Att ge bort en gåva som inte bidrar till avfall är inte bara en fin gest mot nära och kära, det är även en fin gest för planeten. Nedan ger vi dig 10 tips på zero waste-gåvor för en grönare planet!

1. Återanvändningsbara kaffemuggar

Varje år tillverkas ungefär en halv biljon engångskaffemuggar världen över. Och även om en del av dem återvinns och blir till nya kaffemuggar bidrar det som du säkert förstår till en hel del avfall. 

En återanvändningsbar kaffemugg i glas eller rostfritt stål (helst inte plast) är en fin present som kommer användas flitigt och som dessutom hjälper till att minska avfallet.

2. Väldoftande tvålar 

Väldoftande tvålar utan förpackningar kan också vara en uppskattad gåva. Tänk bara på att ingredienserna i tvålen också påverkar hur miljövänlig den är. Välj gärna en naturlig tvål med ingredienser som är snälla mot både hud och natur. 

Läs också: 10 tips för en Zero waste-livsstil

3. En prenumeration på en ljudbokstjänst

Många är de som gillar att läsa en bra bok, men i många fall räcker tiden inte alltid till. En ljudboksprenumeration kan vara en perfekt present till någon som älskar böcker, men som inte riktigt har tiden. 

Ljudböcker går att lyssna på även när man utför sysslor i hemmet, pendlar till jobbet, promenerar eller tränar. De bidrar dessutom inte till något avfall. 

4. Matlådor i glas eller rostfritt stål 

Matlådor i plast må vara billiga, men kan vara skadliga både för hälsan och miljön. När plasten värms upp släpper den nämligen ifrån sig mikroplaster som hamnar i maten. Detsamma gäller när de diskas i maskin, men då åker plastpartiklarna ut i avloppet istället. 

Långt ifrån alla har lust att investera i bra, miljövänliga matlådor av glas eller rostfritt stål. Just därför kan de vara en perfekt present att ge bort till någon du tycker om.

5. Silar för löst te

Har du tänkt på att tepåsar först är förslutna i plast, därefter i kartong och i många fall även i papper? Löst te är med andra ord betydligt mer miljövänligt än te du köper i påsar. En bra present till teälskaren kan därför vara en ordentlig tesil (och kanske ett gott löst te med komposterbar förpackning vid sidan av).

6. Ett bidrag till välgörenhet

Ett annat bra alternativ för den som vill ge bort en gåva utan att bidra till onödigt avfall är att ge bort ett bidrag till välgörenhet. Här kan du skänka valfritt belopp i personens namn till en organisation som de brinner för. Extra bra kan en sådan present vara till någon som redan verkar ha det mesta. 

7. Insektshotell

Ett insektshotell ger insekterna någonstans att bo och övervintra. Det är ett bra sätt att locka pollinerare som exempelvis fjärilar, humlor och nyckelpigor till trädgården. De kan nämligen förbättra växtligheten, men också hålla skadedjur på avstånd. En perfekt gåva till den som bor i villa med tomt.

Läs också: Vilka livsmedelsförpackningar är miljövänliga?

8. Sugrör av metall eller bambu 

Engångssugrör i plast är en riktig miljöbov som dessutom är helt onödiga med tanke på det stora utbud av miljövänliga sugrör som finns tillgängligt idag. Miljövänliga sugrör av metall eller bambu kan därför vara en perfekt gåva, inte minst till familjen med barn. 

9. Återanvändningsbara pads och tops

Bomullspads och tops är engångsartiklar som inte hör hemma i en miljövänlig framtid. Byt ut dem för gott genom att ge bort återanvändningsbara alternativ som du bara kan tvätta av och använda på nytt. 

10. Mokabryggare

En mokabryggare fixar gott kaffe på nolltid, helt utan kapslar eller filter. Det gör den bättre för planeten, men också betydligt billigare i drift. Ett perfekt presenttips till kaffeälskaren!

Av Elsa Larsson

Hållbar julklappjulklapparmiljözero waste