Vad är bokashi?

Bokashi är en metod för kompostering som använder effektiva mikroorganismer (EM) för att fermentera organiskt avfall. Till skillnad från traditionell kompostering, som kräver syre och ofta leder till lukt och attraktion av skadedjur, sker bokashiprocessen anaerobt (utan syre) i en sluten behållare. Detta accelererar nedbrytningsprocessen och minimerar problem med lukt och skadedjur.

Hur fungerar det?

Processen börjar med att du lägger ditt organiska avfall i en bokashihink. Mellan varje lager av avfall strör du bokashiströ, som är rikt på effektiva mikroorganismer. Hinken förseglas sedan för att låta fermenteringsprocessen ta vid. Efter några veckor omvandlas avfallet till en syrlig massa som kan grävas ner i trädgården, där det snabbt bryts ner och berikar jorden med näringsämnen.

Läs också: Kompostera bröd – Tänk på detta

Varför använda bokashi för hållbar odling?

Bokashi erbjuder flera fördelar som gör den till en utmärkt metod för hållbar odling:

  • Minskad miljöpåverkan: Genom att omvandla köksavfall till kompost bidrar bokashi till att minska mängden avfall som hamnar på soptippen.
  • Förbättrad jordhälsa: Bokashikomposten berikar jorden med mikroorganismer och näringsämnen, vilket främjar en hälsosam växttillväxt och ökar jordens förmåga att behålla vatten.
  • Användarvänlighet: Bokashi är enkel att använda och kräver mindre utrymme än traditionella komposteringsmetoder, vilket gör den idealisk för urban odling.

Hur startar jag min egen bokashi-kompost?

Att starta en bokashikompost är enkelt. Du behöver en bokashihink, bokashiströ och ditt organiska köksavfall. Lägg avfallet i hinken, strö över bokashiströ mellan lagren och försegla hinken. När hinken är full låter du den stå förseglad i några veckor. Därefter är massan redo att grävas ner i trädgården.

Vanliga frågor

Kan allt köksavfall användas i bokashi?

Du kan använda nästan allt organiskt material i bokashiprocessen, inklusive frukt, grönsaker, kött och mjölkprodukter. Detta skiljer sig från traditionella komposteringsmetoder där du måste undvika vissa material på grund av risken för lukt och skadedjur.

Hur lång tid tar det innan jag kan använda bokashi-komposten?

Efter två till tre veckors fermentation i hinken ska du gräva ner bokashimassan. Jordförhållandena och temperaturen avgör sedan hur snabbt massan bryts ner, vilket vanligtvis tar ytterligare några veckor.

Hur använder jag avfallet från bokashi?

När fermenteringsprocessen av din bokashi-kompost är klar, får du tillgång till två värdefulla resurser: den fermenterade massan och bokashivätskan. Du samlar upp bokashivätskan genom hinkens tappkran. Denna näringsrika lösning fungerar utmärkt som flytande gödsel för dina växter. Späd vätskan med vatten i förhållandet 1:100 innan du vattnar jorden runt dina växter. Så bidrar lösningen till att främja växternas tillväxt och hälsa. Dessutom rensar de aktiva mikroorganismerna i vätskan effektivt avloppen genom att bryta ner organiskt material som kan leda till blockeringar.

Du använder den fermenterade massan för att berika jorden. Gräv ner den i din trädgård eller i krukor efter fullständig fermentation. Beroende på jordens temperatur och mikrobiell aktivitet förvandlas massan till jord inom några veckor. Denna process anrikar jorden med näringsämnen och fördelaktiga mikroorganismer, vilket förbättrar jordstrukturen och stödjer växternas utveckling. Om du saknar tillgång till en trädgård, blanda bokashimassan med planteringsjord i en stor behållare och låt den brytas ner. Det skapar en näringsrik jordblandning, perfekt för krukväxter eller upphöjda bäddar.

Genom att utnyttja både vätskan och den fermenterade massan från din bokashi-kompost bidrar du inte bara till att minska avfall utan också till att skapa en rikare, mer livskraftig jord för dina växter, vilket är essensen av hållbar odling.

Läs också: Så kan din trädgård gynna miljön

Fler anledningar till att testa

Bokashi representerar en revolutionerande metod för hållbar odling, som erbjuder en effektiv lösning på problemet med organiskt avfall samtidigt som den förbättrar jordhälsan. Genom att implementera bokashi i din trädgårdsrutin kan du bidra till en mer hållbar framtid och njuta av friskare, mer näringsrika grödor.

Att anamma bokashi är mer än bara en trädgårdstrend; det är ett steg mot en mer hållbar och miljövänlig livsstil. Med enkla steg och omedelbara fördelar är det dags att överväga hur vi hanterar vårt organiska avfall och hur vi kan göra våra trädgårdar mer givande och hållbara. Genom att ta tillvara på kraften i bokashi, kan vi alla spela en roll i att minska vårt avfall och berika vår jord, vilket leder till en starkare, hälsosammare planet.

För de som är intresserade av att börja med bokashi, finns det flera resurser och produkter tillgängliga online och i butiker som specialiserar sig på trädgårdsskötsel och hållbarhet. Att investera i en bokashihink och strö är ett litet steg som kan ha en betydande positiv effekt på miljön och din trädgård.

Av Ninnie Wikström

bokashiekologisk odlinghållbar odlingträdgård