Vissa livsmedel innehåller mer näring än andra och kan därför vara bra att äta lite mer av. I den här artikeln listar vi 15 av de nyttigaste livsmedlen (utan inbördes ordning) som kan stärka din hälsa, inifrån och ut. 

1. Avokado

Avokados är fulla av hälsosamma omättade fettsyror som bland annat kan minska risken för hjärt-kärlsjukdom. De är också en bra källa till fibrer, kalium och vitamin C, vitamin A och vitamin E.

2. Ägg

Visste du att ägg faktiskt är bland de nyttigaste livsmedlen på planeten? Framför allt gulan innehåller en mängd viktiga vitaminer och mineraler, bland annat vitamin E, vitamin D, zink, selen, fosfor och folat. Ägg innehåller dessutom alla viktiga aminosyror som vi människor behöver, vilket gör det till en perfekt proteinkälla.

3. Äpplen 

Äpplen är en utmärkt källa till fibrer, vitamin C och en rad andra viktiga antioxidanter. De är dessutom hyfsat kalorisnåla och passar därför perfekt som ett mellanmål.

4. Blåbär

Blåbär är inte bara goda och kalorifattiga, de är faktiskt en av de mest kraftfulla antioxidanterna i världen. De små bären är dessutom rika på nyttiga kostfibrer som kan förbättra tarmfloran och har en hög halt bioaktiva ämnen, exempelvis polyfenoler, som kan skydda mot hjärt-kärlsjukdomar. 

 5. Chiafrön

Om du inte redan gjort det är det hög tid att börja addera chiafrön i gröten eller smoothien. Dessa fröer må vara små, men de är fullkomligt sprängfyllda med bland annat kalcium, vitamin C och kostfibrer som håller dig mätt längre. Chiafrön är också en bra källa till både omega-3 och protein.

Läs också: Näring för mer glow – 5 essentiella näringsämnen

6. Broccoli

Det finns många goda anledningar till att äta mer broccoli, antingen tillagad eller som den är. Förutom att den innehåller mer protein än många andra grönsaker är broccoli dessutom full av vitamin C, K och fibrer som sätter igång matsmältningen.

7. Vitlök

Vitlök är ett otroligt hälsosamt livsmedel som bland annat innehåller kalcium, fosfor, järn och selen samt vitamin A, B och C. Studier visar att vitlök dels kan förebygga inflammation i kroppen och stärka immunförsvaret, men också ha en positiv effekt på blodtrycket

8. Havregryn

Havregryn är ytterligare ett extremt nyttigt livsmedel som har en mängd hälsofördelar. Förutom att fiberinnehållet håller dig mätt länge har det visat sig att havregryn också kan sänka det skadliga kolesterolet och förbättra tarmfloran.

9. Linser

Linser är en av de bästa källorna till vegetabiliskt protein då det innehåller 9 gram protein per 100 gram. Dessutom är linser mycket fettsnåla och rika på fibrer som är bra för mage och tarm. De är också rika på vitamin B, järn, magnesium, zink och kalium. 

10. Yoghurt

Yoghurt innehåller en levande bakteriekultur som är bra för tarmfloran, vilket i sin tur kan förbättra immunförsvaret och en rad andra viktiga system. Yoghurt är också en bra källa till vitamin B, fosfor och kalcium som är viktigt för att bibehålla ett starkt skelett.

Läs också: Mat som kan bekämpa depression och ångest

11. Olivolja

Olivolja är en av de nyttigaste vegetabiliska oljorna du kan äta. Den är dels rik på kraftfulla antioxidanter, men innehåller också enkelomättade fetter som är förknippade med en god hjärthälsa.

12. Potatis 

Potatis är inte bara ett mycket mångsidigt livsmedel, utan innehåller också lite av i princip alla näringsämnen kroppen behöver, inklusive kalium och vitamin C. Utöver det är potatis väldigt mättande, framför allt i kokt form. 

13. Quinoa

Quinoa är ett välsmakande spannmål som passar lika bra i salladen som tillbehör. Det är dessutom en bra källa till både fiber, protein och magnesium. En annan fördel med quinoa är att det är helt glutenfritt, vilket gör det passande även för personer med celiaki.

14. Morot 

Morötter är goda att äta råa, men de fungerar även utmärkt att rosta i ugnen eller rivna i salladen. Förutom att morötter innehåller nyttiga fibrer och vitamin K är de också rika på antioxidanter som kan motverka oxidativ stress och betakaroten som är bra för huden.

15. Mandel

De flesta nötter innehåller nyttiga fetter och andra viktigt ämnen vi riskerar att inte få i oss tillräckligt utav. Mandlar är ett bra exempel på en nyttig nöt som är mättande och full med antioxidanter, vitamin E, magnesium och kostfibrer. 

Av Elsa Larsson

hälsakostLivsmedelnäringnyttiga