Här tipsar vi om 10 innovativa saker du kan använda dina kaffefilter till, förutom att brygga morgonkaffet. 

1. Gör en egen luftrenare

Bakpulver är ett riktigt mirakelmedel, framför allt när det kommer till att absorbera dålig lukt. Därmed är pulvret perfekt för dig som vill göra din egen naturliga och miljövänliga luftrenare. 

Lägg i ett par matskedar bakpulver i ett kaffefilter och snurra kaffefiltret eller fäst det med en klämma. Placera sedan påsarna där de kan behövas, till exempel i skoskåpet, garderoben eller i kylen. Enkelt, billigt och praktiskt!

2. Putsa dina glasögon – eller annat i hemmet

Visste du att kaffefilter kan vara betydligt mer effektiva för att putsa glasögonen än vanligt papper? Eftersom de flesta filter är tillverkade av 100 procent pappersmassa och därmed inte luddar kan du putsa glasen utan att lämna några dragmärken. 

Självklart kan du även använda filtren för att putsa annat i hemmet, exempelvis speglar eller skärmar. Det går även bra att använda på rostfritt stål, så som kastruller eller kranar. 

Läs också: Så rengör du tvättmaskinen miljövänligt med ättika

3. Förhindra stänk i mikron 

Något få är medvetna om är att kaffefilter faktiskt är säkra att använda i mikron. Du kan alltså använda dem för att förhindra stänk när du värmer din mat. 

4. Använd som skål 

Kaffefilter fungerar utmärkt att använda som små skålar för exempelvis chips, popcorn eller nötter. Perfekta att ta med på picknicken, utflykten eller varför inte på barnkalaset?  

5. Behåller jorden i krukan 

Lägg ett kaffefilter längst ner i krukan innan du fyller den med jord. På så sätt kan vattnet rinna ut i fatet, medan jorden stannar kvar i krukan.

Läs också: Så kan du avkalka kaffebryggaren miljövänligt med ättika

6. Torka glas

Glas som fortfarande är lite blöta kan du med fördel använda kaffefilter för att torka. Återigen lämnar filtret inga dragmärken, vilket lämnar glasen helt rena och fräscha. 

7. Absorberar överflödigt fett

Har du stekt fet mat, exempelvis bacon, kan du låta den vila ett tag på ett par kaffefilter innan servering. Filtret absorberar nämligen det överflödiga fettet och gör måltiden fräschare. 

8. Gör kalla kompresser

Låt ett par kaffefilter ligga och dra i vatten eller te. Frys sedan in dem och använd dem som kalla kompresser vid behov. Du kan till exempel använda dem för att lindra huvudvärk eller för att reducera svullnader, exempelvis kring ögonen. 

9. Perfekt för hamburgaren 

Dags att grilla hamburgare? Lägg hamburgaren i ett kaffefilter för att minska spill och kladd. Det blir också lättare för de allra minsta att hålla i hamburgaren. 

Du kan också använda filtret som smörgåspapper för mindre mackor. Perfekt att ha med i matsäcken. 

10. Använd som Blotting Paper

Blotting Paper har blivit en populär produkt i hudvårdsvärlden. Detta är små pappersark som suger upp fett och talk från huden för att lämna den matt och fräsch. Men gissa vad du kan använda istället för Blotting Paper? Kaffefilter!

Filtren har som tidigare nämnt en god uppsugningsförmåga och har därmed samma effekt. De är dessutom betydligt billigare. Klipp till ett par filter och förvara dem i väskan för en snabb uppfräschning vid behov. 

Tänk på! Köp inte på dig massa kaffefilter i onödan. Använd de du har hemma och lägg dem i en kompost när du är färdig med dem. 

Av Elsa Larsson

hållbarhetKaffefilter