Produkter som proteinpulver, kreatin, aminosyror, vitaminer och mineraler samt energiförstärkare finns att köpa i nästan varje kosttillskottsbutik. Har du svårt att få i dig tillräckligt av ett visst livsmedel eller vitaminer kan sådana kosttillskott vara till stor hjälp. Det gäller framför allt dig som tränar hårt.

De 3 populäraste tillskotten bland idrottare

Grunden till vår hälsa ligger i vår livsstil. En sund kosthållning i kombination med bra motionsvanor gör att vi mår som bäst och kan prestera på topp. Vitamintillskott, kreatin och protein är tre av de populäraste tillskotten bland just idrottare som hjälper kroppen att fungera optimalt vid hård belastning.

Läs också: Så här kommer du igång med din träning!

Vitamintillskott

Anledningen till att många idrottare tar vitamintillskott är eftersom det kan kompensera för eventuella brister som de gör i sina kostval. Vissa idrottare kan till exempel ha en väldigt ensidig kost, vilket kan orsaka vitaminbrist. I samband med en omfattande träningsvolym kan det försämra både prestation och välmående. 

Vitaminer är livsviktiga och behövs för flera funktioner i kroppen, bland annat för matsmältning, syn, reglering av nervsystemet, immunförsvaret, hjärtfunktion och mycket mer. De ger ingen direkt energi, men ett stort antal av dem behövs för vår energitillverkning. Brist på B-vitamin kan exempelvis resultera i trötthet och försämrad prestation i samband med hårda träningspass. Vitamin C och D är istället viktiga för bildning av skelett och bindväv. Solaray har ett brett sortiment av vitaminer som du hittar här.

Kreatin

Kreatin är ett ämne som hjälper till att omvandla lagrad energi till rörelseenergi, men som också underlättar återhämtningen och förebygger nedbrytning av muskler. I vetenskapliga studier har det visat sig att kreatin därför kan förbättra den atletiska prestationen under intensiva träningspass och aktiviteter.

Vår kropp kan dessvärre bara tillverka en liten mängd kreatin om dagen på egen hand. Många idrottare och atleter använder därför ofta kreatintillskott för att få i sin en effektiv dos.

Läs också: 6 bra vitaminer att ta i vår

Protein

När du är fysiskt aktiv ökar omsättningen av protein, alltså kroppens egna byggstenar, i kroppen. Därför behöver den som tränar hårt eller idrottar ofta öka sitt intag av protein för att stimulera bildandet av ny muskelmassa.

Proteinpulver finns i många olika varianter, bland annat som vassle, kasein, ägg och soja. 

  • Vassleprotein. Denna typ av protein tas i regel upp snabbast av kroppen och passar därför utmärkt i samband med träning. Det är även perfekt som mellanmål. Om du bara ska välja ett proteinpulver ska du välja vassle, men tänk på att vasslekoncentrat innehåller laktos eftersom det är gjort på mjölk.
  • Kasein. Även kasein kommer från mjölkprotein, men tas upp långsammare i kroppen. Det gör det mer passande att ta exempelvis innan du ska lägga dig. På det viset kan du ständigt hålla höga nivåer av uppbyggande aminosyror i blodet för att motverka nedbrytningen av muskler. 
  • Äggprotein. Protein från ägghar en långsammare upptagningshastighet än vassle, men inte riktigt lika långsamt som kasein. Äggprotein är perfekt för dig som är laktosintolerant eller mjölkproteinallergiker.
  • Sojaprotein. Denna typ av protein är passande för veganer eller vegetarianer eftersom det är fritt från animaliska ämnen. Sojaprotein är komplett i sig och har ett högt biologiskt värde, till och med högre är kasein. Det är dessutom ett ganska långsamt protein och kan användas till det mesta.

Proteintillskott säljs oftast i pulverform med en mängd olika smakkombinationer. Det gör det enkelt att hitta ett proteintillskott som passar in i ditt specifika kostprogram. Det finns dock även i form av bars och färdiga drycker.

Av Elsa Larsson

proteintillskottträningvitaminer