till protein, kalcium och vitaminerna D och B12. Kefir liknar yoghurt men har en tunnare konsistens och innehåller vanligtvis fler probiotiska stammar än yoghurt.
7. Vitlök
Vitlök är ett otroligt näringsrikt livsmedel som är en utmärkt källa till mangan, vitamin C och B6 samt selen och fibrer. Den fungerar utmärkt att använda i matlagning som en härlig smaksättare, men har även använts av hälsoskäl i århundraden.
Ät gärna mer av ”superfoods”
Idag finns det inga specifika regler för vad som är en superfood och inte. Gemensamt för alla livsmedel som kallas för just superfoods är dock att de är väldigt näringsrika. Därför kan det vara bra att inkludera dem i din dagliga kost för att på ett enkelt och naturligt sätt äta mer hälsosamt.
Av Elsa Larsson
2 Comments
Andra superfoods som sällan nämns, eftersom detta inte anses politiskt korrekt, är:
Kött, inälvor samt bone broth/buljong kokt på skelettet, ifrån vilt och ekologiskt uppfödda djur.
Småfisk ifrån havet, som sill och makrill.
Medelst kefirsvamp fermenterad kefir, hemgjord på obehandlad, det vill säga RAW – opastöriserad, icke homogeniserad – mjölk.
RAW – opastöriserad, icke homogeniserad – mjölk ifrån naturligt ekologiskt uppfödda djur. Detta ger högvärdigt protein, högvärdigt animaliskt fett, olika mikronäringsämnen och tack vare gräsfödan en bakterieflora som återställer skadad mikroflora i den mänskliga tarmen.
Ägg ifrån fåglar som har levt naturligt och utan att få i sig gifter.
Hej Per, tack för din komplettering med förslag på riktigt näringsrik mat. Ha en fin kväll/redaktionen