Yogan är här för att stanna som träningsform och avstressande teknik. Nuförtiden finns det nästan en yogaform (och en yogastudio) för varje yogautövare. Att veta hur man ska börja och vilken yoga som passar kan vara knepigt. Här kommer därför en guide till hur du kommer igång!
Läs mer: Så kan du hitta balansen med ayurveda
Vilken yogaform?
Det första du behöver fundera över är varför du vill yoga så att du kan välja rätt yogaform för dig.
Vill du bli rejält tränad? Prova nybörjarkurs i lite tuffare yoga, så som ashtanga eller klasser som heter något med vinyasa eller flow. Där flödar man mellan rörelserna i takt med andetaget.
Vill du bli mer rörlig? Yinyoga är en superfin yoga för både rörlighet och träning i tålamod och närvaro. I yinyoga kommer man in i stretchande former och stannar upp till 5-6 minuter i varje form. Även hathayoga (och egentligen all yoga) ökar flexibilitet i kroppen.
Vill du stressa av? Egentligen funkar all yoga även för att stressa ner, men kanske är det skönt att göra vanlig hathayoga om stressnivån är hög. Hatha är ofta lite lugnare och man stannar flera andetag i varje rörelse. Yinyoga är förstås även det underbart avstressande, liksom restorative yoga.
Var ska du yoga?
Det andra du behöver bestämma dig för är var du ska yoga. Det finns massor av ställen att yoga på och det allra finaste är förstås att gå till en riktig yogastudio. Prova lite olika studios i ett område som passar dig (om det finns flera) och gärna också flera olika lärare på samma studio. Yogalärare är olika och det är mycket värt att yoga för en som du känner dig trygg och bekväm med.
Om tanken på att gå till en yogastudio känns obekväm till en början kan du börja med att yoga på någon av de större träningskedjorna som Sats och Friskis & Svettis. De allra flesta har yoga på sitt schema och det är samma som gäller här: Prova runt för att hitta den klass och den lärare som du känner dig bekväm med.
Du kan också börja med att yoga hemma framför datorn. Det finns flera seriösa och riktigt bra producenter av yogavideos på nätet, alltifrån svenska Yogobe, där du löser en prenumeration och får tillgång till mängder av yogavideos med olika slags yoga och några av Sveriges vassaste lärare, till amerikanska Yoga with Adriene, som lägger ut instruktionsvideos kostnadsfritt på Youtube. I kölvattnet av corona har det också poppat upp ett otal svenska yogalärare och även yogastudios som erbjuder yoga online, via Facebook, YouTube och Zoom. Googla runt och prova runt!
Läs mer: 10 anledningar att välja ekologiskt
Hur ska du göra första gången?
Är det dags att gå på din första yogaklass? Här kommer lite tips på hur du får bästa starten:
Ha på dig mjuka kläder som det är lätt att röra sig i. Om du går på yinyoga behöver du ha med lite varmare kläder.
Kom en kvart för tidigt. Det är skönt att komma en stund innan själva klassen börjar, så att man kan välja en bra plats och landa på yogamattan en stund.
Låna en matta på studion. Det finns yogamattor för omkring 400-600 kronor som är bra, men om du inte vill investera i en matta innan du vet om yoga är något för dig kan låna eller hyra för på de flesta ställen som erbjuder yoga.
Berätta för läraren att du är nybörjare, så kommer hen titta till dig under klassens gång så att du inte gör fel och skadar dig och då visa eventuella modifieringar.
Lägg dig i mitten av salen. På det sättet kan du kolla på de runt omkring dig hur du gör vissa positioner.
Ta i lite lagom och vila när du behöver. Om du aldrig tidigare har yogat kan det bli chockartat för kroppen. Du använder muskler som du kanske inte ens visste att du hade. Ta det därför lite lagom lugnt de första gångerna, så att du inte skadar dig och så att du inte tar ut dig helt och får olust att gå tillbaka. Yoga ska vara skönt och härligt, inte smärtsamt. Vila när du behöver genom att bara lägga dig raklång på rygg på mattan.
Njut av vilan. Den sista positionen på yogaklassen heter Savasana, ”Död mans ställning” och är den viktigaste på hela klassen. Det är då som kroppen kan tillgodogöra sig det som yogarörelserna har skapat i kroppen. Savasana kan också sänka stressnivå och blodtryck, lösa upp spänningar och lindra huvudvärk. Missa inte den härligheten!
Av Tia Jumbe
3 Comments
Jag tänker gå på mediyoga när covid-19 har lagt sig. Är det en bra yogaform för mig som inte har yogat på ett år?
Hej Elisabeth <3 Medicinyoga är en superbra yogaform för dig! 🙂
Precis börjat med medicinsk yoga som del av rehabilitering. Aldrig yogat förr. Passar mig jättebra. Väldigt lugnt och mest avslappnat, men även jobbigt. Vi sitter eller ligger ner så kan rekommendera det.