Även om Zero waste kan verka svårt finns det många mindre förändringar du kan göra för att ta klivet mot en mer hållbar livsstil. Nedan delar vi med oss av 10 enkla tips för att minska ditt avfall. 

1. Undvik engångsförpackningar

Först och främst bör du försöka undvika alla engångsförpackningar och portionsförpackningar. Detta gäller både papper och plast. Köp istället produkter som du kan återanvända. 

Ett exempel är att köpa tygservetter istället för pappersservetter som du kan tvätta och använda flera gånger. Ett annat är att sluta köpa plastpåsar till dina grönsaker. Att undvika engångsartiklar är bra både för miljön såväl som  för plånboken. 

Läs också: Zero waste i köket – så lyckas du

2. Minska din konsumtion

Vi människor konsumerar betydligt vi mer än vi behöver, vilket har en negativ miljöpåverkan. Det moderna slit-och-släng-samhället är en stor miljöbov som bidrar till att de globala växthusgasutsläppen ökar. 

Att minska din konsumtion är alltså avgörande för en hållbar livsstil. Börja lev minimalistiskt och sluta köp saker som du egentligen inte behöver.

3. Återanvänd istället för att slänga

Försök att laga och återanvända det som är trasigt istället för att köpa nytt direkt. Går det att laga klädesplagg och skor som gått sönder? Kanske kan du använda tyget till något annat, kanske för att sy kläder till barnens dockor? 

Gör alltid noggranna övervägningar innan du handlar. Om du behöver köpa nytt, se om du kan hitta det du söker på second hand.  

4. Kompostera

Att kompostera hushållsavfall är både miljövänligt och enkelt eftersom en stor del av hushållsavfallet är komposterbart. Därför är det viktigt att du tar tillvara på det istället för att slänga det i soporna. 

Frukt, grönsaker, äggskal, papper, tepåsar och pasta är bara några exempel på saker du kan lägga i komposten. Att göra en kompost behöver inte vara svårt och du kan till och med kompostera i lägenheten

Läs också: Hållbar utveckling – vad är det?

5. Sopsortera och återvinn

Sortera dina sopor och återvinn så mycket som möjligt för att värna om miljön. Separera matavfall och förpackningar av glas, plast, papper och metall. 

Matavfallet blir till biogas eller till biogödsel, återvunna förpackningar kan bli till helt nya produkter och restavfallet kan brännas och bli till värme. Batterier, farligt avfall och lampor ska du ta med till en återvinningscentral. 

6. Undvik plastförpackningar

Undvik plastförpackningar i alla former och storlekar och välj istället förpackningar i glas eller metall. Bortsett från att de är miljövänliga har de dessutom en betydligt längre livslängd. 

7. Släng inte mat

Visste du att det varje år slängs 28 kilo mat per person i Sverige? Undvik att slänga mat för att minska matsvinnet.

Ät upp dina matrester och kolla vad du har hemma innan du går och handlar. Laga soppor, koka sylt eller gör några andra kreativa maträtter med maten du har istället för att slänga den i soporna. Att planera måltiderna är ett annat bra tips för att undvika onödigt matsvinn. 

Läs också: Cirkulära dagen byter namn och startar julhandeln

8. Använd inte plastpåsar

Plastpåsarnas miljöpåverkan har länge varit känd för allmänheten, vilket är en av anledningarna att staten nyligen höjde priset på dem från 4 kronor till 7 kronor. Idag använder varje svensk i snitt 80 plastpåsar per person och år, en siffra som EU vill halvera till år 2025. 

Tacka därför nej till plastpåsarna i butiken när du handlar. Ta istället med en tygpåse som du kan återanvända eller packa varorna i din ryggsäck. 

9. Använd egen mugg eller flaska

Undvik engångsmuggar för kaffe och vatten. Ta istället med dig din egna vattenflaska, termos eller kaffemugg. Om du går till ett café och väljer take-away, be cafébiträdet att fylla din termos istället för en pappersmugg. 

10. Köp storpack 

Köp största storleken av allt, inklusive schampo och hudkrämer. På så sätt kan du minska antalet förpackningar. Därefter kan du enkelt föra över produkten till mindre förpackningar när du är hemma. De mindre förpackningarna bör vara tillverkade i hållbara och tåliga material så att du kan återanvända dem. 

Ett tips för att undvika förpackningar när det gäller tvål och schampo är att välja förpackningsfria alternativ, till exempel handtvålar eller schampotvål. 

Av redaktionen

hållbarhetmiljözero waste