Vi vill tacka våra fantastiska partners för året som gått! Nu blickar vi framåt mot ett grönare 2022 och alla utmaningar som väntar runt hörnet. Här nedan har vi samlat våra mest lästa artiklar under 2021 och vi ser tillbaka på det året med glädje.

 1. Sköldkörtelproblem och hud, hår, naglar – så får du ditt glow tillbaka
  Det kan vara väldigt skrämmande att ta ett tag med hårborsten och se mängder av hårstrån lossna och följa med. Tyvärr är det alldeles för vanligt vid hypotyreos eller hypertyreos att hår, hud och naglar påverkas. Sköldkörteln har en viktig roll för tillväxt i kroppen – även dessa vävnader. Här är vad du kan göra för att känna igen dig själv i spegeln igen. 
 2. Selen – vanliga symtom på brist + rätt sätt att få i dig extra
  Antioxidanter är viktiga för oss och finns i maten vi äter i form av bland annat C vitamin och E vitamin. Men en av de viktigaste, selen, är fortfarande en doldis och brist är vanligt eftersom våra jordar inte innehåller tillräckligt av det. Hur vet du om du får i dig för lite och vad är bästa sättet att öka nivåerna? 
 3. Känslig mot gluten – fast du inte har celiaki?
  Celiaki är en vanlig autoimmun sjukdom. Den som är drabbad kan inte äta gluten eftersom det triggar immunförsvaret att attackera tarmslemhinnan. Andra har också av ”glutenkänslighet” något som trots att det är vanligare är mer okänt. Här får du veta mer och om du kan vara glutenkänslig. 
 4. 5 tecken på att du har inflammation i kroppen – och vad du kan göra åt det
  En inflammation är kroppens sätt att reagera på och försvara sig mot ett angrepp eller en skada. Det är alltså en viktig del av immunförsvaret, men vissa typer av inflammationer kan även vara dåliga för kroppen. 
 5. Rensa ut parasiter – naturligt och effektivt
  Parasitinfektioner har blivit mer vanliga eftersom vi oftare reser utomlands dit metoder för vattenrening eller tillagning av mat orsakar att de ofta innehåller parasiter. Vilka är de vanligaste, hur vet du om du har en infektion och hur blir du av med den? 
 6. Håravfall och Covid – vad beror det på + få håret tillbaka
  Har du upplevt håravfall i samband med Covid? Du är inte ensam. Det är obehagligt att uppleva att stora mängder hår faller av. Att du tappar hår beror antagligen inte på viruset i sig utan den stressreaktion som utlöses i samband med infektionen. Här är vad du kan göra för att håret ska växa starkt tillbaka igen. 
 7. Studier visar: Sköldkörtelbalans och lägre vikt med ashwagandha
  Ashwagandha är framförallt känt för att vara en effektiv hjälp vid trötthet, oro, sömnbesvär och emotionell obalans – problem som orsakas av eller förvärras av stress. Men ashwagandha kan mycket mer än så. Även sköldkörteln får hjälp med att komma i balans vilket bidrar till att kroppen blir mer lättränad, att orken ökar och att det blir lättare att hålla vikten. Förklaringen är att ashwagandha på ett naturligt sätt ökar kroppens motståndskraft mot stress, vilket bland annat bidrar till en normalisering av stresshormonet kortisol.
 8. Ditt miljöfarliga diskmedel – visste du detta?
  Idag försöker många leva ett liv med så små klimatavtryck som möjligt. Vi köper ekologisk mat, äter vegetariskt i allt större utsträckning och kör fossilfria bilar. Något som däremot är lätt att glömma bort är de små sakerna – till exempel ditt diskmedel. 
 9. Så stöttar du din lever naturligt
  Levern är ett av kroppens viktigaste organ som behövs för en rad olika kroppsfunktioner. Leverns främsta funktion är att bryta ned slaggprodukter och rena kroppen, men organet används även för att lagra näringsämnen och producera galla. 
 10. 6 tecken på att du har magnesiumbrist
  Magnesium är ett livsviktigt mineral som behövs för en att många olika kroppsfunktioner ska fungera normalt. Mineralet är inblandat i hundratals olika enzymsystem och påverkar därför många viktiga processer i kroppen. Magnesium skyddar dessutom mot olika sjukdomar och besvär, bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ-2 och högt blodtryck. Den moderna livsstilen med dålig kost och stress kan vara en bidragande faktor till att många får i sig för lite magnesium. Även vissa sjukdomstillstånd och läkemedel kan leda till magnesiumbrist.

Ekoappen önskar alla våra otroliga ekovänner ett gott nytt år! Vi ses i 2022!

Av redaktionen

coviddiskmedelgluteninflammationleverMagnesiumbristParasiterSelensköldkörtel