Vill du prova att skippa på grund av hälsofördelarna? Kanske vill du inte belasta kroppen eller så vill du stråla av energi och känner att alkohol inte funkar då?

Här är 10 fördelar med att sluta med alkohol

1. Du mår bättre psykiskt

Kanske har du känt alkoholens avslappnande effekter. Och visst, i liten mängd påverkar det oss till att känna oss lugnare. Men i längden är alkohol dåligt för vårt stämningsläge och kan orsaka depressioner.

2. Du ser yngre ut

Alkoholen skapar en inflammation i kroppen som bryter ner kollagen och skapar en röd hudton. Det gör också levern upptagen och hindrar den från att bryta ner annat varför du kan få ökade nivåer av gifter i blodet när du dricker. När du slutar minskar inflammationen och levern kan börja arbeta normalt igen. Efter en tid både känner du dig och ser yngre ut.

3. Du får bättre relationer

Alkohol tenderar att skapa en bubbla för dig när du är svår att nå och du bryr dig inte lika mycket om att nå andra. Ett missbruk har förstås ännu mer djupgående effekter och har kraschat många familjerelationer.

Läs mer: Socker är barnens alkohol

4. Du går ner i vikt

Ett gram alkohol innehåller 7 kalorier vilket gör det till den näst mest energirika makronutrienten efter fett. Genom att skippa alkoholen får du i dig mindre energi och kan därför minska i vikt. Och som många av oss känner igen kan alkoholintag göra att vi äter mer eller annat än vi skulle vilja. Äter du fel i samband med att du dricker kan du minska den vanan genom att bli nykter.

5. Du får bättre hjärthälsa

Alkohol är välkänt för att vara dåligt för hjärtat. Det påverkar inflammation vilket i sin tur leder till ökad risk för ohälsa i blodkärl och hjärta. De som dricker mest har två gånger så hög risk för hjärtsvikt och har ökad risk för högt blodtryck.

6. Du läker din lever

Levern har en fantastisk förmåga att förnya sig. Slutar du dricka repar den sig snart och gör ett mer effektivt jobb. Och det kan behövas eftersom alkohol är en belastning på levern. Alkohol är ett gift som levern måste prioritera när det finns i blodet. Därför sätts annan avgiftning på paus och levern har svårt att bilda nya celler när alkohol finns i blodet. Att bryta ner alkohol kräver också näring vilket får levern att fungera sämre. För det mesta kan levern bli helt frisk inom en kort tid men ibland har det skett en ärrbildning som inte går att reparera.

Läs mer: Öka ditt välmående – höj serotoninet på naturlig väg

7. Du sover bättre

En del kan tycka att det här låter konstigt eftersom de ofta dricker för att lättare somna. Och det är sant att alkohol söver dig men när du väl sover är sömnen inte lika djup och blir fragmentarisk. När du slutar dricka kan du märka att det först är svårare att somna men det rättar till sig efter ett tag. Gör avslappnande aktiviteter som yoga, meditation eller ta ett kvällsbad för att underlätta insomning naturligt.

8. Du minskar din risk för cancer

Bröstcancer är en av de cancertyper som är associerat med alkohol. Alla cancertyper verkar inte påverkas av alkohol men även bland annat cancer i munhåla, matstrupe, tjocktarmen och levern är kopplat till ett högt alkoholintag. När alkohol bryts ner bildas en kemikalie som kallas acetaldeyd. Den har en förmåga att reagera med DNA vilket i vissa fall ökar risken för cancer.

9. Du får ett härligare sexliv

Alkohol kan få dig att minska på hämningarna men ibland leder det till att du hamnar i säng med fel person. Mer än ett glas alkohol om dagen leder dessutom till problem med erektion hos män och minskad sexlust hos kvinnor.

10. Du får bättre immunförsvar

Endast en festkväll kan sänka ditt immunförsvar i upp till 24 timmar. Alkohol kan över tid påverka immunförsvaret negativt och hämma kroppens förmåga att reparera sig själv.

Hur lång tid tar det att må bättre efter att jag slutat med alkohol?

De flesta börjar må bättre inom några veckor. Inom någon vecka är det ute ur systemet och om du passar på att sköta om dig med bra mat, fysisk aktivitet och vila kommer du snabbt känna effekterna. Har du druckit mycket kan du behöva ta hand om de känslomässiga aspekterna av det och ta hjälp av en professionell om du behöver stöd.

Vad ska jag dricka istället?

Idag vimlar det av festliga och goda alternativ till alkohol, både på krogen, Systembolaget och i affären. Välj något du tycker smakar gott och är trevligt att skåla i. Det behöver inte bli ett projekt att ordna alkoholfritt, en god juice med vacker färg duger bra. Helt vanligt vatten är också ett fullgott alkoholfritt alternativ.

Av: Katarina Fornander

alkoholdepressiondetoxlevernykterrelationersömn