Upplever du att ditt hår är torrt, trist eller livlöst trots att du ständigt köper produkter som ska motverka dina hårproblem? Då kan det vara en god idé att rikta uppmärksamheten mot din livsstil, inte minst din kost. Om du har brist på vissa näringsämnen kan det nämligen visa sig på utsidan av kroppen, bland annat på hårkvaliteten. Här är tio livsmedel som kan vara bra att äta mer av för att ditt hår ska må extra bra.

1. Ägg

Ägg är en utmärkt källa till protein, biotin och järn som alla är viktiga näringsämnen för att vårt hår ska må bra. Protein utgör själva grunden i våra hårsäckar och biotin är avgörande för produktionen av hårproteinet keratin medan järn hjälper till att förse våra hårsäckar med syre.

2. Bär

Bär är laddade med nyttiga föreningar och vitaminer som främjar hårväxten. De är bland annat rika på vitamin C som har starka antioxidativa egenskaper. Antioxidanter kan hjälpa till att skydda hårsäckarna mot skador orsakade av skadliga molekyler som kallas fria radikaler. Kroppen använder också vitamin C för att producera kollagen, ett protein som hjälper till att stärka håret inifrån och förhindrar att det blir sprött och går sönder. 

Läs också: Konsten att behålla ett vackert hår under sommaren

3. Spenat

Spenat är proppat med nyttigheter som är bra för både insidan och utsidan av kroppen, exempelvis folat, järn och vitamin A och C. Järn är som tidigare nämnt viktigt för att våra hårsäckar ska få tillräckligt med syre, medan vitamin A är bra för hårväxten.

4. Fet fisk

Fet fisk som exempelvis lax eller makrill innehåller flera viktiga näringsämnen som är bra för håret. De är dels en utmärkt källa till omega-3-fettsyror som kan göra underverk för hårväxten, men också till protein, selen, vitamin D3 och B-vitaminer som ger håret styrka. 

5. Sötpotatis

Sötpotatis är en källa till betakaroten som kroppen omvandlar till vitamin A, vilket har många fördelar för hårhälsan. Vitamin A hjälper bland annat till att reglera produktionen av talg, vilket håller din hårbotten lagom oljig och frisk. Brist på vitamin A kan leda till kliande hårbotten och mjäll. Andra livsmedel som är rika på betakaroten är bland annat morötter, mango och pumpa.

Att äta för mycket vitamin A har dock visat sig kunna leda till håravfall, så det gäller att inte överdosera detta vitamin.

6. Avokado

Avokado är inte bara gott utan också näringsrikt och en bra källa till hälsosamma fetter. Det är även en utmärkt källa till vitamin E, en kraftfull antioxidant som skyddar mot fria radikaler, stärker din hårbotten och ger håret en stark grund att växa ifrån. 

7. Ostron

Visste du att ostron är en av de bästa matkällorna till zink? Zink är ett mineral som hjälper till att stödja hårväxten och reparationscykeln. Har du brist på zink kan det visa sig i form av bland annat håravfall samt torr eller flagig hårbotten. 

Läs också: Kan detta extrakt bota håravfall bland kvinnor?

8. Bönor

Bönor är en utmärkt växtbaserad källa till protein, men är också rika på zink, järn, biotin och folat som alla är viktiga för en optimal hårhälsa. Bönor är dessutom billiga, vilket gör dem enkla att implementera i kosten exempelvis i en sallad eller soppa.

9. Paprika

Paprika innehåller stora mängder vitamin C, en antioxidant som förebygger oxidativ stress och hjälper till att främja kollagenproduktionen, vilket kan stärka dina hårstrån inifrån och ut. Paprika är också rikt på vitamin A.

10. Frön

Olika typer av fröer, exempelvis linfrön och chiafrön, är rika på omega-3-fettsyror, vitamin E, zink och selen som alla är viktiga för att hår och hårbotten ska må bra. De är perfekta att strö över salladen eller gröten. Eller varför inte blanda i dem i en hälsosam smoothie, kanske tillsammans med lite bär, avokado och spenat för en riktig näringsbomb?

Av Elsa Larsson

hårhårväxtLivsmedelnäring