Det finns många goda anledningar att välja ekologiskt smink och nedan listar vi tre av de främsta. 

1. Snällare mot miljön

Ekologiskt smink innehåller sällan syntetiska ingredienser och konserveringsmedel som kan vara skadliga för vår miljö. Alla sminkprodukter du använder hamnar nämligen i avloppet för att sedan spolas ut i sjöar och hav. Genom att välja certifierade ekologiska produkter kan du minska utsläppen av farliga ämnen i våra vatten. 

Naturliga och ekologiska ingredienser är betydligt enklare för naturen att bryta ner än syntetiska ämnen. Även framställningen av ekologiska ingredienser är skonsammare mot miljön jämfört med syntetiska.

När det kommer till marknadsföringen av ekologiska sminkprodukter skiljer denna sig rejält från livsmedelsprodukter. Ekologiskt smink behöver bara innehålla en viss procent ekologiska ingredienser till skillnad mot livsmedel som har en betydligt striktare regelverk. 

Därför är det viktigt att du som konsument är uppmärksam på vad du faktiskt köper. Försök alltid att välja ekologiska sminkprodukter som innehåller en hög andel ekologiska och naturliga ingredienser. 

Läs också: Naturligt balsam – skönhetspanelen har valt en testvinnare

Titta efter certifieringar

Enligt marknadsföringslagen är ord som “naturligt” och “ekologiskt” inte skyddade och därför kan i princip vilken smink- och hudvårdsprodukt som helst kalla sig ekologisk. Däremot finns det certifieringar som garanterat en viss procent ekologiska ingredienser. 

Märkningarna Cosmos OrganicEU Ecolable och Natrue ställer höga krav på andelen ekologiskt innehåll i sminkprodukter. Natrue nivå 2 innehåller till exempel minst 50% ekologiska ingredienser och nivå 3 över 70%. Välj alltid certifierade ekologiska sminkprodukter om du vill göra ett miljövänligt val. 

2. Skonsammare för huden

Smink appliceras direkt på huden, ofta nära ögonen, och därför bör du välja produkter som innehåller så få kemikalier som möjligt. Syntetiska ämnen kan nämligen skapa besvär som irritation, klåda och sveda. 

Ekologiska och naturliga ingredienser är oftast mer skonsamma mot huden. Det finns samtidigt ingen garanti för att ekologiskt smink med naturliga ämnen är bättre än smink med syntetiska ingredienser. Däremot är risken för allergiska besvär betydligt mindre. 

Återigen bör du alltid välja certifierad ekologisk makeup om du vill vara säker på att den innehåller en hög andel ekologiska ingredienser. Många certifierade sminkprodukter är fria från parfym, syntetiska konserveringsmedel, ftalater, aluminium, parabener, silikon och andra ingredienser som kan irritera huden och ge allergiska reaktioner

Läs alltid igenom innehållsförteckningen och välj ekologiska produkter med så få ingredienser som möjligt. 

3. Bra för hälsan

Certifierat ekologiskt smink är inte bara bra för miljön, det är även för hälsan eftersom det inte innehåller syntetiska kemikalier. Många av dessa kemikalier är helt ofarliga, men det finns även de som kan vara skadliga för hälsan. 

Detta kan framför allt vara oroande för fertila kvinnor eftersom vissa kemikalier kan innehålla hormonstörande ämnen, till exempel Propylparaben och Benzophenone. I Naturskyddsföreningens test av sminkprodukter visade det sig att flera produkter innehöll PFAS-ämnen som EU har listat som särskilt farliga

Läs också: Fuktbomber med hyaluronsyra – skönhetspanelen har valt en testvinnare

Summering

Det finns goda anledningar att välja ekologiskt smink om du har möjlighet. Dels är denna typ av kosmetika snällare mot miljön, men den kan också ha positiva effekter på din hud. Framför allt kan ekologiska alternativ vara att föredra för den som har känslig hy, eftersom risken för allergiska reaktioner är mindre. 

Några exempel på varumärken som erbjuder ekologiskt smink är Zao Organic Makeup, Zuii Organic, Uoga Uoga, Börlind och Lavera. 

Av Redaktionen

makeupskönhetsmink