Sjukdomen uppstår vanligtvis i 30–50 års åldern och kvinnor drabbas oftare än män, främst de med ljusare hy. Det är fortfarande okänt vad det är som orsakar rosacea, men det är förmodligen en kombination av genetiska förutsättningar och miljö. Stress och dålig kost, exempelvis mycket socker, verkar dessutom ha en negativ effekt på sjukdomen.

Som tur är smittar inte sjukdomen och det går dessutom att lindra besvären, till exempel med naturlig och ekologisk hudvård. Du kan även se över din kost, undvika starka rengöringar och aktiva ingredienser samt undvika det som triggar din rosacea.

1. Använd ekologisk hudvård & naturliga ingredienser

En hud med rosacea beskrivs ofta som en känslig hy. Därför är det viktigt att vara extra noggrann med vilken typ av hudvård du använder. Rena och naturliga hudvårdsingredienser fungerar ofta bra för personer med rosacea och även ekologisk hudvård rekommenderas ofta.

Det viktigaste är att välja produkter innehållande lugnande ingredienser istället för aktiva. Här är några exempel på ingredienser som kan vara bra för dig med rosacea:

 • Aloe vera – en lugnande, näringsrik och reparerande ingrediens som passar mycket bra för en känslig hy. Aloe vera tillför fukt och verkar antiinflammatoriskt. Dessutom finns aloe vera i form av serum, gel, kräm och naturligt från plantan. Välj den variant som passar din hud bäst. 
 • Jojobaolja – en skonsam olja som löser upp smink och smuts samtidigt som den ger huden näring. Dess mjukgörande och vårdande egenskaper gör att den passar särskilt bra för dig med rosacea.
 • Kokosolja – en annan bra vårdande olja som kan användas för rengöring eller återfuktning.
 • Lavendelolja – en olja med antiseptiska och antiinflammatoriska egenskaper som kan göra blodkärlen mindre synliga, vilket minskar rodnaden.
 • Gurka – en naturlig ingrediens som återfuktar, svalkar och lugnar huden. Applicera gärna gurkskivor i form av en ansiktsmask för att minska rodnaden.

Tips! Undvik starka rengöringar och hudvårdsprodukter med aktiva ingredienser som retinol. De sätter nämligen igång blodcirkulationen, vilket kan förvärra rosacea. Tänk även på att många anti-age produkter innehåller aktiva ingredienser och bör därför undvikas.

Läs också: Vad innebär vegansk och cruelty free hudvård?

2. Se över din kost

Kosten kan förvärra inflammation i samband med din rosacea. För att mildra besvären är det därför viktigt att du även ser över din kost och äter mindre av sådant som kan skapa inflammation, exempelvis:

 • Socker
 • Gluten
 • Transfetter och snabbmat
 • Alkohol

Du bör istället äta mer av hälsosam antiinflammatorisk kost som innehåller mycket vitaminer och antioxidanter, exempelvis:

 • Frukt, så som bär och citrusfrukter
 • Gröna grönsaker, exempelvis spenat, kål och broccoli
 • Fullkornsprodukter
 • Nötter och frön
 • Omega-3 fettsyror

Läs också: 6 tecken på att du har magnesiumbrist

3. Undvik det som förvärrar din rosacea

Rosacea kan triggas av en rad olika faktorer, exempelvis stark värme, sol, kryddstark mat, kaffe och stress. Fundera på vad som triggar just din rosacea och försök att anpassa din livsstil därefter.

För många är stress den vanligaste faktorn som triggar rosacea. Stress i måttlig dos är inte farligt, men vid långvarig stress kan de påverka din hälsa negativt, vilket många gånger även speglar sig i huden.

Stress påverkar dessutom de inre organen, vilket kan öka inflammationsrisken i kroppen och därmed även huden. Hög värme eller kyla är andra vanliga faktorer som kan förvärra rosacean.

Ekologisk hudvård

Rosenseriens Calming Moisturizer anti redness – är en kombinerad dag- och nattkräm som har dokumenterad effekt på rödhet i huden och rosacea. Fuktkrämen förebygger och reducerar både kronisk och tillfällig rödhet  i huden samt återfuktar och mjukgör. 

Dr Sannas Lugnande Ansiktsolja – är för dig med känslig, torr och reaktiv hy. Havtornfruktoljans antioxidanter har en lugnande effekt, medan jättenattljusoljans höga halter av GLA skyddar huden, ger den en fin lyster och främjar dess elasticitet.

Av Elsa Larsson

rosaceaskönhetvad kan jag göra åt rosacea