Tillståndet är ofta tillfälligt, men kan ändå vara besvärligt. Som tur är finns det saker du kan göra för att bli av med den svullna känslan och avgifta kroppen. Nedan kan du läsa mer om 10 vätskedrivande livsmedel som kan vara bra att äta mer av!

1. Vattenmelon

Vattenmelon innehåller mer vatten än i princip alla andra frukter och bär. Och ett effektivt sätt att bli av med vätskeansamlingar och avgifta kroppen är faktiskt att dricka mer vatten. 

Trots att vattenmelon består av nästan enbart vatten innehåller den ändå stora mängder kalium och magnesium. Detta är två viktiga mineraler som behövs för att balansera kroppens elektrolyter som behövs för att bibehålla muskelfunktionen, ett bra blodtryck och för att nervsystemet ska fungera optimalt.

2. Morötter

Morötter förser kroppen med flera viktiga näringsämnen som kan avgifta kroppen, öka förbränningen och även förebygga synproblem som är vanligt vid vätskebrist. 

De innehåller dessutom kalium som har en vätskedrivande effekt och pektin som minskar det dåliga kolesterolet i blodet. Allt detta gör den till ett utmärkt val för dig som vill göra dig av med överdriven vätska.

Läs också: Börja detoxa och städa insidan

3. Vindruvor 

Även vindruvor kan vara bra att äta mer av om du vill bli av med den svullna känslan. De innehåller nämligen koncentrerade mängder vatten och kalium som ger dem naturligt vattendrivande egenskaper.

4. Tomater

Tomater består av 90 procent vatten och innehåller flera viktiga antioxidanter, bland annat vitamin C. Det ökar kroppens naturliga skydd mot fria radikaler som kan öka risken för oxidativ stress och en rad allvarliga sjukdomar. 

Tomat innehåller även betakaroten, ett förstadium till vitamin A, som bland annat gynnar synen, slemhinnorna och immunförsvaret.

5. Gurka

Även gurka innehåller stora mängder vatten, kalium samt askorbin- och kaffeinsyra som alla bidrar till gurkans utmärkta vätskedrivande egenskaper. Gurka innehåller även sulfat och kisel som stöttar njurfunktionen och den naturliga avgiftningsprocessen. 

Läs också: Sugen på detox? Välj bland 15 dagliga vanor som rensar ut

6. Rödbetor

Rödbetor är ytterligare en grönsak som är rik på vatten, men också på järn, magnesium och kalium som alla bidrar till en god njurhälsa. Det gör också att rödbetor effektivt kan hjälpa till att reducera vätskor i vävnaderna samt rensa kroppen från onödiga slaggprodukter. 

Du kan antingen äta rödbetor som de är eller dricka dem i juiceform. De är goda och dessutom mättande, vilket är fördelaktigt för dig som försöker hålla vikten.

7. Lök 

Lök innehåller inte bara en mängd viktiga vitaminer, utan också en hel del mineraler som kan öka produktionen av urin, exempelvis kalium och magnesium. De hjälper också till att balansera kroppens mineralsalter.  

8. Ananas

Ananas är en törstsläckande frukt som framför allt blivit känd för sin förmåga att underlätta viktnedgång då den är låg på kalorier. Denna tropiska frukt består dessutom av 85 procent vatten samtidigt som den är rik på både vitamin C och mineraler.

Ananas är också bra för matsmältningen och har även en lätt laxerande effekt som kan vara fördelaktigt om du lider av förstoppning. 

9. Sallad 

Sallad är inte bara gott, det kan också stimulera urinproduktionen. Denna härliga grönsak har ett högt vatteninnehåll och är dessutom rik på näring, framför allt järn och magnesium, som hjälper till att avgifta kroppen. 

10. Sparris

Sparris är kalorisnålt och passar lika bra på grillen och stekpannan som i soppan. Utöver det innehåller sparris asparagin som har en stark vätskedrivande effekt. Sparris är också bra för smärta i samband med exempelvis reumatism och artrit samt för förstoppning tack vare det höga fiberinnehållet.

Av Elsa Larsson

avgiftningdetoxvätskebalans